289 de copii au murit în primele şase luni ale anului 2023 încercând să traverseze Marea Mediterană – Cronica dimineții

1. ONU a anunţat vineri că 289 de copii au murit în primele şase luni ale anului 2023 încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. (News.ro)

2. Termoenergetica a anunțat că va începe de luni lucrări la rețeaua de termoficare în sectoarele 1, 2 4, 5 și 6. Peste 500 de blocuri din București nu vor avea apă caldă. (Economica)

3. Prețurile en-gross din Germania au scăzut, în iunie, cu 2,9%, în ritm anual. Este cea mai mare scădere înregistrată în ultimii 3 ani. (Link)

4. Prețurile caselor din China au scăzut, pentru prima oară în acest an, în iunie, conform indexului care analizează 70 de orașe. (Bloomberg)

5. Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a apărat, într-un interviu acordat publicației americane The Washington Post, dreptul armatei sale de a lovi pe teritoriul Rusiei. El a precizat că astfel de atacuri sunt efectuate doar cu arme fabricate în Ucraina. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz, liderul clasamentului ATP, l-a învins rusul pe Daniil Medvedev şi s-a calificat în finala turneului de la Wimbledon, unde îl va înfrunta pe sârbul Novak Djokovic, locul secund în ierarhia masculină.

6. Ucraina a recunoscut vineri că trupele sale nu avansează „atât de rapid” în contraofensiva de recucerire a teritoriilor din estul și sudul țării de la forțele rusești. Șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a declarat reporterilor că luptele sunt dificile, dar a spus că aliații occidentali nu fac presiuni asupra Kievului pentru a avansa mai repede. (G4Media)

7. Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului său împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce miniştrii de externe din peste 20 de ţări, inclusiv din SUA şi Rusia, s-au întâlnit în capitala Indoneziei. (News.ro)

8. Un nou studiu sugerează că America de Sud a fost locuită încă de acum 27.000 de ani, întărind teoria conform căreia oamenii au locuit pe acest continent în timpul Pleistocenului, care s-a încheiat cu aproximativ 11.700 de ani în urmă. (NYTimes)

9. În primele șase luni ale anului, SUA au înregistrat cele mai multe crime în masă din 2006: 28, în medie una în fiecare săptămână. (TheGuardian)

10. Britanicii au fost nevoiți să-și scoată singuri dinții pentru că nu pot accesa sau nu își permit un stomatolog NHS, sugerează un raport. Extracțiile au fost efectuate cu clești în unele cazuri sau au implicat călătorii dus-întors de cinci ore pentru a ajunge la un dentist. (SkyNews)

Fotografia dimineții – Un ofițer îi șterge fața transpirată unui soldat aflat în gardă, în fața clădirii parlamentului din Atena, Grecia. Kostas Tsironis/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – eurodeputata Renate Weber contestă parteneriatul strategic cu SUA
Speranța de viață în Uniunea Europeană în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19 – Cronica dimineții