18,15 milioane de persoane au fost recenzate până la finalul zilei de 31 iulie – Cronica dimineții

1. Un număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021, informează Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Omenirea se află la doar ”o neînţelegere” sau ”o eroare de judecată” distanţă de ”distrugerea nucleară”, avertizează luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, care consideră că un astfel de ”pericol nuclear nu a mai fost cunoscut de la apogeul Războiului Rece” şi îndeamnă la construirea unei lumi ”fără arme nucleare”. (Hotnews)

3. Preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat împotriva oricărui conflict nuclear. ”Plecăm de la principiul că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta din urmă nu trebuie să fie declanşat niciodată”, declară liderul de la Kremlin într-un mesaj adresat participanţilor la o Conferinţă a celor 191 de state semnatare ale Tratatului Neproliferării Nucleare. În acest mesaj, publicat pe site-ul Kremlinului, Putin dă asigurări că Rusia va continua să urmeze ”litera şi spiritul” acestui tratat. (News.ro)

Din Cronica de Business: Forța de muncă directă a Amazon a scăzut cu 99.000 de angajați, în al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru din acest an. Este cea mai mare scădere de la un trimestru la altul din istoria companiei. Amanzon are în prezent 1,52 milioane de angajați. (Link)

4. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la jumătatea lunii august vom intra într-o fază de stabilizare a număului de cazuri de COVID-19, precizând că folosirea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun este esenţială pentru ţinerea sub control a pandemiei. Rafila a precizat că este posibil un val 7 al pandemiei la finalul anului. (News.ro)

5. Ministerul Sănătăţii lucrează să schimbe mentalităţi la nivelul spitalelor şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, a declarat ministrul Alexandru Rafila. El a precizat că nu este încurajată ascunderea acestor infecţii, ci raportarea lor pentru a se cunoaşte „realitatea”. (Hotnews)

6. Principala problemă a României în ceea ce priveşte importul de forţă de muncă va fi în momentul în care ţara noastră va intra în spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul muncii, Marius Budăi. El a explicat că există riscul ca muncitorii străini care vin în România să se îndrepte către alte țări UE, cu piețe ale muncii mai atractive. În aceste condiții, singura soluţie, găsită împreună cu experţi constituţionalişti, ar fi un acord bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Apple a avut cel mai bun Q2 din ultimii 10 ani, după ce a livrat 48 de milioane de iPhone-uri și a ajuns la o cotă de piață de 16,3%. Asta în condițiile în care piața a scăzut cu 7%, fiind livrate, în total, 291 de milioane de unități. Lider rămâne Samsung, cu 21,5% cotă de piață. (Strategy Analytics)

7. Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la finele lunii iulie, la nivelul de 42,768 miliarde de euro, în creștere cu 1,74%, față de 42,033 miliarde de euro înregistrate la 30 iunie 2022, informează BNR. (Profit.ro)

8. Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape şase luni, un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Libia, în conformitate cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează atenuarea crizei alimentare globale. (WSJ)

9. Preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică în Afganistan într-un atac cu dronă. Zawahiri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume! Statele Unite promițând $25 de milioane pentru orice informaţie care ar fi putut permite găsirea lui. El preluase conducerea grupării juhadiste în 2011, după moartea lui Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Ana Bogdan a urcat 33 de locuri în clasamentul WTA, după ce a jucat finala la Varşovia. Ea ocupă locul 75, cu 780 de puncte.  Cel mai bine clasată jucătoare din România este Simona Halep, pe locul 16, cu 2415 puncte. Irina-Camelia Begu a coborât un loc şi se află pe 34, cu 1384 puncte. Şi Sorana Cîrstea a coborât un loc şi se află pe 36, cu 1330 puncte. Jaqueline Cristian se menţine pe locul 70, cu 832 puncte.

10. Lanțul canadian de cafenele Tim Hortons propune să le dea gratuit clienților o cafea și un produs de patiserie ca parte a înțelegerii în procesul în care este acuzat de spionarea acestora. O investigație a arătat că Tim Hortons a colectat vreme de mai mult de un an datele de localizare ale clienților care-i foloseau aplicația. (Vice

Fotografia dimineții – Papa Francisc poarta un ornament tradițional oferit după scuzele aduse indigenilor în timpul unei ceremonii din Canada. Nathan Denette/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Directorul general al OMS a denunțat „lăcomia” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid – Cronica dimineții
Mugur Isărescu: România nu este în recesiune şi nu crede că va intra în recesiune – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău