Trump: China ar trebui să plătească $10.000 miliarde despăgubiri pentru generarea pandemiei de Covid-19 – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu îşi poate explica decizia unor părinţi de a nu preveni, prin vaccinare, apariţia unor boli infecţioase. În ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi peste 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani. (News.ro)

2. Ministrul muncii, Raluca Turcan, a anunțat că anul viitor va fi aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor. Turcan a precizat că pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei. (Digi24)

3. Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu este membră UE. Comisia Europeană a anunțat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 și 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus și pentru a promova investițiile în țară. (G4Media)

4. Italia a administrat vineri un număr record de 600.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Potrivit AFP, recordul de doze administrate vine şi ca urmare a faptului că numărul de centre de vaccinare a crescut. Îm martie, erau 1.500 de centre, iar acum sunt 2.666. (News.ro)

5. În prima sa apariție publică după plecarea de la Casa Albă, fostul președinte Donald Trump a criticat administrația Biden și a declarat că China ar trebui să plătească $10.000 miliarde despăgubiri pentru generarea pandemiei de Covid-19. (WSJ)

O știre din Cronica Spațială: O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă din jumătatea de nord a țării în 10 iunie, în jurul orei 13:00, și va avea o durată cuprinsă între câteva minute și cel mult o oră și 18 minute, în funcție de locul din care va fi observată. Acoperirea Soarelui de către Lună va fi însă foarte mică, de numai câteva procente. Eclipsa va putea fi văzută cel mai bine din Satu Mare, acolo unde Soarele va fi acoperit de Lună în proporție de 2%. Fenomenul astronomic poate fi observat numai cu filtre speciale, cum ar fi filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. O hartă intuitivă a acoperirii eclipsei pe teritoriul României este disponibilă pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București. (Observatorul Astronomic)

6. Grupul celor Şapte (G7) a ajuns la un acord „istoric” privind impozitarea companiilor multinaţionale, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak. Miniştrii de finanţe reuniţi la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%. Giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate. (News.ro)

7. Prețul caselor, la nivel global, a crescut cu 7,3% în martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Este cea mai mare creștere înregistrată din ultimul trimestru al anului 2006 până în prezent. Turcia conduce topul, cu o creștere de 32%, urmată de Noua Zeelandă, 22,1%, și Luxembourg, 16,6%. (Bloomberg)

8. Schimbarea guvernului din Israel ar putea genera violențe, a avertizat Nadav Argaman, șeful Shin Bet, serviciul de securitate internă. Militanții de dreapta sunt furioși pe Naftali Bennett, liderul unui partid de extremă dreaptă, pentru că a acceptat să participe la coaliția care îl va elimina de la putere, după 12 ani, pe Benjamin Netanyahu. Înaintea alegerilor anticipate, Bennett a promis că nu va face coaliție cu Yair Lapid sau cu vreun partid arab. (Reuters)

9. Piața europeană de autoturisme are o nouă orientare, începând din acest an, în care vehiculele electrice încep să devină tot mai importante. Datele colectate din piețele europene arată că, în acest moment, înmatriculările sunt încă sub nivelul din 2019, chiar dacă luna aprilie a adus o creștere de 261%. VW ID.4 este cel mai vândut automobil electric din Europa, începând din luna aprilie, el depășind astfel modelul ID.3, cu care împarte aceeași platformă. Surpriza cea mai mare este Tesla, care a dispărut complet din Top 10. Liderul este din nou Peugeot 208, care vinde acum și versiuni cu combustie, dar și versiune electrică. Pe locul doi se află Peugeot 2008, cu aceleași opțiuni, și abia pe locul al treilea se află vechiul lider VW Golf. (Profit.ro)

10. Președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a anunțat că va trimite săptămâna viitoare o lege parlamentului pentru a declarat bitcoinul ca mijloc de plată legal. El a invocat faptul că decizia va ajuta la crearea de noi locuri de muncă și la eliminarea intermediarilor pentru cele $6 miliarde trimise anual în țară, de cei care au plecat să lucreze în străinătate. 70% din populația El Salvadorului nu are cont bancar. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Nasdaq iese din bear market după o creștere de peste 20%
Ucraina vrea să-și transporte cerealele prin apele teritoriale ale României – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău