O treime din personalul medical NHS britanic este contaminat cu noul coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Portugalia este mult mai puțin lovită de pandemia COVID-19 decât vecina sa, Spania, întrucât a avut mai mult timp să se pregătească și faptul că încă de la început medicii de familie s-au implicat în identificarea și tratarea pacienților. Până la această dată, Portugalia are 535 de cazuri confirmate de decese datorate COVID-19. (Euronews)

2. Trei vase cu 150 de migranți se află de zile întregi pe Marea Mediterană, iar un altul s-a răsturnat. Un grup german de salvare a declarat că ”niciun stat nu vrea să îi salveze” după ce Libia, Italia și Malta și-au închis granițele din cauza pandemiei coronavirus.  (AlJazeera)

3. O treime din personalul medical NHS britanic este contaminat cu noul coronavirus. Conform unor cifre date publicității luni, 16.888 de oameni care intră în categoria ”personal cheie și aparținătorii lor” și care au arătat simptome sau locuiesc cu persoane cu simptome tipice COVID-19 au fost testate. Până acum 5733, adică 34% au fost confirmate ca purtătoare de virus. (CNN)

SUA

4. Barack Obama l-a recomandat într-un video filmat în casa sa pe Joe Biden ca fiind omul care va ”vindeca” o națiune care trece prin unele dintre cele mai întunecate momente, pentru a reface America. (AFP)

Bonus : Rusia exercită o putere soft în Orientul Mijlociu, ajută Italia și Serbia, trimite echipamente chiar și Statelor Unite, însă intern situația economică și politică este din ce în ce mai dificilă din cauza pandemiei COVID-19 și va avea consecințe severe privind incapacitatea Rusiei de a avea grijă de pacienții infectați. Experții avertizează că problemele interne vor reduce considerabil capacitatea Rusiei de a opera în Orientul Mijlociu.  (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

5. Turcia continuă avansul trupelor sale în Idlib, Siria, în pofida amenințării pandemiei COVID-19. Ankara a transferat mai multe vehicule militare și muniție în Idlib, la est de râul Eufrat, în zone anterior controlate de forțe kurde și de trupele guvernamentale. Atacurile între părți au continuat, deși exista așteptarea că pandemia va reuși să oprească conflictul, inclusiv intern, cu luptători sirieni mercenari nemulțumiți că nu au fost plățiți de către Turcia. (Link)

6. Turcia va trimite către Israel echipamente medicale, constând în măști de față, costume de protecție și mănuși sterile pentru a preveni răspândirea COVID-19. Transportul va pleca spre Israel cel mai devreme pe 16 aprilie, împreună cu unul similar destinat Autorității Palestiniene în West Bank. Surse turcești au descris transportul dublu ca fiind un gest umanitar. Israel a evitat să comenteze, deși oferta Turciei a stârnit numeroase comentarii. (Link)

7. Data limită stabilită pentru finalul unei drame politice interne aparent fără sfârșit în Israel a fost stabilită pentru 13 aprilie. În dimineața zilei de 14 aprilie, președintele Reuven Rivlin a fost de acord cu extinderea mandatului dat lui Benny Gantz pentru formarea unui guvern împreună cu Benjamin Netanyahu pentru încă 48 de ore. Practica constituțională a Israelului permite formarea unui guvern în 28 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă 14 zile de către președintele țării. Dacă cei doi vor eșua, din nou, formarea unui guvern, parlamentul va trebui să decidă cine poate forma următorul guvern, iar în cazul unui nou eșec va urma a patra rundă de alegeri, între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii august 2020. (Link)

8. Guvernul israelian a achiziționat stocuri uriașe de hidroxiclorichină, medicamentul ”minune” despre care a vorbit Donald Trump, în cazul în care tratamentul se va dovedi potrivit pentru pacienții infectați cu COVID-19. Doctorii israelieni sunt sceptici și se așteapta ca medicamentele să rămână în depozite pe termen lung.  (TimesofIsrael

Bonus: Turcia a adoptat o lege care permite eliberarea din închisori a peste 90.000 de deținuți, după ce va fi ratificată de președintele Recep Tayyip Erdogan. Deținuții eligibili pentru arest la domiciliu vor fi izolați la domiciliu până pe 31 mai. Legea exclude deținuții politici, desi numeroase organizații au cerut eliberarea necondiționată a jurnaliștilor, profesorilor și alții care au fost închiși pentru opinii politice. (Link)

Africa

9. Guvernul libian a preluat controlul asupra a trei orașe strategice aflate pe coastă, între Tripoli și granița cu Tunisia, după ce au expulzat din zonă forțele loiale comandantului Khalifa Haftar. (AlJazeera)

Global

Bonus: Consumul de alcool tare nu ucide virusul, a declarat OMS marți, într-un efort de a demistifica știrile false. ”Frica și dezinformarea au generat un mit periculos conform căruia consumul de băuturi alcoolice tari poate ucide virusul COVID-19. Nu este cazul”, a scris OMS Europa și a recomandat guvernelor să ia măsuri pentru limitarea consumului de alcool. (Link)

10. FMI a decis să anuleze 6 luni de plată a debitelor pentru 25 dintre cele mai îndatorate țări, pentru a ajuta să se concentreze pe lupta împotriva pandemiei COVID-19. În acest sens, FMI a aprobat luni un pachet de 500 milioane dolari pentru a sprijini țări ca Afganistan, Haiti, Nepal, Insulele Solomon, Tajikistan și Yemen. (PBS)

 

 

Ți-ar mai putea plăcea
SUA a ordonat China să își închidă birourile consulatului din Huston – Cronica Externă
Rata infecțiilor COVID-19 în UE este aproape la nivelul ridicat din martie – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău