30 de ani de la căderea zidului din Berlin – Cronica dimineții

1. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea zidului din Berlin. (Link)

2. Un număr de 77.344 români au votat, până la ora 24.00, la secţiile deschise în străinătate, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Cele mai multe voturi, aproape 15.000, s-au înregistrat în Marea Britanie, unde prima zi de vot s-a încheiat. (News.ro)

3. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat că va contesta măsura Autorității Electorale Permanente, care a trimis celor care votează prin corespondență plicuri cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin. (Hotnews)

4. Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale al Ucrainei, Ukrtransgaz, a anunțat oficial că a finalizat modernizarea stației de măsurare de la Grebeniki, din regiunea Odessa, ceea ce îi va permite să primească gaze în sistem reverse flow din România, în ipoteza în care tranzitul de gaze din Rusia va fi stopat de la 1 ianuarie 2020. (Profit.ro)

5. Doi foști parlamentari laburiști au declarat că vor vota, la alegerile anticipate de luna viitoare, cu partidul rival, Conservator. Ei și-au justificat decizia prin faptul că liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, nu este potrivit pentru a deveni premierul Regatului Unit. (NYTimes)

Una din Cronica de Business: Lumea are în prezent 2.101 miliardari, cu 40% mai mulți decât acum cinci ani. (CNBC)

6. Cea mai mare companie privată americană din industria cărbunelui a intrat în insolvență cu datorii de $2,7 miliarde. (Bloomberg)

7. O echipă de la Massachusetts General Hospital a dezvoltat un scanner care scanează creierul uman la o rezoluție de 1000 mai mare decât actualul scan RMN. (Link)

8. Între 1990 și 2019, procentul deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 18% în Argentina, 26% în Chile, 14% în Colombia, 17% în Mexic și 13% în Venezuela. (Link)

9. Doctorii israelieni au descoperit încă o dovadă a complexității creierului uman. Ei au publicat un studiu care demonstrează cum persoanele cărora le lipsește bulbul olfactiv, responsabil pentru simțul mirosului, pot simți mirosurile la fel ca orice altă persoană normală. (Gizmodo)

10. În Japonia, femeile luptă pentru dreptul de a purta ochelari de vedere la locul de muncă. Mai multe companii le-au cerut angajatelor să renunțe la ochelarii de vedere și să folosească lentile de contact. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Seara de 9 noiembrie 1989, când zidul Berlinului a căzut, a fost un moment istoric pentru întreaga lumea. DPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Raed Arafat: Vârful epidemiei este aşteptat în România în perioada 22-26 aprilie – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Amazon a devenit cea mai valoroasă companie a lumii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău