30 de ani de la evenimentele din Piața Universității, 13-15 iunie 1990 – Cronica dimineții

1. În urmă cu 30 de ani, acţiunea în forţă a autorităţilor pentru a îndepărta ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990 instaura în centrul Capitalei violenţa şi teroarea, punctul culminant fiind atins odată cu venirea minerilor. Patru oameni au murit şi peste 1.300 au fost răniţi, În presa vremii, relatările despre ceea ce s-a întâmplat în 13 – 15 iunie oscilau între ”tentativă de lovitură de stat”şi ”dovada gravei crize morale” prin care trecea ţara având drept consecinţă ”întoarcerea la epoca de piatră”. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost a treia ocazie în care FSN a utilizat minerii din Valea Jiului ca forţă de represiune împotriva celor care contestau regimul instaurat după Revoluţia din decembrie 1989, însă brutalitatea intervenţiei a fost fără precedent. (News.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că va cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, nu 15 aşa cum a solicitat PSD, declarându-se încrezător că va exista în Parlament o majoritate care să înţeleagă ”că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”. (News.ro)

3. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunțat că situaţia infecţiilor cu SARS-COV2 şi, în mod deosebit, numărul cazurilor active s-au deteriorat în ultimele zile, ca efect al măsurilor de relaxare. Arafat consideră că ”depinde de noi dacă creşterea se va menţine sub control sau nu”. Arafat transmite că regulile de distanţare şi igienă trebuie respectate. ”Nu vă lăsaţi influenţaţi de părerile neavizate şi de dezinformările din mediul reţelelor de socializare”, a mai scris Arafat. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, 275 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în România, bilanţul ajungând la 21.679 S-au înregistrat şi 14 noi decese, numărul total fiind de 1.394. (News.ro)

30 de ani de la evenimentele din Piața Universității, 13-15 iunie 1990: 1. Florin Iaru: Violenţele din Piaţa Universităţii, o catastrofă naţională. Din clipa aia, România s-a dus în jos. Am fost priviţi ca o ţară de mâna a 14-a în care totul este posibil (News.ro). 2. Ana Blandiana: Poate tocmai pentru că a fost înfrânt, Fenomenul „Piaţa Universităţii” a rămas ca un moment extrem de important istoric. (News.ro). 3. Liviu Petrina, fost secretar general al PNŢCD: Voican Voiculescu mi-a spus că a distrus sediul partidului. Iliescu şi ceilalţi trebuie judecaţi şi condamnaţi, să facă un ceas sau un secol de închisoare fiecare (News.ro). 4. Stere Gulea: Fenomenul „Piaţa Universităţii”, o eliberare de presiune. Oamenii tot speră ca societatea să fie mai dreaptă, dar nu poate fi cum ţi-o imaginezi în ideal (News.ro)

4. Obligativitatea izolării va fi eliminată pentru persoanele care vin din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, începând cu data de 15 iunie, a decis sămbătă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, De asemenea, legăturile aeriene cu aceste destinaţii vor fi reluate de la aceeaşi dată. (News.ro)

5. Ministrul Transporturlor Lucian Bode a precizat că în ceea ce priveşte cele nouă state către care zborurile sunt în continuare suspendate – printre care Belgia, Franţa, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; Olanda, Spania şi Turcia – intrarea şi ieşirea din aceste ţări nu este interzisă, pe orice altă cale exceptând cea aeriană, însă cetăţenii trebuie să se supună regulilor de izolare la intrarea în aceste ţări, dar la revenirea din aceste state în România. (Link)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

6. China a raportat în această dimineață cel mai mare număr de noi cazuri de persoane infectate cu nou virus, din ultimele două luni: 57. (Reuters)

7. Hambarele agricultorilor din Câmpia Bărăganului vor rămâne goale în acest an. Seceta a distrus aproape în totalitate culturile de orz, rapiță și grâu. La Buzău, specialiștii de la Direcția Agricolă au finalizat evaluările pe teren, iar concluziile sunt sumbre. Producțiile la rapiță și grâu vor atinge în acest an minime istorice sau, cu alte cuvinte, sunt cele mai proaste recolte din ultimii zeci de ani. (Profit.ro)

8. Violenţe între protestatari de extremă dreapta şi manifestanţi antirasism au avut loc, sâmbătă, la Londra. Protestatarii de extremă dreapta s-au strâns susţinând că vor să apere monumentele luate ca ţintă de manifestanţii antirasism pentru legăturile cu istoria colonialismului. În Trafalgar Square, poliţiştii au separat două grupuri de câte aproximativ o sută de persoane, care scandau de-o parte: “Black lives matter”, iar cealalte insulte rasiste. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispositive pirotehnice. Au fost vizaţi de vizaţi de violenţa protestatarilor şi poliţiştii. (News.ro)

9. “Grecia este pregătită să primească turişti în această vară”, în condiţii de siguranţă, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, în tipul unei deplasări pe insula Santorini, înainte de redeschiderea sezonului turistic, relatează presa internaţională. (News.ro)

10. Președintele polonez Andrzej Duda a atacat sâmbătă „ideologia LGBT” pe care o consideră un „neo-bolșevism”, într-un miting electoral, în apropierea scrutinului prezidențial din 28 iunie, unde candidează pentru un al doilea mandat. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Minerii, în București, acum 30 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Cele doua fete dispărute la Caracal au fost ucise – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Franta interzice telefoanele mobile in scoli si colegii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău