Studiu: 40-45% dintre oamenii care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici – Cronica de Sănătate

Covid-19

1. Milioane de femei și copii din țările sărace se află în vulnerabilitate și risc întrucât pandemia Covid-19 a perturbat serviciile de sănătate cruciale, de la îngrijirea neonatală, la maternitate, imunizare și contracepție, arată un expert în sănătate globală al Băncii Mondiale. (Reuters)

Bonus: Un doctor care a investigat posibilitatea ca un antibiotic, azithromicina, să aibă efecte pozitive în tratarea cazurilor mai puțin severe de Covid-19, explică de ce acest antibiotic ar putea fi folosit pentru noile cazuri de coronavirus. (Link)

2. Un nou studiu arată că 40-45% dintre oamenii care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici. Oamenii de știință avertizează că numărul mare de asimptomatici care au contactat SARS-CoV-2 trebuie să motiveze guvernele pentru mai multe testări și precauții. (Link)

Bonus: De ce purtarea măștilor este importantă, unde să le purtăm și ce tip de măști. (Link)

Sănătate mintală

3. Un nou studiu finalizat în martie 2020 arată că persoanele care au făcut rezerve mari de hârtie igienică suferă de neuroticism, oameni extrem de emoționali, îngrijorarea și anxietatea fiind predominante. De asemenea oamenii foarte conștiincioși, care au tendința de a fi perfecționiști, foarte muncitori și preferă să planifice în avans au fost printre cei care au cumpărat cantități mari de hârtie igienică. Categoriile sociale predispuse la rezerve de hartie igienică au fost vârstnicii americani, mai degrabă decât cei tineri sau europenii. (Link)

Bonus: Experții detaliază câteva metode și o rutină pentru a depăși sau a administra în mod eficient depresia în carantină și izolarea cauzată de pandemie. (Link)

4. Un studiu din 2017 al Universității din Wisconsin-Madison este primul care arată diferențele structurale în creierul psihopatic. Tendințele psihopatice pot fi considerate ”semne de avertizare” ale psihopatiei, însă nu toți cei care au astfel de tendințe devin psihopați. Studiul arată de asemenea diferențele dintre psihopați și sociopați. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

5. Un nou studiu referitor la condiția hiperinflamatorie multisistem care afectează copiii, în asociere cu expunerea anterioară sau infectarea cu SARS-CoV-2, publicat în jurnalul Radiology, examinează multitudinea de probleme, de la inflamarea plămânilor, la edem pulmonar, anevrism coronar al arterelor și modificări semnificative în inflamațiile intra-abdominale. (ScienceDaily)

Descoperiri științifice/Boli/Terapii

6. Noi cercetări arată că o singură doză de cromofor 9-cis-retinal, un analog al vitaminei A, poate îmbunătăți în mod semnificativ reducerea funcției vizuale în șoarecii cu diabet. Studiul, care a apărut în The American Journal of Pathology, poate ajuta oamenii de știință să dezvolte tratamente eficiente pentru pierderea vederii asociate cu retinopatia din diabetul incipient. (Link)

7. Experții cred că aproape o pătrime din populația lumii este infectată cu un parazit al stomacului de un anumit tip. Oamenii au evoluat cu viermi parazitari, ceea ce a determinat o diversitate genetică în populații, mai mult decât climatul, dieta, bacteriile sau virusurile. Astăzi, infecțiile cu tenie rămân destul de comune, dar țările industrializate au rate relativ scăzute de paraziți intestinali în general, datorită schimbării modului de lucru în condiții mai igienice și departe de pământ. Însă în populațiile rurale, cu un mod de viață mai tradițional, paraziții intestinali rămân parte a vieții de zi cu zi. Efectul asupra stomacului și asupra comunității de bacterii ”bune” este până acum necunoscut. (Link)

Educație

8. Luptele cu monștri virtuali pot fi eliberatoare în vremurile stresante și precare. Un nou studiu arată că jocurile horror menite să inspire teroare și anxietate pot oferi relaxare în perioade stresante, prin faptul că permit implicarea în lupte și dominarea unor monștri și demoni. Autorii argumentează că jocurile de groază sunt tentante într-un mod similar metodelor religioase care ajută la procesarea fricii și vinei/păcatului. În perioada carantinei și izolării la domiciliu jocurile video de groază au fost cele mai descărcate. (BigThink)

9. Producătorul german de farmaceutice și chimicale Bayer va oferi peste 10 miliarde de dolari în dosarele de despăgubiri, care numără zeci de mii de plângeri față de produsul RoundUp menit să distrugă buruienile, după ce s-a constatat că ierbicidul cauzează cancer. Bayer continuă însă să vândă produsul fără să adauge o atenționare cu privire la acest risc. (NYTimes)

10. Oamenii de știință au propus un nou model de boli ale animalelor care includ rolul microbiomului. Noul studiu sugerează că schimbările climatice pot conduce la apariția unor noi boli infecțioase. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință au recalculat perioada de incubare a COVID-19 la 7,7 zile – Cronică de Sănătate
Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân – Cronica de Sănătate
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău