Telescopul James Webb a trecut cu succes de cea mai delicată parte a misiunii – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat că telescopul spațial James Webb a trecut cu bine de cea mai importantă etapă a activării acestuia în drum spre punctul Lagrange L2: toate cele 5 straturi ale parasolarului au fost desfăcute și întinse în mod corespunzător. Fiecare strat care protejează telescopul de lumina solară are dimensiunea unui teren de tenis. În plus, doar o zi mai târziu, NASA a confirmat că oglinda secundară a telescopului a fost de asemenea extinsă în mod corespunzător. Aceasta are o lățime de 0.74 metri și este atașată de un tripod situat în partea opusă a oglinzii principale. Nu în ultimul rând, traiectoria telescopului spre L2 este atât de precisă încât duarata de viață a lui James Webb va fi mai mare decât cei 10 ani planificați anterior, întrucât consumul de carburant a fost mai mic decât cel estimat. În prezent, telescopul este la o distanță de circa un milion de kilometri de Pământ și mai are de parcurs aproximativ 500.000 de kilometri până la destinație. (NASA, Poziția exactă a telescopului)

2. Agenția Spațială Chineză (CNSA) a publicat în prima zi a anului o serie de imagini surprinse de un satelit desprins din sonda spațială Tianwen-1 de pe orbita planetei Marte. Imaginile arată atât “condițiile de muncă” ale sondei, cât și topografia planetei Marte, inclusiv polul nord. Autoritățile chineze nu au menționat însă când au fost realizate imaginile. (CNSA)

3. În prima zi a anului, un meteor cu o viteză de circa 72.000 km/h a explodat deasupra orașului american Pittsburgh. Potrivit estimărilor publicate de NASA, meteorul avea un diametru de o jumătate de metru și o masă de 500 de kilograme, iar la intrarea în atmosfera Pământului a explodat și a degajat o energie echivalentă cu cea a 30 de tone de TNT. (NASA)

4. Un studiu realizat de astronomi din Brazilia și Spania arată că trecerea asteroidului 99942 Apophis pe lângă Pământ în 2029 va reprezenta o oportunitate rară pentru cercetarea suprafeței unui astfel de corp ceresc. Gravitația Pământului și presiunea cauzată de radiația solară vor genera un fel de vânt pe suprafața asteroidului, astfel că unele particule ușoare de pe acesta se vor deplasa. (ZME Science)

5. Astronomul Adrian Sonka a publicat o listă cu cele mai importante obiecte astronomice care pot fi observate pe cer în cursul anului 2022. Printre evenimentele anului se numără eclipsa de Lună din 16 mai, trecerea Lunii peste planeta Uranus în 14 septembrie sau trecerea Lunii peste o stea din constelația Leo în 9 mai. (Adrian Sonka)

6. Publicația EarthSky face o trecere în revistă a celor mai importante descoperiri ale rover-ului Perseverance de pe planeta Marte. Printre acestea se numără compușii organici identificați în roci și praf sau demonstrarea existenței apei și lavei în trecutul geologic al planetei. (EarthSky)

7. Statele Unite ale Americii au confirmat oficial că vor continua să administreze Stația Spațială Internațională (ISS) cel puțin până în anul 2030, iar fondurile necesare au fost deja aprobate până în anul 2024. Anterior, americanii intenționau să renunțe la operarea ISS în 2025, iar tensiunile politice actuale cu Rusia au generat noi incertitudini cu privire la viitorul ISS. (The Verge)

8. China și-a stabilit ca obiectiv ca în acest an să finalizeze construcția stației sale spațiale prin intermediul a șase misiuni spațiale. În mai sau iunie va avea loc lansarea modulului Wentian Laboratory Cabin Module, pentru ca în august sau septembrie să fie lansat și modulul Mengtian Laboratory Cabin Module. La final, stația spațială va avea forma literei T. (SpaceNews)

9. Rusia a înregistrat un eșec în cadrul celui de-al treilea test efectuat cu noua rachetă Angara-A5, care folosește combustibil mai prietenos cu mediul înconjurător. Încărcătura de test s-a separat cu succes de rachetă după lansare, însă motoarele treptei secundare au înregistrat o defecțiune tehnică, astfel că aceasta nu a ajuns pe orbita joasă a Pământului. Treaptă secundară va avea o intrare necontrolată în atmosfera Pământului, însă este dificil de estimat locul exact în care va avea loc impactul cu suprafața terestră. (Futurism)

10. NASA a anunțat că, în cadrul primei misiuni Artemis 1 din cadrul programului de revenire cu echipaj uman pe Lună, va testa eficiența sistemelui de asistență vocală Amazon Alexa și platforma de teleconferințe Cisco Webex. Scopul este de a descoperi dacă tehnologii folosite în prezent în mod uzual pe Pământ se pot dovedi utile și în misiunile spațiale. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă 3D a planetei Marte – Cronica Spațială
Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres este perfect fezabil – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău