Sony a prezentat o mașină electrică la CES – Cronica de Tehnologie

1. O idee pentru combaterea încălzirii globale: construirea în spațiu a unui “scut” care să blocheze 2% din căldura soarelui care ajunge pe Pământ. O variantă ar fi disiparea razelor cu o imensă flotă de mici nave spațiale (în jur de 16 trilioane de nave care să acopere o suprafață de 4,5 milioane kilometri pătrați). Același lucru ar putea fi realizat cu ajutorul unor lentile. În ambele cazuri, construcția ar trebui plasată în L1 (primul punct Lagrange dintre Pământ și Soare, unde echilibrul gravitațional creează un punct care rămâne stabil pe durata întregului an). (Forbes)

2. Alexa poate fi folosit pentru a cumpăra benzină cu ajutorul comenzilor vocale, în urma unui parteneriat dintre Amazon și Exxon. Facilitatea va putea fi folosită din aprilie în peste 11.500 de stații Exxon și Mobil din Statele Unite. (CNN)

3. YouTube anunță implementarea măsurilor pentru protejarea intimității copiilor, după acordul cu FTC în urma căruia a trebuit să plătească $170 milioane pentru încălcarea legislației în materie. În cazul clipurilor create pentru cei mici, nu mai sunt livrate reclame personalizate și sunt dezactivate anumite facilități, precum comentariile, Stories și chat-ul live. (The Verge)

4. Samsung a prezentat la CES 2020 Galaxy Chromebook, un laptop cu ecran 4K de 13,3 inch care se poate roti la 360 de grade. Versiunea de bază, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare, costă $999. (Profit.ro)

5. Uber încearcă să combată legislația care spune că șoferii platformei sunt angajați ai companiei printr-o serie de facilități care le acordă acestora suficientă autonomie pentru a putea fi considerați contractori independenți. Printre facilități, unele dintre ele lansate deja, se numără posibilitatea vizualizării tarifului și refuzarea curselor fără penalizări. (Washington Post)

6. Startup-ul francez NextMind a prezentat o interfață creier-computer, care transformă în timp real semnalele emise de cortexul vizual în comenzi digitale. Kitul de dezvoltare va fi disponibil în Q2 și va putea fi achiziționat pentru $399. (VentureBeat)

7. Lenovo a prezentat la CES 2020 un laptop care dispune de un al doilea ecran exterior, ce măsoară 10.8 inch și este de tip E Ink cu funcții touch. ThinkBook Plus, al cărui ecran normal are 13,3 inch, va fi lansat în martie și va costa $1,199. (TomsHardware)

8. SoftBank a renunțat să investească în mai multe startup-uri cărora le promisese sute de milioane de dolari. De vină ar putea fi lipsa banilor din Vision Fund 2 și problemele de la WeWork. (Axios)

9. NASA a pierdut legătura cu ASTERIA, un satelit cât o unitate de PC trimis să studieze planete din afara sistemului nostru solar. Lansat în noiembrie 2017, ASTERIA trebuia să demonstreze că tehnologiile necesare descoperirii exoplanetelor și studierii spațiului pot încăpea într-un satelit de mici dimensiuni. (NASA)

10. Sony a prezentat o mașină electrică la CES, în care a integrat tehnologii auto proprii și dezvoltate cu parteneri precum Bosch, Continental, NVIDIA și Qualcomm. Vision-S are în dotare mai multe ecrane și nu mai puțin de 33 de senzori interni și externi. (Engadget)

Ți-ar mai putea plăcea
iPhone 13 este elogiat pentru calitatea ecranului, a camerelor foto și pentru autonomie, fiind considerat un smartphone de 9/10 – Cronica de Tehnologie
Meta a adăugat noi instrumente de control parental pentru Facebook Messenger și Instagram – Cronica de Tehnologie