Valer Dorneanu, președintele CCR: N-am spus că Președintele nu poate să îl desemneze iar pe Ludovic Orban – Cronica dimineții

1. Un număr de 17 persoane sunt în carantină în România, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus, iar alţi aproximativ o mie de oameni sunt izolaţi la domiciliu, au anunţat aseară autorităţile. (News.ro)

2. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat la Antena 3, că judecătorii CCR au admis sesizarea PSD privind desemnarea lui Ludovic Orban, nu pentru că președintele nu-l putea desemna pe acesta din nou premier, ci pentru că „nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus, cum a declarat candidatul, ca să pice”. „Practic Ludovic Orban a refuzat învestirea. Tot ce a făcut a făcut în sensul să nu fie învestit. Acesta a fost sensul, nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”, a mai spus el. (Hotnews)

3. La doi ani și patru luni de la primele acuzații, care au declanșat mișcarea “MeToo”, Harvey Weinstein a fost declarat vinovat de agresiune sexuală şi viol. Weinstein, care a scăpat de cea mai gravă acuzație, prădător sexual, risca o pedeapsă între 5 și 25 de ani de închisoare. (Axios)

4. Două universități din România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, au decis să suspende temporar cursurile ca măsură de prevenție în cazul coronavirus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Google avertizează că nu este sigură folosirea extensiilor de Chrome pe noul browser Edge, al celor de la Microsoft. Fără să spună exact care este problema, Google le recomandă celor care au nevoie de extensiile pentru Chrome să le folosească pe Chrome. (MSPowerUser)

5. Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat aseară, la TVR 1, că „în principiu” va candida la Congresul partidului, care va avea loc cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni, spunând că îşi propune să câştige alegerilor locale şi cele parlamentare. (News.ro)

6. Indicele Dow Jones Industrial al bursei americane a scăzut cu mai mult de 1000 de puncte în această noapte, pe fondul temerii legată de epidemia de coronavirus. Este cea mai mare scădere din ultimii doi ani. În ultimele trei sesiuni de tranzacționare, S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu 4,7%, respectiv 6,1%. (WSJ)

7. Revolut a încheiat runda de finanțare serie D strângând $500 de milioane de la investitori, la o evaluare de $5,5 miliarde. Investițiile obținute de fintech până în prezent au ajuns la $836 de milioane. (StartupCafe)

8. Facebook a investigat în ultimele săptămâni mai multe mesaje de susținere pentru candidatul democrat Bernie Sanders. Platformă nu a ajuns la o concluzie dacă Rusia sau suporterii lui Donald Trump ar fi implicați în răspândirea acestor mesaje. (WSJ)

9. Deși se apropie toți de 80 de ani, candidații democrați Bernie Sanders, 78 de ani, care a suferit un infarct anul trecut, Michael Bloomberg, 78 de ani, și Joe Biden, 77 de ani, nu și-au publicat încă rezultatele analizelor medicale complete. (WashingtonPost)

10. Doi cetățeni chinezi, vânzători în județul Neamț, care veniseră din China, dar nu prezentau simptome de boală, au părăsit prematur autoizolarea la domiciliu. Ei riscă o amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, a anunțat aseară ministrul de interne, Marcel Vela. (Link)

Fotografia dimineții o reprezintă pe matematiciană NASA Katherine Johnson, cea care a calculat traiectoria misiunilor spațiale americane, în timp ce primește Medal of Freedon de la președintele Obama. Johnson a decedat ieri la vârsta de 101 ani. Evan Vucci/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Salariile bugetarilor au fost plafonate la nivelul din decembrie 2020 – Cronica dimineții
Parlamentul dezbate și votează azi moțiunea de cenzură inițiată de PSD – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău