Studiu: Încălzirea globală va disloca în următoarele decenii mii de specii de animale, ceea ce va favoriza declanșarea unor noi pandemii – Cronica de Mediu

1. Orașul Copenhaga și-a înălțat băncile publice pentru a atrage atentia la creșterea nivelului mării. Danezii au adoptat o nouă abordare a comunicării privind schimbările climatice, instalând bănci care să facă față la creșterea nivelului mării. Pe o placă de pe bancă scrie „Inundațiile vor deveni parte din viața noastră de zi cu zi dacă nu începem să facem ceva în privința climei noastre”. Potrivit celui mai recent Raport ONU privind Clima, nivelul mării este de așteptat să crească cu până la 1 metru înainte de 2100, dacă încălzirea globală continuă. (famouscampaigns.com)

2. Criza locuințelor din Africa de Sud: Inundațiile care au ucis cel puțin 448 de persoane dezvăluie că adaptarea la schimbările climatice este atât despre abordarea problemelor sociale cât și a celor de mediu. Africa de Sud a suferit una dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria sa, când furtunile recente în zona Durban au ucis cel puțin 448 de persoane, au distrus mii de case și au lăsat în urmă scene șocante de devastare. Containerele de transport maritim au fost răsturnate ca Lego-urile pe o autostradă importantă. Casele de tip baracă de tablă au fost îngropate. (nytimes.com)

3. Putem proiecta soluții pentru încălzirea atmosferică? Ca grup, aceste tipuri de soluții sunt denumite geoinginerie sau manipulare intenționată a climei. Geoingineria se încadrează în general în două categorii: îndepărtarea unei părți din dioxidul de carbon aflat deja în atmosferă, astfel încât Pământul să capteze mai puțină căldură, cunoscută sub numele de captare directă a aerului, sau reducerea cantității de lumină solară care ajunge pe suprafața Pământului, astfel încât să existe mai puțină căldură, numită de obicei managementul radiației solare. Există câteva companii care dezvoltă mașini de captare directă a aerului și există câteva implementări la scară mică. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, aceste proiecte captează un total de aproximativ 10 mii de tone de CO2 pe an, o mică parte din cele aproximativ 35 de miliarde de tone de emisii anuale legate de energie. (nytimes.com)

4. Cele mai recente date sunt un semn îngrijorător că planeta însăși a început să emită mai mult metan [care are] de aproximativ 80 de ori potențialul de încălzire al dioxidului de carbon pe un interval de 20 de ani. O creștere a emisiilor de metan a împins nivelurile atmosferice la un nivel record anul trecut. Concentrația medie atmosferică de metan, un gaz puternic de încălzire, a înregistrat anul trecut cel mai mare salt anual, potrivit datelor de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA. Cauza exploziei de metan care a început acum 15 ani nu a fost încă identificată. O ipoteză este că se emite mai mult metan pe măsură ce planeta se încălzește, pe măsură ce precipitațiile cresc în zonele umede tropicale producătoare de metan. (ft.com)

5. Studiu: Încălzirea globală va disloca în următoarele decenii mii de specii de animale, ceea ce va favoriza declanșarea unor noi pandemii. Sunt peste 10 mii de tipuri de virusuri capabile să producă mutații pentru care oamenii nu au imunitate. Pe măsură ce planeta se încălzește, multe specii de animale vor fi forțate să migreze pentru a găsi condiții adecvate. Odată cu ele noi tipuri de paraziți și agenți patogeni se vor răspândi la alte specii din arealurile invadate. Acest lucru va spori riscul unui fenomen numit “deversare zoonotică”, în care virusurile cu potențial pandemic (pentru care nu avem imunitate) se transferă de la animale la oameni. (biziday.ro)

6. Primul prototip de oraș plutitor din lume care se adaptează la creșterea nivelului mării a fost dezvăluit la sediul ONU din New York. OCEANIX Busan, din Coreea de Sud, își propune să ofere tehnologie inovatoare orașelor de coastă care se confruntă cu penuria de terenuri și amenințarea schimbărilor climatice. Este una dintre soluțiile găsite la problema crescândă a creșterii nivelului mării. (weforum.org)

7. Folosind inteligența artificială, cercetătorii din cadrul University of Texas au creat un nou tip de enzimă, care poate descompune PET-urile de plastic în moleculele componente, în doar câteva ore. În urma procesului, care funcționează bine și cu PET-uri colorate, rămân materiale ce pot fi folosite pentru a crea alte PET-uri. (Forbes)

8. Poluarea aerului poate însemna mai multe sau mai puține uragane. Depinde unde locuiești. În ultimele patru decenii, arată noile cercetări, scăderea poluării sub formă de particule minuscule de aerosoli rezultați din transport, producția de energie și industrie din America de Nord și Europa a fost responsabilă pentru creșterea numărului de uragane și alți cicloni tropicali în Atlanticul de Nord. În aceeași perioadă, creșterea poluării datorată economiilor în expansiune din India și China a avut efectul opus, reducând activitatea uraganelor în Pacificul de Nord de Vest, arată studiul. (nytimes.com)

9. Panourile solare transparente ar putea înlocui ferestrele în viitor. Solarul transparent este o tehnologie de ultimă oră care adună și folosește energia luminoasă prin ferestre sau orice suprafață de sticlă, indiferent de unghi. Are potențial în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare a energiei solare. Această concluzie nu este doar teoretică, deoarece tehnologiile solare transparente apar deja în întreaga lume. De exemplu, Școla Internațională din Copenhaga utilizează panouri solare de 12.000 de nuanțe, dar clare pe toată clădirea, producând 200 MWh de energie anual – mai mult de jumătate din energia consumată de clădire. (interestingengineering.com)

10. Arbori tranzacționabil din baza forestiere este propunerea unui startup de a salva pădurea tropical. „Defrișarea este o problemă financiară”, spune Clarysse. „Nimeni nu urăște natura, dar ea dispare într-un ritm foarte rapid. Așa că m-am întrebat ce provoacă asta? Natura dispare pentru că ea nu este compatibilă cu marginile de profit ale companiilor doar pentru că natura are prețuri foarte mici.” (sifted.eu)

Fotografia ediției: Băncile au fost înălțate în Copenhaga pentru a se potrivi cu ceea ce ONU consideră a fi o creștere realistă a nivelului mării până în anul 2100. (famouscampaigns.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Dezvoltatorul bateriei aluminiu-ion susține că viteza de încărcare este de 60 de ori mai mare decât cea a bateriei litiu-ion – Cronica de Mediu
Începând din luna martie, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate din mediu și valorificate energetic – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău