Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul plafonarea preţurilor la RCA pentru o perioadă determinată – Cronica serii

1. Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut, în decembrie 2022, la 667,308 miliarde lei, față de 654,545 miliarde de lei în luna precedentă și 577,522 miliarde de lei la finalul anului 2021, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a scăzut, însă, la 47,2%, de la 48,3% în noiembrie și 48,9% în 2021. (Profit.ro)

2. Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că nu a fost afectată biodiversitatea din Delta Dunării, în prezent, din cauza lucrărilor de dragare, iar România nu ar fi de acord niciodată cu lucrări care să afecteze această biodiversitate. El a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată că nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări. (News.ro)

3. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul plafonarea preţurilor la RCA pentru o perioadă determinată, variantele fiind analizate de către specialşiti. Decizia s-ar aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. (News.ro)

4. Un sondaj realizat de INSCOP Research arată că, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 31,7% dintre respondenţi ar vota cu PSD, 22,3% ar vota cu PNL, 18,2% cu AUR, 11,2% cu USR, 4,6% cu UDMR, 2,9% cu PMP, 2,4% cu Pro Romania, 1,5% cu Partidul SOS Romania, 1,4% cu Partidul Verde şi 3,9% cu alte partide. Întrebaţi ce părere ar avea despre realizarea unei alianţe între PNL şi PSD la alegerile din 2024, aproximativ 50% dintre votanţii formaţiunii liberale au răspuns că ar avea o părere destul de bună. (News.ro)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Un sondaj realizat INSCOP Research, efectuat la comanda Partidului Verde, indică faptul că 79,5% dintre români apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari, iar circa 70% consideră că aceste schimbări sunt generate de om, de activitatea economică. (Digi24)

6. Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a declarat că fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket prețul litrului de lapte variază între 6,9 și 9,5 lei. El a precizat că în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală. (Profit.ro)

7. PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 26% în februarie, după un declin de 32% în ianuarie, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko. (G4Media)

8. Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina „la intensitatea actuală” încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius. (Digi24)

9. Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați biologici după ce au obținut ovule din celule masculine, o realizare care ar putea deschide calea către noi tratamente de fertilitate la oameni. (Hotnews)

10. Elon Musk și-a cerut scuze după ce a batjocorit pe Twitter un angajat cu dizabilități recent disponibilizat. Haraldur Thorleifsson, care lucrează pentru Twitter din ianuarie 2021, în urma achiziționării startup-ului Ueno, a înțeles că a fost concediat când nu a mai putut să se logheze pe calculatorul de serviciu. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare – Cronica serii
Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău