SpaceX a reușit să zboare racheta Starship SN8 la o altitudine de aproximativ 12.500 metri – Cronica de Tehnologie

1. SpaceX a reușit să zboare racheta Starship SN8 la o altitudine de aproximativ 12.500 metri, făcându-l pe Elon Musk să exclame: “Mars, here we come!!”. Prototipul cu o înălțime de 120 de metri a explodat la aterizare, după un contact cu solul la o viteză prea mare. Cauza vitezei de aterizare mari a fost presiunea prea mică a rezervorului de combustibil din față. (TechCrunch)

2. DoorDash a închis prima zi la bursă cu o valoare de $189.51 a acțiunilor, mai mare cu 85% față de prețul inițial de $102, ceea ce duce valoarea companiei la $60.2 miliarde. (CNBC)

3. Google și Apple vor elimina aplicațiile care folosesc serviciile X-Mode pentru colectarea datelor, dându-le acestora de ales între a elimina funcționalitățile X-Mode sau a dispărea din magazinele de aplicații. Deciziile vin după ce s-a aflat că X-Mode furnizează datele colectate unor contractori ai guvernului american. (WSJ)

4. App Store și Google Play ajung anul acesta la 130 de miliarde de download-uri, cumulând venituri de $112 miliarde, cu 25% mai mari decât anul trecut. Cu același procent a crescut și timpul petrecut de utilizatori în aplicații. Google Play înregistrează cu 160% mai multe download-uri decât App Store, însă platforma Apple atrage 65% din venituri. (Profit.ro)

5. Hyundai cumpără Boston Dynamics cu $921 de milioane. Boston Dynamics este producătorul roboților Spot, iar aceasta este prima achiziție realizată de Hyundai de la instalarea noului CEO, Chung Euisun, în urmă cu două luni. (Cnet)

6. Google va impune noi reguli pentru extensiile de Chrome, din 18 ianuarie, cu o zi înainte să lanseze Chrome 88. În pagina fiecărei extensii din magazinul oficial trebuie descrise clar politicile de colectare și gestionare a datelor personale, iar de la aceeași dată vor intra în vigoare noi reguli de protejare a intimității utilizatorilor. Printre acestea se regăsesc accesarea doar a datelor care servesc funcțiile extensiei și interzicerea vânzării datelor personale sau folosirea acestora pentru targetarea cu reclame. (VentureBeat)

7. Microsoft va lansa xCloud în variantă beta pe PC și iOS în primăvară. Acesta va fi disponibil ca aplicație web pe iOS, respectiv în browser și aplicația Xbox pe PC, urmând să facă parte din abonamentul Xbox Game Pass Ultimate, care costă $15 pe lună. (Profit.ro)

8. Două procese antitrust lovesc Facebook în aceeași zi, unul intentat de 48 de state americane, celălalt de FCC. Ambele vizează cumpărarea WhatsApp și Instagram, însă FCC cere chiar separarea celor două de Facebook. Compania americană se apără, spunând că tranzacțiile au aprobarea FCC. (Profit.ro)

9. YouTube va elimina, de acum înainte, conținutul care susține că alegerile din SUA au fost fraudate. Decizia vine la mai bine de o lună după încheierea alegerilor. Vor rămâne în cadrul platformei clipurile care fac aceleași afirmații, dar au fost publicate anterior. (YouTube)

10. Facebook și Google se bucură de o concesie importantă în Australia, unde legea care va introduce un sistem de plată a instituțiilor de presă pentru conținutul preluat de platformele online recunoaște și valoarea financiară a traficului generat de acestea. Cel devreme în februarie, când ar putea fi adoptată, legea va deveni prima din lume care obligă companiile online să plătească publisherii pentru conținutul preluat. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Programul de supraveghere în masă derulat de NSA a fost declarat ilegal și posibil neconstituțional – Cronica de Tehnologie
Peste jumătate din articolele postate pe Facebook în Statele Unite sunt legate de coronavirus – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău