Un deputat PNL îl vede premier pe eurodeputatul Rareș Bogdan – Cronica dimineții

1. Profesorul Alexandru Rafila consideră că în următoarea perioadă persoanele nevaccinate sunt foarte predispuse să contracteze virusul SARS-CoV-2, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii care circulă în prezent şi care se transmite de trei ori mai repede decât varianta iniţială a virusului. (News.ro)

2. Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, a declarat ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu. Acesta a explicat că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate. ”E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis discută luni cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier în vederea soluţionării crizei politice, la aproape o săptămână de la căderea Guvernului Cîţu. Președintele este cel care a decis să acorde politicienilor timp pentru a se ”calma” şi a ”reveni cu picioarele pe pământ”. (News.ro)

4. Deputatul PNL Daniel Fenechiu a spus că îl vede premier pe eurodeputatul Rareș Bogdan. Fenechiu a subliniat, „chiar dacă nu la prima desemnare”, Rareș Bogdan merită să fie premier și că el reprezintă o posibilitate pentru PNL. (G4Media)

Din Cronica de CarteUn ghid al celor mai bune romane semnate de Abdulrazak Gurnah, câștigătorul premiul Nobel pentru Literatură, în New York Times.

5. România este campioana europeană a costurilor mari la creditele pe termen lung, fiind departe de vecinii săi, fostele state comuniste, și mult peste statele vestice ale UE. Cu un nivel al dobânzilor pe termen lung de 3,72% pe an la nivelul lunii august, România face notă discordanță atât la nivel european (unde media era de 0,23%), cât și în regiune. Dobânda plătită de guvern este cu aproape un punct procentual peste nivelul la care se împrumută guvernul de la Budapesta, și de peste două ori mai mare decât costurile Poloniei și Cehiei. (Cursdeguvernare)

6. Consiliul Naţional al Rectorilor solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale. (G4Media)

7. Zeci de mii de polonezi au ieșit duminică la manifestaţii, în capitală şi în alte oraşe din Polonia, pentru a transmite mesajul că susţin apartenenţa ţării lor la UE. Protestele, convocate de opoziție, vin după decizia de joi a curţii constituţionale poloneze, care a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Drumul Simonei Halep la Indian Wells a fost oprit în turul al treilea de Aliaksandra Sasnovich, care a făcut un meci foarte bun, a profitat și de momentele de cădere din jocul Simonei, și a fugit cu o victorie neașteptată în două seturi: 7-5, 6-4. (Treizecizero)

8. Guvernul italian a anunțat că a atins targetul că 80% din populația de peste 12 ani să fie vaccinată complet. (Reuters)

9. După 107 zile de carantină, locuitorii vaccinați din Sydney au acces, din această dimineață, în baruri, restaurante, saloane de frumusețe, magazine, săli de sport, cinematografe. Există în continuare restricții legate de numărul de persoane care pot avea acces simultan. (TheGuardian)

10. Doar 11% dintre români cred că țara merge într-o direcție bună, în timp ce 88% consideră că direcția este greșită, arată un sondaj realizat de IRES. 31% dintre cei chestionați cred că PSD ar trebui să dea premierul, 19% consideră că acest drept revine PNL, iar un sfert dintre ei nu știu sau nu răspund. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – O biserică este luminată de lava vulcanului din insula spaniolă La Palma. Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Google lucreaza la o versiune cenzurata a search-ului pentru China
Românii iși aleg azi Președintele – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău