Sinteza săptămânii 05 Mai – 06 Iunie 2021

Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.

Gunoaiele ascunse de primării, demontatul unei scânduri, trenul fără frâne și armata de troli.

România murdară

În cifre, reciclăm doar 11% din deșeuri, de 4 ori mai puțin decât media europeană. Și-n afară de asta, ne confruntăm cu fenomen generalizat de import al deșeurilor, aduse de firme românești, până la urmă. Plus gunoaiele ascunse chiar de primării, plus cel pe care ni-l aruncăm singuri și ni-l returnează unii primari; dacă nu îi batem, preventiv.

Datoria publicului

Comisia Europeană atrage atenția că « Datoria publică a României va crește la aproape 60% din PIB în următorii 3 ani, de la 35,3%, cât era înainte de pandemia COVID. »

Subvenții, gunoaie și pensii speciale

Apropo de lipsa banilor, un om numit de Gabriela Firea și menținut de Nicușor Dan la șefia spitalelor din București organizează licitația pentru un contract-cadru de 230 milioane de lei, Orban și Cîțu au semnat și dat 1,1 miliarde de lei la Unifarm printr-o OUG nesemnată de ministrul Sănătății, iar patronul CFR Cluj a fost finanțator al PNL printr-o firmă abonată la contracte din bani publici.

Justiție cu întâziere

Primăria Focşani şi firma Romprest se judecă de 4 ani pentru o lucrare prost făcută, iar la Iași au fost necesari tot 4 ani de procese pentru a obliga o instituţie a statului să îi dea unui ieşean o hârtie pe care aceasta era oricum obligată să i-o dea; plus daune care au ajuns la aproape 12.000 de euro.
Un bărbat violent care şi-a bătut soţia şi fetiţa a fost lăsat liber de judecători, un român care a pus o „atenție” de 100 de lei în dosarul de pensionare a fost declarat nevinovat, iar un ieşean care s-a îmbolnăvit de COVID în spital este acum judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. 

Ți-ar mai putea plăcea
Sinteza săptămânii 22 – 28 februarie 2021
Sinteza săptămânii 22-28 Martie 2021