2,3 milioane de persoane vor beneficia de măști de protecție oferite de guvern – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de măşti de protecţie pentru categorii defavorizate, precizând că 2,3 milioane de persoane vor beneficia de acestea. „Menţionez că se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni”, a afirmat el. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a oferit mai multe informaţii despre Ordonanţa de Urgenţă privind schema de stat pentru companiile mari, precizând că este vorba de un plafon de maxim 8 miliarde de lei şi se vor califica companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro. (News.ro)

3. România se situează pe primul loc în regiune în funcție de costurile de emisiune și tranzacționare a obligațiunilor, însă este una dintre cele mai puțin eficiente piețe pentru emiterea de obligațiuni din cauza desfășurării lente a acestui proces și a listării. Datele apar într-un raport al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare care analizează 8 state din Europa Centrală și de Sud-Est. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Lanțul american de magazine Macy’s așteaptă pierderi operaționale de până  la $1,1 miliarde în primul trimestru, ca urmare a închiderii unităților pe fondul pandemiei de coronavirus. (Reuters)

4. Premierul chinez Li Keqiang a anunțat că din cauza crizei generate de noul virus, China nu va avea un obiectiv pentru creșterea economiei în acest an. Anul trecut PIB-ul Chinei a crescut cu 6,1%. (CNBC)

5. Cotațiile petrolului au urcat joi la maximul ultimelor aproximativ 2 luni și jumătate, susținute de reducerea producției și speranțele legate de o revenire a cererii. De la începutul lunii mai, OPEC și aliații săi (OPEC+) au redus exporturile de petrol cu circa 6 milioane de barili pe zi. (Profit.ro)

6. Marc Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunțat că angajații companiei, cei a căror activitate nu necesită prezența la birou, vor putea lucra de oriunde începând cu 1 ianuarie 2021. Salariile acestora vor fi ajustate în funcție de costurile din zona unde se vor stabili. (TheVerge)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/

7. Băncile și companiile de asigurări americane, listate pe bursă și incluse în indicele S&P 500, au pierdut aproape $1000 miliarde din evaluare, de la începutul anului. Comparativ, în timpul crizei din 2009, scăderea a fost de $1200 miliarde. (Bloomberg)

8. Un spital din Bay Area, nordul Californiei, unde salariile sunt în medie cu 50% mai mari decât în restul Statelor Unite, a înregistrat mai multe decese cauzate de sinucideri decât de Covid-19. În patru săptămâni de izolare s-au înregistrat un număr de tentative de sinucideri cât pentru un an întreg. (Link)

Una din Cronica Externă: Președintele Donald Trump a decis să retragă SUA dintr-un alt acord important privind controlul armelor, conform unui oficial al administrației. Trump urmează să informeze Rusia în cursul zilei de vineri că SUA nu va mai face parte din Tratatul Open Skies, negociat acum trei decenii, care permite fiecărui stat să zboare deasupra teritoriului celeilalte, cu echipamente cu senzori pentru a se asigura că nu pregătesc o acțiune militară. (NYTimes)

9. Secretarul de Stat Mike Pompeo și soția sa au folosit angajați ai Departamentului de Stat (ministerul de Externe în administrația americană) pentru a le duce îmbrăcămintea la curățat, a le plimba câinii sau ale face cumpărăturile. Doamna Pompeo i-a pus la încărcat și cărat cutiile la casa mamei sale când aceasta s-a mutat. Inspectorul general din Departamentul de Stat care a început o anchetă pe subiect a fost concediat de președintele Trump, la cererea lui Mike Pompeo. (Slate)

10. Fostul episcop al Hușilor Cornel Onilă a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși, unde acesta era profesor. (Hotnews)

Fotografia dimineții – In supermarketurile din SUA, alcoolul a luat locul produselor vegetale:

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte – Cronica dimineții
Rusia a lansat vineri cel mai mare raid cu rachete şi drone din timpul războiului asupra Ucrainei – Cronica dimineții