Sprijinul germanilor pentru mișcările pe tema schimbările climatice s-a înjumătățit după creșterea blocajelor organizate de activiștii radicali – Cronica de Mediu

1. Sprijinul germanilor pentru mișcările pe tema schimbările climatice s-a înjumătățit după creșterea blocajelor stradale extrem de controversate, pusa in scena de către activiști mai radicali, arată un sondaj al More in Common Germany, o inițiativă care cercetează coeziunea socială. „Toate părțile societății sunt mult mai critice față de mișcarea climatică astăzi decât în urmă cu doi ani. Sprijinul a scăzut de la 68% în 2021 la 34% în luna mai a acestui an. Ponderea respondenților care spun că protestele merg adesea prea departe a crescut substanțial (de la aproximativ jumătate în 2021 la 85%), spune More in Common. (cleanenergywire.org)

2. Guvernele din Germania, Franţa şi Marea Britanie au declanşat o “operaţiune drastică” de reprimare a protestelor de mediu, care au luat amploare anul trecut. Printre posibilele măsuri de reprimare sunt incluse ascultarea telefoanelor, urmărirea prin GPS şi percheziţiile la domiciliile activiştilor. Reuters transmite că procurorii din Bavaria ar urmări, în special, reprimarea grupării “The Last Generation”, împotriva căreia au deschis o anchetă care va stabili dacă aceasta va fi clasificată drept organizaţie infracțională. (reuters.com)

3. Temperatura medie zilnică a oceanelor a atins un nou nivel record, de aproape 21 de grade Celsius. Oamenii de știință avertizează că implicațiile pentru sănătatea planetei sunt semnificative. Recordul de temperatură doborât vine după o serie de valuri de căldură marină înregistrate în acest an, inclusiv în Marea Nordului, Atlanticul de Nord, Marea Mediterană și Golful Mexic. O teorie a cercetătorilor spune că o mare parte din căldură a fost stocată în adâncurile oceanelor, iar acum aceasta începe să iasă la suprafață, posibil din cauza fenomenului El Niño. (copernicus.eu)

4. America de Sud se confruntă cu valuri de căldură în mijlocul iernii. În Chile a fost cea mai caldă zi de iarnă din ultimii 72 de ani. (digi24)

5. Luna iulie 2023 a doborât recordul pentru cea mai caldă lună măsurată oficial pe Pământ, cu 0,33°C mai mult decât luna care deținea acest titlu până în prezent (iulie 2019), a anunțat serviciul european Copernicus. (profit.ro)

6. Aproximativ 500 de milioane de copii din Asia de Sud sunt expuși temperaturilor extrem de ridicate în contextul în care valurile de căldură devin mai puternice și mai frecvente, potrivit UNICEF. (libertatea)

7. În Iran, marți, indicele de căldură a crescut până la 70 grade Celsius, un nivel atât de extrem încât poate testa capacitatea oamenilor de a supraviețui afară mai mult de câteva ore. (washingtonpost)

8. Capitala Indoneziei, Jakarta, a fost clasată miercuri oraşul cu cel mai poluat aer din lume, după ce s-a aflat constant din luna mai printre cele mai poluate 10 oraşe la nivel global, conform datelor furnizate de IQAir, o platformă elveţiană pentru monitorizarea aerului. (hotnews.ro)

9. Mult mai puțin plastic ajunge în Oceane decât se credea anterior, dar poluarea este mai durabilă, potrivit unui studiu. Autorii au calculat că în jur de 470-540 de mii de tone ajung în oceane în fiecare an – o cifră care poate părea considerabilă, dar care este mult mai mică decât cele 4-12 milioane de tone estimate anterior. Cu toate acestea, cantitatea totală de resturi de plastic plutitoare – aproximativ 3,2 milioane de tone – este mult mai mare decât cea estimată anterior. „Cea mai mare parte a masei de plastic este formată din obiecte mari” (mai mari de 2,5 centimetri) care plutesc mai ușor, explică autorii studiului. (hotnews.ro)

10. Oamenii de știință au realizat o vopsea albă care poate face suprafețele cu până la 8 grade Fahrenheit mai reci decât temperatura aerului, la prânz, și cu până la 19 grade mai reci noaptea, reducând temperaturile interioare și reducând nevoia de aer condiționat cu până la 40%. (NYTimes)

Poza editiei: 11 august 2023 Maui, Hawaii. Fotografiile din zona arată consecințele unui incendiu de proportii care a distrus inima insulei hawaiane, Maui. (meaww.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Iarna 2019/2020 a fost cea mai caldă din Europa – Cronica de Mediu
Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021 – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău