SUA se va implica în construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Constanța cu Gdansk – Cronica dimineții

1. Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că, în cazul în care la Bucureşti coeficientul infectărilor cu noul coronavirus va depăşi pragul de 3 la mia de locuitori, şcolile vor trece în regim online. Totodată, Orban a subliniat că se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone. În acest moment, în București, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,39, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. (Hotnews)

2. Profesorul Alexandru Rafila a făcut apel la agenţii economici şi la instituţiile publice să decaleze programul de lucru al angajaţilor, pentru a se evita aglomeraţiile care se formează în mijloacele de transport în comun. El afirmă că asta ar duce la ”nişte rezultate care s-ar putea să fie mai spectaculoase şi mai bune decât dacă luăm o decizie să închidem toate activităţile”. (News.ro)

3. Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul a pregătit soluții pentru suplimentarea capacității de tratare a cazurilor de COVID-19 care vor necesita asistență medicală în terapie intensivă. „Cum ne apropiem de un procent de 80% din capacitatea actuală, deja se pun în mișcare soluții pentru a crește capacitatea de tratare”, a declarat primul ministru. Numărul de pacienți la terapie intensivă a crescut cu 16 în ultimele 24 de ore, la 628 în toată țara. (Profit.ro)

Una din Cronica de Mediu: Nopțile se încălzesc mai repede decât zilele. Un nou studiu publicat la sfârșitul lunii septembrie în Global Change Biology a constatat că temperaturile nocturne cresc într-un ritm mai rapid comparativ cu temperatura din timpul zilei în majoritatea zonelor terestre de pe Pământ. Această schimbare poate influența totul, de la dinamica prădătorului-pradă, la creșterea plantelor. ( popsci.com )

4. “Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. (Hotnews)

5. Donald Trump nu mai este contagios și nu mai poate transmite virusul, a declarat medicul său, la nouă zile după ce preşedintele american a fost testat pozitiv la COVID-19. (WSJ)

6. Alianţa USR PLUS Sibiu a avut, sâmbătă, alegeri interne şi au fost votaţi de membri ai ambelor partide candidaţii USR PLUS Sibiu pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României. Liderul USR, Dan Barna, deschide lista pentru Camera Deputaţilor, în timp ce Claudiu Mureşan, consilier pentru management şi restructurare, este primul pe lista pentru Senat. (News.ro)

7. Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Laurenţiu Baranga a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind acuzat de înşelăciune. ”Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, a transmis Poliţia Română. Baranga a demisionat ieri din funcţia deţinută la Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. (News.ro)

8. La nici o jumătate de oră de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului din Nagorno-Karabah, forțele Armeniei și Azerbaidjanului au reînceput bombardamentele. Cele două tabere se acuză reciproc de încălcarea înțelegerii, care vine după două săptămâni de lupte. (Link)

9. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au anunțat că nu au nicio legătură cu manifestarea de la Iași în cadrul căreia credincioșii le-au cerut autorităților să renunțe la restricțiile de Sf.Parascheva. Deși, Mitropolia le-au solicitat participanților să fie pașnici, aceasta a subliniat că restricțiile sunt ”cel mai mare abuz din 90 încoace asupra libertății de conștiință”. ”Poate și ateii vor fi supuși unor restricții”, a spus reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu. (Hotnews)

10. Greta Thunberg, adolescenta suedeză cunoscută la nivel internaţional pentru activismul ei pentru mediu, a făcut un apel către americani, să îl voteze pe candidatul democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale de luna viitoare. “Nu mă implic niciodată în politica de partid. Însă alegerile care urmează în SUA sunt dincolo de asta. Din perspectiva climatului, este foarte departe de a fi de ajuns şi mulţi dintre voi bineînţeles că aţi susţinut alţi candidaţi. Dar… ştiţi, la naiba! Organizaţi-vă şi convingeţi-i pe toţi să îl voteze pe Biden”, a scris Thunberg pe Twitter. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta reviste Bloomberg BusinessWeek de săptămâna viitoare:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune
Ministrul Sănătăţii: La două săptămâni după atingerea vârfului, pe finalul lunii mai, ar putea începe relaxarea restricţiilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău