100 de cărți esențiale care au modelat lumea, în viziunea BBC – Cronica de Carte

1. La 300 de ani de la apariția lui ”Robinson Crusoe”, un grup de experți BBC a publicat o listă de 100 de romane care au modelat lumea, care ”au avut un impact major asupra oamenilor, din punct de vedere personal și cultural”. Printre autorii aflați pe această listă, împărțită în 10 categorii (în funcție de tema romanului), se numără Toni Morrison, Sylvia Plath, Salman Rushdie, Elif Shafak, Roald Dahl, Hemingway sau Jane Austen. (BBC)

2. Cunoscuta scriitoare catalană Care Santos se va afla la București săptămâna viitoare și se va întâlni cu cititorii români marți, 12 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, începând cu ora 19. Romanele sale au fost traduse în limba română la Editura Humanitas Fiction. (Eveniment)

3. Clubul de carte Nordic Noir se va reuni miercuri, 13 noiembrie 2019, la ora 18:30, la Ceainăria Bohemia Tea House București. Cartea despre care se va discuta este ”Moartea doamnei Westaway”, noul roman semnat de Ruth Ware, apărut la Editura Trei. (Eveniment

4. A fost săptămâna acordării celor mai importante premii literare franceze:

– Premiul Goncourt 2019 a fost acordat lui Jean-Paul Dubois, pentru ”Tous les hommesn’habitent pas le monde de la même façon”, publicat de Editions de l’Olivier, un roman despre un condamnat la închisoare care se consolează vorbind în mintea sa cu oamenii pe care i-a pierdut  (France24);

– Premiul Renaudot 2019 pentru roman a fost decernat lui Sylvain Tesson pentru ”La panthère des neiges”, publicat la Gallimard (despre căutarea în Tibet a uneia dintre cele mai amenințate specii de animale), în vreme ce premiul pentru eseu a fost acordat lui ÉricNeuhoff, pentru cartea ”Cher cinéma français” (ActuaLitte);

– Sylvain Prudhomme, la categoria Roman, Manuel Vilas, la categoria Literatură străină, Emmanuelle Lambert, la Eseu și Edna O’Brien, premiu special, sunt laureații din acest an ai premiului Femina (ActuaLitte).

5. Au fost anunțate cele mai bine vândute 10 cărți ale toamnei literare franceze (așa-numita ”rentrée littéraire”, ce ține de la finalul lui august până la începutul lui noiembrie). Printre acestea, se numără cărți aparținând unor autori traduși și în România, precum Jonathan Coe, Eric-Emmanuel Schmitt sau Patrick Modiano. Pe locul întâi se află romanul ”Soif”, de Amélie Nothomb, cu peste 150.000 de exemplare. (ActuaLitte)

6. În timpul unui discurs pe care l-a ținut la Seattle, Bill Gates a nominalizat două cărți pe care le consideră fundamentale pentru viitorii (săi) angajați: Factfulness”, de Hans Rosling și “Better Angels of Our Nature”, de Steven Pinker. Ambele cărți au fost traduse în limba română la Editura Publica. (CNBC)

7. Într-o copie din ediția originală a celebrei cărți de poezie Les Fleurs du Mal (Florile răului), de Charles Baudelaire, a fost descoperită o strofă inedită a poeziei Les Bijoux (poezie cenzurată inițial la apariția sa, în 1857, pe motiv de imoralitate), scrisă chiar de mâna poetului. (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află din nou o noutate, ”Blue Moon”, de Lee Child (seria Jack Reacher); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, autobiografia lui Prince, ”The Beautiful Ones”. Dintre cărțile nou apărute în top, amintim ”The Plot Against the President”, de Lee Smith, la categoria non-ficțiune. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Dark Cockpit, de Octavian Pantiș și cdt. Emil Dobrovolschi, Editura Publica

– Caragiale e de vină. Despre tandrețe. Teatru vag, de Matei Vișniec, Editura Humanitas

– Viața, moartea și iar viața criticii de film, de Andrei Gorzo, Editura Polirom

– Pompeii. Viața unui oraș roman, de Mary Beard, Editura Trei

– În Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone, de Martin Dugard, Editura Corint

– Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939–1945, de Władysław Szpilman, Editura Humanitas Fiction

– Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri, de Peter Handke, Editura Art

10. Pe scurt, din lumea literară:

– Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Raftul Traducătorului, la Cărturești Verona, tema discuțiilor fiind traducerile din limba polonă, alături de Cristina Godun (care a tradus-o pe câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, Olga Tokarczuk) și Constantin Geambașu (Eveniment);

– O nouă ediție a Bookisit, primul târg de carte second-hand pentru copii, are loc duminică 17 noiembrie, între orele 11:00-18:00, la Mom O’Clock. În același timp, se va derula și campania ”Tu aduci cartea, noi ajutăm biblioteca”, prin care se strâng cărți pentru copii pentru Biblioteca Comunală Sarmizegetusa (Eveniment);

– În Michigan, o femeie care nu a returnat cărțile la bibliotecă (timp de 2 ani) este pasibilă de închisoare de 93 de zile. Cărțile împrumutate și nereturnate sunt: „Where the SidewalkEnds,” de Shel Silverstein și trilogia „Night„, de Elie Wiesel (USA Today).

Fotografia ediției: Cunoscutul actor John Lithgow a publicat o colecție de poezii satirice și ilustrații intitulată “Dumpty: The Age of Trump in Verse”. Sursa: The Washington Post.

Ți-ar mai putea plăcea
5 cărți recomandate pentru vara lui 2021 de către Bill Gates – Cronica de Carte
Top 101 edituri din România pe anul 2021 – Cronica de carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău