Trei miniștri ai unor țări membre UE vizitează China zilele acestea – Cronica Externă

Europa

1. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a adus sâmbătă un omagiu primului preşedinte sud-african de culoare, în cadrul unei vizite la Fundaţia Nelson Mandela de la Johannesburg, în finalul unei vizite de două zile în Africa de Sud, după o vizită istorică în Rwanda. (News.ro)

2. Sute de persoane care protestau împotriva pașaportului de vaccinare au invadat un mall din vestul Londrei. Protestării au rămas în mall mai bine de o oră, strigând „nu mai vrem lockdown-uri” și “luați-vă libertatea înapoi”. Poliția a intervenit și i-a evacuat. (TheGuardian)

SUA

3. Joe Biden a denunţat sâmbătă un text care urmează să fie adoptat în Texas de către parlamentării locali republicani. Declarația, al cărei scop oficial este de a face alegerile mai sigure, este criticată de Biden deoarece reprezintă un nou „atac” împotriva dreptului de vot şi democraţiei. (Digi24)

Rusia

4. Rusia va elibera o tranșă de 500 de milioane de dolari către Belarus, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis Minskului ca parte a eforturilor de a stabiliza situaţia din ţara vecină. Sprijinul financiar a fost anunţat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a purtat o a doua zi de discuţii cu Lukaşenko, zi ce s-a încheiat pe un iaht în Sochi. (Digi24)

China

5. Trei miniștri ai unor țări membre UE, precum și cel al Serbiei, vor vizita China zilele acestea, la invitația ministrului de Externe al Chinei, Wang Yi. Miniștrii de Externe ai Irlandei, Poloniei și Ungariei vor merge la Beijing pentru a discuta cu omologul lor chinez. Nici una din cele 4 țări nu a condamnat felul în care China tratează minoritatea uigură. Serbia și Ungaria au aprobat oficial vaccinurile anti Covid-19 produse în China. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Încercarea de a-l înlocui la tronul regatului Iordaniei pe regele Abdullah ar avea legătură cu un plan al fostului președinte american Donald Trump, și al ginerului său, de a reconfigura harta Orientului Mijlociu. Prințul Hamzah bin Hussein, fratele vitreg al regelui, ar fi fost încurajat de Jared Kushner și de prințul moștenitor al Arabiei Saudite să încerce să preia puterea. Regele Abdullah ar fi fost avertizat, în martie, de ambasada SUA din Amman de acest complot. (TheGuardian)

Asia

7. Capitala Indiei, Delhi, se pregătește să iasă din lockdown, în condițiile în care numărul de noi cazuri a scăzut la 1500 pe zi, de la 25.000, câte înregistra la mijlocului lunii aprilie. Începând de luni, fabricile își vor relua activitatea, la fel și șantierele de construcții. (BBC)

8. Agenția oficială de știri din Coreea de Nord a anunțat că sute de copii orfani au acceptat să lucreze ca voluntari în mine și ferme. Agenția laudă curajul și înțelepciunea acestora de a alege să facă muncă voluntară. Nu e clară vârsta acestor orfani dar din fotografia care însoțește știrea copiii par a avea peste 10 ani. (BBC)

Africa

9. Guvernul din Republica Democrată Congo a anunțat sâmbătă, din greșeală, că a erupt încă un vulcan, în condițiile în care țara este deja greu încercată de erupția, în urmă cu o săptămână, a vulcanului Nyiragongo, care a devastat zone întregi și a provocat evacuări în masă ale populației. Gafa guvernului l-a determinat pe președinte să iasă într-o conferință de presă și să-i asigure pe oameni că „situația este sub control”, deși rămâne încă periculoasă. (Digi24)

America Latina

10. Zeci de mii de brazilieni au ieșit în stradă, în peste 200 de localități, pentru a cere demiterea președintelui jair Bolsonaro, acuzat de slaba gestionare a pandemiei. Brazilia este a două țară din lume, în topul țărilor cu cele mai multe decese cauzate de Covid-19. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a exclus posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China – Cronica Externă
Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău