Negocierile ruso-ucrainene se reiau azi, la Istanbul – Cronica dimineții

1. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, luni seară, că în România sunt peste 3.900 de soldaţi străni, urmând ca numărul acestora să fie suplimentat cu circa 1.000. Ei vor fi distribuiţi în mai multe zone din ţară, în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară. (News.ro)

2. Consiliul General va stabili în ședința de miercuri cât vor plăti bucureștenii pentru gigacalorie, urmând ca aceasta să se scumpească, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută luni. Primarul nu a spus cu cât se va scumpi, însă potrivit informațiilor obținute pe surse se discută de o majorare de la 143 lei până la 280/330 lei. (Hotnews)

3. Rusia ar fi dispusă să accepte ca Ucraina să adere la UE, dacă renunță la NATO și rămâne nealiniată militar, au declarat pentru „Financial Times” patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două părți pentru o încetare a focului. Negociatorii ruși și ucraineni urmează să se întâlnească marți, la Istanbul, într-o a patra rundă de negocieri de pace care se desfășoară față în față. (Digi24)

4. Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Orice rezultat al operaţiunii (în Ucraina), desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare. Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o ameninţare pentru existenţa statului, în ţara noastră, putem folosi şi vom folosi efectiv arme nucleare”.  (News.ro)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

5. „Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze”, a spus preşedintele Joe Biden luni la Casa Albă, referindu-se la afirmaţia despre liderul rus Vladimir Putin, de sâmbătă, de la Varşovia, el subliniind că nu şi-a exprimat o schimbare de regim, ci „o opinie bazată pe emoţiile sale din acea zi”. (News.ro)

6. Tranzacția de peste un miliard de dolari dintre Romgaz și ExxonMobil, prin care compania română va prelua acțiunile deținute de Exxon în proiectul Neptun Deep, va fi finalizată în trimestrul al doilea, în cazul în care va fi aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor convocată pentru 28 aprilie. Romgaz atrage atenția acționarilor, printre care majoritar este statul român, cu 70%, că, în cazul în care Legea offshore nu va fi modificată, există riscul „imposibilității recuperării sumelor investite de companie în această tranzacției. (Profit.ro)

7. Europa nu s-a gândit niciodată la o strategie pentru securitatea sa energetică, a declarat luni directorul general al grupului Eni, Claudio Descalzi, acesta adăugând că înlocuirea energiei ruseşti nu va fi o sarcină uşoară. (News.ro)

8. Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o ‘încetare a focului umanitară’ între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare, a anunţat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la baschet masculin, U BT Cluj-Napoca, va juca primul meci cu MHP Riesen Ludwigsburg, din trei programate în sferturile Basketball Champions League, în 5 aprilie. Pentru acest joc, 10.000 de bilete vor fi puse în vânzare de marţi, adică întreaga capacitate a BT Arena.News.ro

9. Oligarhul rus Roman Abramovici, care încearcă să medieze oprirea invaziei ruse din Ucraina, şi doi negociatori ucraineni ar fi prezentat simptome care sugerează o posibilă ”otrăvire”, după o întâlnire la Kiev, de la începutul lui martie. Anturajul lui Abramovici acuză adepţii liniei dure de la Moscova de faptul că vor să saboteze negocierile ruso-ucrainene în vederea opririi invaziei din Ucraina. (WSJ). Simptomele acuzate de oligarhul rus Roman Abramovici și de cei doi negociatori ucraineni ar fi legate mai degrabă de anumiți factori de mediu decât de o tentativă de otrăvire, potrivit evaluării serviciilor americane de spionaj. (Digi24)

10. Proiectul de buget pe 2023 propus de administraţia preşedintelui american Joe Biden prevede $6,9 miliarde pentru Iniţiativa Europeană de Descurajare, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ‘lupta împotriva agresiunii ruse’, precum şi un miliard de dolari suplimentar pentru Ucraina. (G4Media)

Fotografia dimineții – Coperta The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Externe al Ungariei: “Klaus Iohannis este un politician extremist antimaghiar” – Cronica diminețiI
Lansare cu succes a rachetei SpaceX cu doi astronauți NASA la bord – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău