3,28 milioane de americani au intrat în șomaj – Cronica serii

1. Pentru a doua zi consecutivă numărul de cazuri noi de infectare cu noul virus a scăzut în România: marți 186, miercuri 144, azi 123. Numărul total de persoane infectate a ajuns la 1029. (News.ro)

2. 3,28 milioane de americani au aplicat pentru a intra în șomaj până la finalul săptămânii trecute. Este cel mai mare număr înregistrat vreodată în SUA, la nivel de lună, depășind recordul înregistrat în  octombrie 1982, 695.000. Pentru prima oară în ultimele 113 luni economia americană nu a adăugat noi locuri de muncă, din cauza pandemiei. (WSJ)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a luat act de demisia lui Victor Costache de la MS şi a semnat decretul de numire a noului ministru Nelu Tătaru. Premierul Ludovic Orban a anunţat că Victor Costache a demisionat de la conducerea Ministerului Sănătăţii şi l-a propus pe secretarul de stat Nelu Tătaru pentru acest post. (News.ro)

4. 153 de cadre medicale și personal auxiliar din spitalele din România au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, a transmis astăzi Ministerul Sănătății. (Hotnews)

5. BCR a revizuit prognoză pentru 2020 de la o creștere de 1,8% la o scădere de 4,7% a economiei, în contextul epidemiei de coronavirus. Situația fiscală se va înrăutăți și mai mult decât era așteptat, iar deficitul public va exploda la 7,3% din produsul intern brut. Datoria publică va crește la peste 40% din PIB. Totodată, rata șomajului ar urma să crească de aproape trei ori până finele anului. Banca estimează că anul viitor economia ar reveni pe creștere. (Profit.ro)

Promo: SeedBlink, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din regiune a listat Quarks Interactive, startupul fondat de cercetători români și britanici de la Durham University. Ei dezvoltă Quantum Odysseyprimul joc video din lume care folosește știința mecanicii cuantice. Breaking news: Chris Avellone, faimosul designer american de video-games cu contribuții semnificative aduse industriei, precum jocurile cult clasice Planscape: Torment și seria Fallout și Gavin Jurgens-Fyhrie, editor și scriitor de jocuri video care și-a lăsat amprenta în jocuri precum Diablo III sau Horizon: Zero Dawn s-au alăturat de săptămâna aceasta echipei Quarks Interactive. Puteți investi în acest proiect direct pe platforma SeedBlink.

6. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a anunțat că în București va fi demarat un proiect pilot de testare a unui eșantion de 10.500 de persoane. În cadrul unei declarații susținute la sediul Primăriei Capitalei, el a precizat că recoltarea se va face în stradă, în afara locuinței, iar rezultatele vor fi obținute în 15-30 de minute și vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. (Profit.ro)

7. Inspectorii ANAF au început să contacteze telefonic reprezentanți ai firmelor pentru a le aminti de plata taxelor. Guvernul a decis, săptămâna trecută, să nu calculeze dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost suspendate sau nu vor fi inițiate măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția deciziilor instanțelor. (Profit.ro)

8. Șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Roberto Azevedo, a declarat miercuri că proiecțiile arată că scăderea economică și pierderile de locuri de muncă provocate de pandemia de coronavirus vor fi mai grave decât recesiunea din 2008. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Șefii Apple evaluează în prezent o posibilă amânare cu câteva luni a lansării noilor iPhone-uri, care ar fi trebuit să intre pe piață în toamnă. Dincolo de stocuri, Apple se teme de o cerere redusă în contextul pandemiei coronavirus, care pare să fi redus mult apetitul pentru upgrade al oamenilor. O decizie finală ar putea fi luată cel târziu în luna mai. (Nikkei)

9. Steven Mnuchin, ministrul Finanțelor în administrația Trump, a sugerat că guvernul american ar putea prelua acțiuni în companiile aeriene americane, în schimbul ajutorului financiar pe care acestea îl vor primi. Companiile aeriene se confruntă cu una dintre cele mai grave crize, fiind obligate să anuleze multe zboruri din cauza restricțiilor impuse de pandemie și a lipsei de pasageri. (WSJ)

10. Un hotel de lux din Elveția s-a adaptat la criza generată de pandemie oferind clienților săi teste pentru Covid-19 la $500 sau incluzând posibilitatea de a apela la serviciilor unor asistente medicale pentru $1800, de două ori pe zi, sau pentru full time, 24/24, pentru $4800. (WashingtonPost)

Fotografia serii – Coperta revistem Time din Mai 2017 în care eram avertizați că nu suntem pregătiți pentru o pandemie:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ambasadele a 12 state au spus că sunt îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, premierul Dancilă cere respect
Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău