Top 105 edituri din România pe anul 2022 – Cronica de Carte

1. Anul 2022 a însemnat pentru piața editorială din România o creștere a cifrei de afaceri cu 8% față de anul precedent. Cele 105 de edituri monitorizate de „Forbes România” au înregistrat o cifră totală de afaceri de 134,1 milioane de euro, în creștere cu 9,2% față de anul precedent. Primele trei edituri din țară, în funcție de cifra de afaceri, sunt Litera (17,5 milioane de euro), Art Klett și Polirom. Cele mai mari profituri au fost raportate de Editura Litera (1,65 milioane de euro), Booklet și Paralela 45. (Forbes)

2. Editura Litera a lansat cea de-a III-a ediție a concursului de debut literar „Primul roman“, prin care volumul desemnat câștigător va fi publicat în colecția „Biblioteca de proză contemporană“. Câștigătorii primelor două ediții au fost Ligia Pârvulescu (cu romanul „Translucid”) și Andrei Ungureanu (cu „Nașterea eroului”). (Blog Litera)

3. „Valea păpușilor”, de Jacqueline Susann (la noi, la Editura Lira), „Strigă-mă pe numele tău”, de André Aciman (Editura Polirom), „Sub vulcan”, de Malcolm Lowry (Editura Litera), și „Cartea verii”, de Tove Jansson (Editura YoungArt), sunt printre cele mai bune 50 de cărți de vară din toate timpurile. (Literary Hub)

4. Stefano Eco a anunțat o listă a cărților preferate de tatăl său, cunoscutul scriitor Umberto Eco, printre care se află volume precum operele lui Athanasius Kircher și Alexandre Dumas, „Ulise”, de James Joyce (recent retradus la Editura Polirom de Rareș Moldovan) și À rebours (1884) și Là-bas (1891), de Joris-Karl Huysmans. (Literary Hub)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-NASA va trimite o poezie semnată de Ada Limón în expediția spre luna Europa a planetei Jupiter (Smithsonian Magazine);

-Health Translations este un serviciu gratuit oferit de guvernul statului Victoria din Australia, fiind o bibliotecă multilingvă unică în lume, care găzduiește 28.000 de resurse online în 100 de limbi diferite despre sănătate și bunăstare (ActuaLitte);

-Clubul de carte al fotbalistului Marcus Rashford va dona 50.000 de cărți elevilor din Marea Britanie (BookSeller);

-În timpul verii, bibliotecile municipale din Paris invită pasionații de cărți să citească în aer liber în parcurile și grădinile orașului, iar bibliotecarii vor fi acolo pentru a oferi cărți și a împărtăși momente de discuție și relaxare. În 2022, aproape 9.500 de participanți au participat la 343 de întâlniri asemănătoare organizate de bibliotecarii din Paris (Actu aLitte).

6. Au fost anunțate cele mai populare cărți de până acum, din 2023, de pe platforma Goodreads, pe mai multe categorii precum ficțiune contemporană, fantasy sau non-ficțiune, iar printre volumele enumerate se află „King: A Life”, de Jonathan Eig, „Happy Place”, de Emily Henry, „Victory City”, de Salman Rushdie, și „The Covenant of Water”, de Abraham Verghese. (BookRiot)
7. „Regatul spinilor și al trandafirilor”, de Sarah J. Maas (la noi, la Editura Rao), „Spulberă-mă”, de Shatter Me (Editura Leda Edge), „Oameni normali”, de Sally Rooney (Curtea Veche Publishing) și „It Ends With Us”, de Colleen Hoover, sunt printre cele opt cărți pe care „Booktokerii” le recomandă pentru a fi citite. (Mashable)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „The Five-Star Weekend”, de Elin Hilderbrand; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Wager”, de David Grann (a 9-a săptămână în top), despre supraviețuitorii unei nave britanice naufragiate. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „The In-Between”, de Hadley Vlahos, o carte de memorii despre îngrijirea celor în vârstă. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Spații mici, de Adriana Jderu, Editura Humanitas

-Margareta noastră, de Dumitru Crudu, Editura Cartier

-Fetița strigă-n pahar, de Nora Iuga, Editura Nemira

-Fostele deținute politic și Securitatea. Studiu de caz, de Claudia-Florentina Dobre, Editura Cetatea de scaun

-Surrender. 40 de piese, o singură poveste, de Bono, Editura Litera

-Metaversul și modul în care va revoluționa totul, de Matthew Ball, Editura Publica

-Londra, biografia unui oraș, de Peter Ackroyd, Editura Trei

-Vocile lui Pamano, de Jaume Cabré, Editura Pandora M

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Lucy Caldwell a fost desemnată câștigătoarea Premiului Walter Scott pentru ficțiune istorică, în valoare de 25.000 de lire sterline, pentru romanul său, „These Days”, a cărui acțiune se petrece în timpul bombardamentelor aeriene din 1941 din Belfast (BookSeller);

-Au fost anunțați nominalizații Premiilor Miles Franklin 2023, cele mai prestigioase premii literare din Australia, printre care se numără Shankari Chandran pentru „Chai Time at the Cinnamon Gardens” și Kgshak Akec pentru „Hopeless Kingdom” (The Guardian);

-Robert Macfarlane a fost desemnat câștigătorul Premiului canadian Weston International, aflat la prima ediție, în valoare de 75.000 de dolari, pentru întreaga sa operă literară (BookSeller);

-Au fost anunțați câștigătorii Grand Prix Livres Hebdo des Libraires 2023 (Livres Hebdo);

-Salman Rushdie va primi, pe 22 octombrie, Premiul pentru Pace al Târgului de carte de la Frankfurt, pentru opera literară și pentru atitudinea sa față de pericolul și amenințărilor permanente (Hereford Times);

-Cinci titluri de cărți au fost anunțate în finala Premiului literar cel mai prestigios din Italia, Strega 2023 (ActuaLitte);

-7 acte de trădare în literatură (Electric Literature);

-8 cărți de self-help care chiar ajută (The Atlantic).

Fotografia ediției: Una dintre bibliotecile din Paris, care participă la evenimentele de lectură în aer liber în parcurile și grădinile orașului. Sursa: ActuaLitte. 

Ți-ar mai putea plăcea
Retrospective literare 2019 – Cronica de Carte
„…Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, cea mai bună carte a ultimilor 125 de ani – Cronica de carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău