16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” – Cronica serii

1. Timişoara comemorează, în aceste zile, trecerea a 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, când mii de oameni au ieşit în stradă să strige ”Libertate”, în ciuda gloanţelor care îi secerau pe cei care îşi doreau o viaţă mai bună. (News.ro)

2. Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, conform decizie luate luni de Biroul Executiv al PNL. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, că “nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989″. (News.ro)

4. Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,2 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, cu 22,2% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. (Profit.ro)

5. Anul 2019 este, la acest moment, cel mai călduros de când se fac măsurători în România, respectiv din 1900, potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu. (Hotnews)

6. Google acoperă 98% din suprafața globului cu imagini din satelit. (Profit.ro)

7. Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la opt ani și șase luni, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Decizia nu este definitivă. (Hotnews)

8. Sindicatul francez CGT a avertizat că va dubla protestele, dacă Guvernul nu va retrage proiectul de reformare a sistemului de pensii săptămâna viitoare. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Primăria din New Orleans a declarat stare de urgență în urma unui atac cu ransomware care a dus la închiderea mai multor instituții locale și guvernamentale din oraș. Între timp, pentru a putea funcționa în continuare, angajații serviciilor esențiale au revenit la hârtie și pix. (Nola)

9. Boeing ia în calcul suspendarea sau reducerea producției la 737 MAX. Avionul a fost blocat la sol de autoritățile aviatice după cele două accidente care au dus la moartea a 346 de persoane. (WSJ)

10. Numărul cercetărilor în domeniul inteligenței artificiale a crescut cu 300% în 2019, conform raportului AI Index. Antrenarea algoritmilor se face mai repede și mai ieftin față de anii anteriori, iar mașinile autonome se bucură de cele mai mari investiții din acest domeniu: $7.7 miliarde. (The Verge)

Bonus: Azi a avut loc tragerea la sorți a 16-imilor Europa League, iar CFR Cluj va evolua împotriva spaniolilor de la Sevilla, de cinci ori câștigatori ai trofeului. Alte știri din sport în Cronica Sportivă.

Fotografia serii – Emil Veteleanu, veteran de război, prezent azi în Parlament la ședința solemnă care a marcat 30 de ani de la Revoluție. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
SpaceX ar putea începe luna viitoare testarea navei spațiale Starship – Cronica serii
Presa americană: Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat, în luna aprilie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău