SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina – Cronica dimineții

1. Liderul pieței de distribuție carburanți, OMV Petrom a ieftinit miercuri după-amiază benzina cu 3 bani/l, după o perioadă de scumpiri repetate, mici, dar dese, efectuate în ultimele 18 zile. În ultimele 2 zile, cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut cu aproape $2 pe baril. Ieftinirea vine după ce, cu numai o zi înainte, compania efectuase cea mai mare scumpire zilnică de la începutul anului, de 9 bani/l, aproape dublă celei cu care obișnuise piața în ultima săptămână. (Profit.ro)

2. Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul acesta la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia, a inflaţiei ridicate şi a crizei climatice, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care estimează, însă, o redresare în 2024. (Digi24)

3. Preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina şi a subliniat că această decizie nu trebuie interpretată ca un gest ofensiv la adresa Rusiei, ci un ajutor pe care aliaţii îl acordă Ucrainei pentru a se apăra. Biden a declarat că îi este „recunoscător” cancelarului Olaf Scholz pentru că „a făcut un pas înainte” pentru a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei şi pentru „leadership-ul şi angajamentul său ferm” de a sprijini Kievul. (News.ro)

4. Israelul a respins cererea Statelor Unite de a-i furniza sistemele de apărare antiaeriană Hawk, pe care administrația Biden intenționa să le trimită Ucrainei. Israelul, care a cumpărat aceste sisteme de la SUA, în anii ‘60, și nu le mai folosește, a transmis, prin ministerul Apărării, că nu intentiobează să trimită armament Ucrainei pentru a nu intra în conflict cu Rusia în Siria, unde israelienii atacă țintele iraniene care operează în această țară. (Axios)

5. Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine au crescut cu 49%, până la $205,6 miliarde, în anul fiscal 2022, a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Sârbul Novak Djokovic, numărul 5 mondial şi cap de serie 4, s-a calificat în semifinalele turneului de grand slam Australian Open. El îl va întâlni în următorul meci pe sportivul american Tommy Paul, locul 35 ATP.

6. Tesla a raportat un profit record pe ultimul trimestru al anului trecut, de aproape $3,7 miliarde, în creștere cu 59% în ritm anual. Vânzările pentru ultimele trei luni ale anului 2022 au fost de $24,3 miliarde, cu 37% mai mari decât în aceeași perioadă a lui 2021. (WSJ)

7. Un asteroid care are între 3,5 și 8,5 metri se va apropia la aproximativ 3600 km de planeta noastră în această noapte, unde în sudul Americii de Sud. Asteroidul a fost descoperit sâmbătă, iar NASA insistă că nu prezintă vreun pericol, chiar dacă va intra în atmosfera urmând să ardă și să se transforme în mai mulți meteoriți. Comparativ, sateliții se află aproximativ 36000 km deasupra planetei. (AP)

8. Meta/Facebook a anunțat că în următoarele săptămâni va reactiva conturile de Facebook și Instagram ale fostului președinte Donald Trump, punând capăt unei suspendări care a durat peste doi ani. (NYTimes)

9. Directorul politic din cabinetul Viktor Orban susține că presa de la Budapesta este controlată în proporție de 50% de stat, afirmând că „cine domină mass-media dintr-o anumită ţară, domină gândirea acelei ţări, iar prin asta, şi ţara în sine”. (G4Media)

10. Un miliardar american de 45 de ani vrea să demonstreze că procesul îmbătrânirii poate fi controlat. El urmează un regim strict, care include o dietă controlată, exerciții fizice și proceduri medicale pentru a-și aduce toate organele, pielea, tendoanele, dinții, părul, penisul și anusul la nivelul la care erau când avea 18 ani. Costul anual al procedurilor este de $2 milioane, implicând o echipa de 30 de doctori, în acest moment inima este nivelul vârstei de 37 ani, pielea la 28 de ani, iar capacitatea plămânilor a ajuns la cea a unui tânăr de 18 ani. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna: Este „posibil” ca în cursul acestui an să „plece”angajaţi din sistemul bugetar – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Trump accepta implicarea rusilor in campania prezidentiala din 2016

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău