Telescopul spațial James Webb a fotografiat o nebuloasă cu protostele tinere – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au publicat o imagine spectaculoasă realizată cu telescopul spațial James Webb, în care acesta a surprins un așa-numit obiect Herbig-Haro. Un obiect Herbig-Haro reprezintă zone luminoase de nebuloase asociate cu protostele tinere, care acumulează masă pe parcursul a până la 500.000 de ani până la transformarea în stele. (Universe Today)

2. Un studiu de laborator a arătat că eventualele molecule organice aflate în gheața expulzată de gheizere în atmosfera satelitul Enceladus al planetei Saturn ar supraviețui în cazul în care ar intra în contact direct cu o sondă spațială. Informația este importantă pentru că ar permite lansarea unei misiuni spațiale care să colecteze probe din gheață expulzată de gheizere fără riscul ca eventualele molecule organice să fie distruse. (Space)

3. DARPA, agenția americană care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii pentru armata americană, a anunțat cooptarea a 14 companii pentru realizarea unui amplu studiu cu privire la construirea unui habitat pe Lună. Printre cele 14 companii se numără SpaceX, Blue Origin sau divizia americană a companiei de telecomunicații Nokia. (DARPA)

4. NASA a identificat cauzele pentru care capsula sondei OSIRIS-REx, care a transportat probe de roci de pe asteroidul Bennu, a avut o secvență de aterizare cu probleme. Astfel, din cauza unei erori umane, cablurile parașutei principale au fost decuplate înainte ca parașuta să fie eliberată din capsulă. Cu toate acestea, parașutele secundare au funcționat în mod corespunzător și au frânat suficient de bine capsulă pentru că aceasta să aterizeze în siguranță. (NASA)

5. Între timp, sonda spațială OSIRIS-REx își continuă drumul spre cea de-a doua țintă, și anume asterodiul Apophis, la care va ajunge în aprilie 2029. Până atunci, sonda va trece pe lângă Soare, iar prima dintre cele șase treceri prin apropierea stelei este programată pentru 2 ianuarie 2024. Cercetătorii NASA pregătesc deja sonda pentru a face față radiatei acestei întâlniri. (Space)

6. Amazon a semnat un contract cu SpaceX pentru a utiliza rachete Falcon 9 pentru trei lansări de sateliți din cadrul proiectului Kuiper pentru furnizarea de internet prin satelit. Înțelegerea are loc în contextul în care viitorul serviciu de internet prin satelit al Amazon va fi practic concurent cu Starlink, dezvoltat de SpaceX. Amazon anticipează că serviciul va deveni operațional în fază de pilot în a doua jumătate a anului 2024. (Amazon)

7. NASA a anunțat că activitatea științifică a telescopului spațial Hubble a fost reluată în 8 decembrie. După analiza unei defecțiuni la unul dintre giroscoape, cercetătorii au decis să folosească cele trei giroscoape disponibile într-un mod cu precizie mai ridicată. (NASA)

8. Mai multe universități au anunțat progrese pentru dezvoltarea unei tehnici care va permite identificarea “gunoaielor” spațiale prin utilizarea unor senzori capabili să detecteze undele de plasmă create de acestea. Inovația este importantă în contextul în care în prezent se estimează că doar 1% din “gunoaiele” spațiale pot fi identificate, întrucât restul de 99% au dimensiuni prea mici. (Universe Today)

9. India și-a actualizat planurile pentru viitoarele misiuni pe Lună. Principala noutate este că, pe lângă o aselenizare programată deja pentru anul 2040, agenția spațială indiană susține că va avea propria baza lunară până în anul 2047. (Space)

10. Stația Spațială Internațională (ISS) a împlinit 25 de ani de existență în 6 decembrie, ocazie cu care NASA a realizat un clip video special. ISS a devenit operațională în 1998, când modulul american Unity s-a cuplat la modulul rusesc Zarya.

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit o posibilă gaură neagră în centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială
Rocile colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău