Specialiștii de la Banca Mondială au recomandat guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare – Cronica dimineții

1. Specialiștii de la Banca Mondială au recomandat guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor. (Digi24)

2. Încrederea în economia românească a scăzut în aprilie, cu corecții în toate sectoarele. Indicele de încredere în economie (ESI) a scăzut în aprilie la 101,3 puncte, de la 102 puncte în martie, și a revenit sub nivelul de la finele anului trecut. La nivel european, ESI a scăzut, de asemenea, în aprilie de la 97,3 puncte. ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii (pondere 30%), industrie (40%), construcții (5%) și comerț (5%), dar și a populației (20%) privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. (Profit.ro)

3. Autorităţile au demarat un proces de conectare între Ghişeul.ro şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar în urma acestuia fiecare cetăţean va avea acces la contractul individual de muncă, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja. (Digi24)

4. Mai mulţi preoţi din comunitatea românească din regiunea Cernăuţi au transmis Parlamentului României o scrisoare prin care solicită medierea conflictului dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană, pe care o reprezintă, şi autorităţile ucrainene. Preotul Pavel Pavlenco de la parohia din satul Horecea susţine că situaţia din Cernăuţi s-a deteriorat, după ce autorităţile locale au anunţat că intenţionează să preia în proprietate terenurile pe care sunt construite bisericile. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Primii copii născuți în urma fertilizării realizate de un robot, două fetițe, s-au născut la o clinică din New York City. Compania care a dezvoltat robotul, Overture Life, spune că acesta reprezintă primul pas spre automatizarea fertilizării in vitro și a atras până acum finanțări de $37 de milioane. (MIT Technology Review)

5. Bulgaria ocupă locul al şaselea în lume în ceea ce priveşte angajamentul său de ajutor pentru Ucraina ca procent din PIB-ul bulgar, a declarat ministrul interimar de Externe, Nikolai Milkov, citând informaţii de pe Statista. România nu se regăsește în clasamentul invocat de ministrul bulgar de Externe. (G4Media)

6. Carrefour a anunțat că a semnat un acord cu grupul Louis Delhaize pentru preluarea activităților cora din România. Carrefour va prelua 10 hipermarketuri și 8 magazine de proximitate Cora Urban, precum și pe cei aproximativ 2.400 de angajați. (Profit.ro)

7. Fostul deputat Cristian Rizea – dat în urmărire internaţională de autorităţile române în urma unei condamnări la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani – a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani şi a fost îndepărtat sub escortă. Rizea a fost preluat joi seară de poliţiştii români şi urmează să fie încarcerat. (News.ro)

8. Defrișările continuă pe suprafața retrocedată a Parcului Titan-IOR din Sectorul 3. Mai mulți arbori au fost puși la pământ în ultima săptămână, iar terenul arată acum și mai pustiu. Miercuri, 26 aprilie, polițiștii locali, chemați de localnicii din zonă, au împărțit amenzi unor bărbați care au tăiat copacii cu drujba, ilegal, chiar sub privirile lor. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Jaqueline Cristian, locul 168 mondial, a reuşit o victorie de senzaţie la turneul de 1000 de puncte de la Madrid, după ce a trecut de americanca Sloane Stephens, locul 48 mondial, scor 5-7, 6-4, 6-4.

9. Simona Halep a declarat, într-un interviu pentru Tennis Majors, că nu cere un tratament special în cazul său, după mai multe luni de suspendare provizorie pentru dopaj, ci cere doar să fie judecată, pentru ca apoi să aibă şansa de a-şi continua cariera. Halep a precizat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. (News.ro)

10. Aproape un copil din trei s-a confruntat cu tulburări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în centrele Salvați Copiii România în ultimii doi ani, procentul crescând la aproape 72% (7 din 10) în cazul adolescenților. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Apusul în Hong Kong. Louise Delmotte/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasadorii UE reuniți la Bruxelles au constatat refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen – Cronica dimineții
Pe platforma de vaccinare vor fi disponibile timpul disponibil până la vaccinare şi tipul de vaccin care va fi utilizat – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    apr. 28,2023 la 2023-04-28T16:57:54+03:000000005430202304

    Absolut si total de acord cu introducerea taxarii progresive, acest lucru in „propavaduiesc” de ZECI DE ANI, este rezolvarea problemelor de fiscalitate, dat si a imenselor inegalitati si inechitati, existente in economia si societatea romaneasca…Totodata, permite individului sa se bucure de castigul sau, pentru ca -intr-adevar- este parte din psihologia umana, sa agoniseasca si ‘sa faca avere’, asa ca initial, acesta va castiga cat poate, si va ceda mai usor ceace ” datoreaza cezarului”( adica statului ca reprezentant al societatii), si in multe tari este aplicata cu mare succes aceasta metodologie de taxare, inclusiv in USA, chiar daca pe sistemul brackets, care chiar usureaza aplicarea, adica „de la … pana la”” se plateste aceasta suma si tot asa, iar Romania „poate fi chiar mai catolica de cat papa”, adica cea mai saraca categorie va plati si ea un impozit, tocmai pentru a nu exista discriminare, insa acest impozit va fi nu „la suta” ci „unu la mie”(0,1 la suta), cea ce NU-l va afecta pe taxat(la 10 mii/an platesti 10 lei!!!), insa „cu paraua”, se aduna -la stat inca o mica suma, care poate rezolva din probleme…Mai mult, aceasta categorie defavorizata trebuie compensata prin alte interventii ale statului, precum imediata „tax return”, in care aceste familii pot primi inapoi , sume de sute de ori mai mari decat taxele platite, depinzand si de numarul de persoane existente in intretinerea celui care este taxat…Insa aceasta taxare progresiva trebuie dublata si de o legislatie dura a evaziunii fiscale, numai asa se rezolva actuala problema, in care unii acumuleaza fantastic( iar ceilalti saracesc, pe masura!), ca si cum cine face bani multi i-ar face singur, in realitate produsul sau serviciul sau 9chiar de exceptie), este -pana la urma- cumparat de milioanele de cetateni, asa ca este normal ca cei care castiga mult, sa fie taxati mai mult, este cea mai dreapta si amiabila forma de a redistribui veniturile generale, catre intreaga societate….

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău