Suntem aproape la fel de bogați ca în 2008 – Cronica dimineții

1. NatGeo scrie că este posibil să consumăm între 39.000 și 52.000 microparticule din plastic în fiecare an. (Link)

2. 35.000 de studenți români pleacă anual la studii în străinătate. În Marea Britanie, un an de studiu costă puţin peste 9.000 de lire sterline pe an. În Olanda, costul scade la două mii de euro, în Germania, 300 de euro pe semestru, iar în Danemarca şi ţările nordice cursurile sunt gratuite. (Digi24)

3. Populaţia din România a ajuns la sfârşitul anului 2018 la o avuţie netă de 2023 miliarde lei (aproximativ 435 miliarde euro), iar cea mai mare pondere, de 78%, revine activelor imobiliare, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale. După 1989, o valoare mai mare a avuţiei populaţiei, de 2047 miliarde lei, a fost înregistrată doar în 2008, an de boom economic. (Observator)

4. 86 de organizaţii neguvernamentale au cerut ieri demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, acuzaţi că au acţionat exclusiv în interesul unui partid politic. (Hotnews)

5. Rata de reciclare a deșeurilor în România stagnează de 8 ani la 14%, foarte departe de obiectivul de 50% impus de Comisia Europeană si care trebuie să fie atins în 2020. În cazul nerespectării obligațiilor asumate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate impune României plata unei sume forfetare ce depășește 1 milion euro plus penalități pentru fiecare zi de întârziere. (Cursdeguvernare)

6. Fondul de investiții Europa Capital, brațul imobiliar european al companiei americano-japoneze The Rockefeller Group International, a început să își vândă din proprietățile acumulate în România, într-un proces de lichidare a activității locale. În pofida numelui prestigios, realizările investitorului la nivel local au fost modeste. (Profit.ro)

7. În România sunt 18.300 de biserici, peste 15.100 de cabinete stomatologice și aproape 14.000 de case de pariuri terestre. În 2001 erau doar 67 de locatii unde se putea paria. (Libertatea)

8. Delegaţia Permanentă a PRO România a decis că nu va încheia alianţe cu PSD sau PNL, a declarat preşedintele partidului, Victor Ponta. Totodată, conducerea PRO România a stabilit 8 priorităţi sau condiții pentru a avea orice fel de parteneriat în perioada următoare, printre care abrogarea OUG 114, reformarea Ministerului Afacerilor Interne, implicit schimbarea ministrului Carmen Dan, și implementarea Legii votului electronic. (Hotnews)

9. Aproape un milion de persoane au protestat ieri în Hong Kong împotriva unei legi care ușurează procesul extrădării în China. Mass-media chineză acuză “forțe străine” care ar fi implicate în protest. (BBC)

10. Radio Vatican a început de sâmbăta aceasta să transmită un buletin de știri săptămânal, cu o durată de 5 minute, integral în limba latină. Buletinul intitulat „Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate” („Săptămâna Papei, știri din Vatican în limba latină”), este ultima inițiativă a încercării de extindere a reutilizării limbii latine, cândva o bază a învățământului din Europa de Vest. (Hotnews)

PROMO: ULTIMELE 24 DE ORE în care puteți rezerva online bilete la iCEE.fest: UPGRADE 100. Lansarea Facebook pe piața crypto – modificare de últim-moment în agenda festivalului care începe joi, la Bucuresti, cu peste 180 de speakeri si 11 linii de conținut diverse. AGENDA finală este aici wwww.upgrade100.com/agenda. Cod 15Cronica la orice tip de bilet din cele listate aici: www.upgrade100.com/tickets.

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump amenință din nou China cu creșterea tarifelor
Eurostat: Angajații români figurează în statistică pentru anul 2020 cu cele mai multe ore de muncă la nivelul UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău