Telescopul James Webb a descoperit ceea ce ar putea deveni cea mai îndepărtată galaxie – Cronica Spațială 81

1. NASA a publicat o imagine cu galaxia GLASS-z13 fotografiată de telescopul spațial James Webb. Potrivit primelor date analizate de cercetători, este posibil ca această galaxie să devină cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată, întrucât imaginea dezvăluie modul în care arăta galaxia la numai 400 de milioane de ani după Big Bang, adică în urmă cu 13.4 miliarde de ani. (New Scientist)

2. Telescopul spațial James Webb a realizat o fotografie spectaculoasă a galaxiei spiralate NGC628, situată la o distanță de 32 de milioane de ani-lumină de Pământ. Această galaxie a fost fotografiată anterior și de telescopul spațial Hubble, însă este mult mai detaliată și va oferi cercetătorilor informații mult mai vaste. (New Scientist)

3. NASA a publicat o imagine cu locul în care una dintre oglinzile telescopului spațial James Webb a fost lovită recent de un micrometeorit. Chiar dacă micrometeoritul a fost mai mare decât se credea inițial, vestea bună este că a fost afectată o singură oglindă, iar implicațiile impactului nu par să fie încă foarte severe. (Futurism)

4. Astronomii propun lansarea unei misiuni care să orbiteze în jurul Soarelui cu scopul de a analiza mai bine nucleului astrului. Mai exact, misiunea ar avea scopul de a studia neutrini, particule subatomice rezultate în urma reacțiilor dintre hidrogen și heliu. Aceste particule au masa apropiată de zero și nu interacționează cu materia. (Universe Today)

5. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat o serie de imagini spectaculoase cu așa-numita Valea Marinarilor de pe Marte, cel mai mare canion din Sistemul Solar. Noile imagini scot în evidență cratere provocate de impactul cu asteroizi din trecutul îndepărtat al Planetei Roșii. Canionul este de 20 de ori mai lat, de 10 ori mai lung și de 7 ori mai adânc decât Marele Canion din Statele Unite. (ESA)

6. Roverul Perseverance de pe Marte a fotografiat un obiect care pare să semene cu o sfoară încâlcită. Cel mai probabil, roverul marțian a descoperit o bucată dintr-o componentă utilizată în cadrul sistemului de amartizare al roverului pe Marte, posibil din cadrul parașutei. (Phys)

7. NASA ar putea lansa în 29 august misiunea Artemis 1, prima dintr-un plan ambițios de a trimite din nou oameni pe Luna. Misiunea Artemis 1 presupune lansarea unei capsule Orion fără echipaj uman cu ajutorul rachetei SLS. Orion va efectua un ocol asupra Lunii înainte de a reveni pe Pământ. Celelalte două date posibile menționate de NASA sunt 2 septembrie și 5 septembrie. (EarthSky)

8. NASA ar putea anula misiunea Psyche, care ar fi trebuit să se lanseze în 2022 cu scopul de a studia asteroidul Psyche din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Oficialii agenției americane vor re-evalua misiunea și vor anunța spre finalul lunii septembrie dacă aceasta va fi reprogramată sau abandonată. (NASA)

9. NASA a amânat cu cel puțin un an lansarea roverului VIPER, care va avea rolul de a descoperi apa la suprafața Lunii. Lansarea roverului trebuia să aibă loc în noiembrie 2023, însă acum a fost amânată cel puțin până în noiembrie 2024 cu scopul de a permite cercetătorilor să efectueze teste suplimentare ale sistemului care va transporta rover-ul pe satelitul natural al Pământului. (The Verge)

10. SpaceX a avariat noua rachetă Falcon 9 care va fi utilizată pentru lansarea misiunii Crew-5 cu echipaj uman către Stația Spațială Internațională (ISS), în timpul unui transport de la uzina din Hawthorne, California către zona de testare din Texas. În urma acestui incident, misiunea a fost amânată cu câteva săptămâni pentru sfârșitul lunii septembrie. Misiunea Crew-5 va trimite spre ISS un echipaj din patru membri format din Nicole Mann, Josh Cassada (ambii de la NASA), Koichi Wakata (Japonia) și Anna Kikina (Rusia). (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit o nouă dovadă că pe Marte au existat oceane – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău