Studiu: China, ca putere cibernetică, se află la cel puțin la 10 ani distanță de SUA – Cronica de Tehnologie

1. China, ca putere cibernetică, se află la cel puțin la 10 ani distanță de SUA, arată un nou studiu, care susține că abilitățile cibernetice ale Chinei sunt prezentate cu multă exagerare. Securitatea și capacitatea de analiză a informațiilor ar fi punctele slabe ale ciberneticii chineze. (FT)

2. Microsoft a autorizat, dintr-o eroare, un driver de Windows care era, în realitate, un malware de tip rootkit, permițând astfel instalarea acestuia pe PC-uri. Numit “Netfilter”, malware-ul deghizat trimitea date către anumite servere din China. Autorizarea este necesară de la Vista încoace pentru software-ul de Windows care necesită acces la kernel-ul sistemului de operare. (Bleeping Computer)

3. Amazon a cumpărat serviciul de comunicare securizată Wickr, care pretinde că este singurul ce se ridică la standardele cerute de NSA. Wickr va continua să opereze ca și până acum, dar va fi oferit clienților Amazon Web Services. (TechCrunch)

4. Apple ar vrea să dezvolte tablete mai mari de 12,9 inch, cât are cel mai mare iPad Pro în prezent. Dacă se merge mai departe cu această idee, primele tablete cu ecran așa mare ar urma să fie lansate în 2023 și vor avea același spate din sticlă, ca modelele de anul viitor, pentru a putea fi încărcate wireless. (Profit.ro)

5. În sistemul american de sănătate se folosește, pentru identificarea timpurie a septicemiei, un algoritm care ratează două treimi din cazuri și, în schimb, emite numeroase rezultate pozitive false. Oamenii de știință care au realizat studiul s-au declarat șocați de cât de răspândit poate fi un model susținut de foarte puțină cercetare. (Wired)

6. Trusted Platform Module 2.0, o componentă de securitate integrată în plăcile de bază și/sau procesoare, este o condiție obligatorie pentru instalarea Windows 11 – sistemul de operare nu va putea fi instalat pe PC-urile care nu dispun de această tehnologie. Multe sisteme mai vechi de 3 ani nu au TPM 2.0. Microsoft justifică decizia prin nevoia de creștere a securității – TMP stochează în siguranță cheile de criptare, certificatele și alte informații sensibile. (Tom’s Hardware)

7. Tesla trebuie să rezolve o problemă cu sistemul de pilotare automată la peste 285.000 de mașini vândute în China,. Din cauză că autopilotul se poate activa singur, există riscul ca mașinile afectate să accelereze brusc. În cele mai multe cazuri, problema va fi rezolvată printr-un update remote de software. (Bloomberg)

8. Unul dintre partenerii de suport ai Microsoft a fost compromis de un atacator, care s-a folosit de accesul dobândit pentru a ataca clienții companiei. La originea atacului, care a avut loc în partea a doua a lunii mai, s-ar afla grupul de hackeri Nobelium, despre care se bănuiește că are susținerea Rusiei. (News.ro)

9. Consumul de energie generat de tehnologie este exagerat, sugerează un studiu realizat de doi oameni de știință americani. Aceștia dau drept exemplu streaming-ul video, unde, spre deosebire de estimările de până acum, diferența de consum ar fi, în realitate, foarte mică între un transfer redus (compresat) de date și unul care conține multe informații. Studiul mai susține că, simultan cu creșterea volumului de date transferate, producătorii de sisteme și componente fac și ei progrese mari în ceea ce privește eficiența energetică, progrese care nu au fost luate în calcul până acum. (NY Times)

10. Dispozitivele externe de stocare My Book Live, vândute de Western Digital, sunt vizate de un atac cu malware, care duce la ștergerea tuturor datelor. WD bănuiește că este vorba de o vulnerabilitate încă nedescoperită și contrazice zvonurile conform cărora propriile servere ar fi fost sparte de hackeri și folosite pentru atacuri. (Bleeping Computer)

Ți-ar mai putea plăcea
WhatsApp implementează mesajele video, care pot avea o durată de până la 60 de secunde – Cronica de Tehnologie
Apple a lansat primul beta de iOS 14 și iPadOS 14 – Cronica de Tehnologie