Sindicaliştii din Educaţie au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua – Cronica dimineții

1. Sindicaliştii din Educaţie au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua. (News.ro)

2. Republica Moldova găzduieşte joi un eveniment fără precedent în istoria sa: aproape 50 de lideri din Europa se reunesc în aici pentru al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, un for de discuţii creat anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina vecină. Este un semn de susţinere pentru fosta republică sovietică şi pentru Ucraina vecină. (News.ro)

3. Pe parcursul lunii mai, chiria medie pentru o garsonieră din cele mai mari centre regionale din țară a variat între 220 de euro și 300 de euro. Pentru apartamentele de două camere, costul mediu s-a situat între 350 de euro (în Timișoara) și 460 de euro (în Capitală și Cluj-Napoca), în timp ce pentru cele de trei camere, prețurile medii au oscilat între 400 de euro și 640 de euro. (Profit.ro)

4. Procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului General au transmis o reacție comună referitoare la creșterea vârstei de pensionare a magistraților și la scenariul de reformă a pensiilor speciale pe care aceștia îl resping. (G4Media)

5. Cei mai mari 10 retaileri alimentari de pe piața locală au obținut în 2022 o cifră de afaceri cumulată de 98,9 miliarde de lei, de la 83,4 miliarde de lei în 2021. Lidl, Kaufland și Carrefour continuă să domine piața, în timp ce Auchan și Mega Image coboară în clasament. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 27 WTA şi favorită 27, s-a calificat lejer în turul trei al turneului de la Roland-Garros, trecând în runda secundă de italianca Sara Errani, numărul 73 mondial, scor 6-3, 6-0.

6. Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale. (Digi24)

7. Președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat în Republica Moldova, a declarat că ”s-ar putea să nu fie posibil să îl trimitem la Haga, pe Vladimir Putin, să fie acuzat de crime de război, dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze sfârșitul războiului din Ucraina”. (G4Media)

8. Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a votat miercuri, cu 314 voturi faţă de 117 împotrivă, acordul la care s-a ajuns între preşedintele democrat Joe Biden şi opoziţia republicană condusă de Kevin McCarthy. Proiectul de lege suspendă plafonul datoriei până în 2025, înlăturând riscul unei posibile neîndepliniri de obligaţie a Statelor Unite asupra datoriilor. (News.ro)

9. Veteranul ministru leton de externe, Edgars Rinkevics, a fost ales miercuri preşedinte al statului baltic de către parlamentul de la Riga, devenind astfel prima persoană declarat homosexuală care ocupă această funcţie. (News.ro)

10. Un juriu din Los Angeles l-a găsit vinovat pe actorul american Danny Masterson pentru viol.
Vedeta riscă până la 30 de ani de închisoare, el fiind scos în cătușe din tribunal. Trei femei, toate foste membre ale Bisericii Scientologice, l-au acuzat pe actor de agresiune sexuală la casa lui din Hollywood, în perioada 2001-2003. (BBC)

Fotografia dimineții – O femeie însărcinată participă la un concurs de Ziua Mamei în Managua, Nicaragua. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Talibanii au anunțat că războiul din Afganistan s-a terminat – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Referendumul va fi invalidat, prezenta fiind sub pragul de 30%.