Sondaj IMAS: PNL a urcat la 39% în preferințele pentru alegerile parlamentare – Cronica dimineții

Cronica 30 – România în 1999 (Link)

1. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Naţională, că salută angajamentul ferm al României privind partajarea responsabilităţilor şi securitatea transatlantică şi îşi exprimă „aprecierea pentru devotamentul României cu privire la consolidarea valorilor noastre comune ale democraţiei, statului de drept şi economiei de piaţă libere”. „Cu această ocazie, aş dori să subliniez că România este un aliat nepreţuit atât pentru Statele Unite ale Americii, cât şi pentru Alianţa Nord-Atlantică”. (News.ro)

2. Mai mulți deputați și senatori au înaintat, în Parlament, o propunere legislativă pentru modificarea Codului Penal, privitor la cazurile de abuz împotriva minorilor. Inițiativa prevede creșterea pedepselor, astfel încât acestea să nu mai poată fi pronunțate cu suspendare. (Hotnews)

3. Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că Guvernul PNL ”are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor”, aşa încât Executivul îşi va asuma răspunderea pentru modificarea legii recursului compensatoriu, dacă modificarea nu se va putea face prin Parlament. De asemenea, se va asuma răspunderea pentru prorogarea termenului privind pensionarea anticipată a magistraţilor, pentru a nu bloca Justiţia. (News.ro)

4. România se află printre țările în care majoritatea respondenților la un studiu consideră că activitatea lor curentă nu va fi afectată de trendurile globale. Perceptia i-a surprins pe analiști, în condițiile în care salariile de pe piața locală au crescut semnificativ în ultimii ani, cu mult peste creșterea productivității (care rămâne a două cea mai mică din Europa), iar poziționarea ca țară cu forță de muncă ieftină se erodează rapid, România începând să piardă teren chiar și în fața unor țări din jur, precum Serbia și Ucraina. (Profit.ro)

5. Dacă în acest weekend ar fi avut loc alegeri parlamentare, românii ar fi votat în proporţie de 39% cu PNL, 21% cu PSD, iar 12% cu USR, potrivit unui sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM. Sondajul a fost realizat în luna noiembrie. (News.ro)

6. Mai mult de un sfert dintre copiii din România (27%) afirmă că, într-o zi cu şcoală, stau peste şase ore online sau îşi verifică periodic dispozitivul inteligent, telefonul mobil fiind de departe cel mai utilizat terminal (în 96,1% dintre cazuri), reiese dintr-un studiul întocmit de Organizaţia „Salvaţi Copiii”. (Hotnews)

Una din Cronica de Carte: New York Public Library a publicat lista celor mai bune 10 cărți din 2019, pe cinci categorii diferite: cărți pentru copii, cărți în limba spaniolă pentru copii, cărți pentru adolescenți, pentru adulți (Normal People, de Sally Rooney și Three Women, de Lisa Taddeo, printre volumele nominalizate, ambele traduse în limba română), respectiv poezie. (New York Public Library)

7. Aproape 80.000 de turiști vor vizita Antarctica în acest sezon, din noiembrie până în martie. Numărul este cu 40% mai mare decât sezonul trecut. Organizațiile pentru protejarea celui mai sudic continent avertizează că Antartica ar trebui lăsată pinguinilor. (AFP)

8. Cercetători israelieni au dezvoltat o bacterie care se hrăneşte doar cu dioxid de carbon.
Aceste bacterii, care îşi dezvoltă întreaga masă corporală din carbonul existent în aer, ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră. (Link)

9. Organizațiile caritabile din Olanda beneficiază de cele mai multe fonduri, raportate ca procent din PIB, 14%. În termeni absoluți însa, cele din SUA au cei mai multi bani, aproape $900 miliarde. (Link)

10. Majoritatea Republicanilor (53%) crede că Donald Trump este un președinte mai bun decât a fost Abraham Lincoln, relevă datele unui sondaj. Republicanii mai cred că Trump este un președinte mai bun și ca Dwight Eisenhower, Gerald Ford, Richard Nixon, George H.W. Bush și George W. Bush. Dintre președinții republicani, doar Ronald Reagan a primit mai multe voturi decât Trump. (Slate)

Fotografia dimineții – Turnul Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt din lume, a fost iluminat ieri în culorile tricolorului românesc, pentru a marca Ziua Naţională a României:

Ți-ar mai putea plăcea
România ar putea afla până la Crăciun calendarul aderării la spațiul Schengen – Cronica dimineții
Franţa îşi va consolida prezenţa militară în România în cadrul NATO, în săptămânile următoare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău