258 de milioane de copii și adolescenți, din întreaga lume, nu merg la școală – Cronica dimineții

1. Circa 258 de milioane de copii și adolescenți între 6 și 17 ani, la nivel mondial, respectiv a șasea parte din total, nu sunt școlarizați, o problemă care se concentrează în țările sărace. (Profit.ro)

2. PSD, prin președintele Dăncilă, a propus partidelor parlamentare semnarea Pactului naţional pentru bunăstarea românilor”, astfel încât ”oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile şi pensiile”. Social-democraţii propun ca pensiile şi salariile să nu fie tăiate şi să fie urmat calendarul creşterii acestora, dar şi să nu fie modificate diferite prevederi din Codul Fiscal. (News.ro)

3. Parisul a fost blocat ieri de cea mai mare grevă a lucrătorilor din transportul public, din ultimii 12 ani. Sindicatele au protestat împotriva reformei sistemului de pensii propus de președintele Macron. (NYTimes)

4. Dacian Cioloș spune că a acceptat explicațiile oferite de Sylvie Goulard, candidata Franței pentru funcția de comisar european, cu privire la acuzațiile împotriva ei. Cioloș a precizat și că va sprijini nominalizarea acesteia, pentru că a fost clar pentru el că Sylvie Goulard respectă regulile UE, returnând fondurile folosite pentru o angajare fictivă. În schimb, în România, despre aceeași nominalizare, a transmis ieri, evaziv, că europarlamentarii USR- PLUS vor evalua în mod egal toți candidații și că vor solicita același tip de informații „pentru a judeca cu egală măsură”. Sylvie Goulard a fost audiată marţi de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. (Hotnews)

5. Autoritatea de reglementare în comunicații din Ungaria a respins dosarul Digi Communications depus pentru participarea la licitația pentru utilizarea frecvențelor 5G. (Profit.ro)

6. Actrița Felicity Huffman a fost condamnată la 14 zile de inchisoare în procesul părinților care au încercat să-și ajute copiii fraudulos la examenele de admitere pentru facultate. (WSJ)

7. Bob Iger, CEO-ul Disney, și-a dat demisia din boardul Apple în aceeași zi în care producatorul iPhone-urilor a anunțat Apple TV+. Disney va lansa, în noiembrie, un serviciu de streaming similar, Disney+. (CNBC)

8. Consiliul primăriei din San Francisco a declarat formal organizația pro arme “National Rifle Association” (NRA) drept o “organizație teroristă americană”. (BBC)

9. Inspectorul școlar general al județului Suceava a verificat greutatea ghiozdanelor elevilor dintr-o școală suceveană. O elevă de clasa a patra avea un ghiozdan care cântărea 8,6 kilograme, iar o colegă a ei căra în spate 11,2 kg. (Libertatea)

10. La Polul Nord se va deschide, temporar, pentru o lună, în aprilie anul viitor, primul hotel. North Pole Igloos hotel va avea 10 “camere” încălzite , iar experiența de a dormi privind Aurorele Boreale va costa $100.000. (CNN)

Fotografia dimineții – Adolescenta Greta Thunberg vorbind la un protest împotriva schimbărilor climatice desfășurat în fața Casei Albe. Nicholas Kamm/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul kilometrilor de autostrada care vor fi finalizați anul acesta a scazut la 100 – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Zi decisiva pentru Liviu Dragnea

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău