50 de foști lideri globali: Vaccinul ar trebui să fie accesibil tuturor și gratuit – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Federica Mogherini, fosta șefă a Serviciului European de Acțiune Externă este acuzată de cronism, într-un scandal care implică funcția de rector a Colegiul Europei, universitate de prestigiu din Bruges, specializată în studii europene. Mogherini ar fi solicitat sprijinul lui Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului Eurpean și fost premier al Belgiei pentru a obține poziția, deși nu are decât studii de master în Italia și nicio poziție precedentă de administrare a unei universități. Mai mulți profesori și alumni ai Colegiului Europei au protestat public spunând că Mogherini nu îndeplinește condițiile de calificare pentru acest post și a intrat în cursă după data limită. Mai mulți candidați bine plasați conform criteriilor au fost puși în așteptare pentru a i se face loc lui Mogherini. Aceasta a refuzat să comenteze pentru Politico.  (Politico)

2. Judecătorii constituționali germani și-au apărat controversata decizie recentă care contrazice o decizie anterioară a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema cumpărarii de eurobonduri de către Banca Centrală Europeană. O decizie din 2018 a CJUE permitea această practică, însă judecătorul german Peter M. Huber a declarat pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung că ”Atât timp cât nu locuim într-un stat european, un stat membru va fi guvernat de propria sa lege constituțională”, ceea ce invalidează ideea că deciziile CJUE au precedență față de cele ale instanțelor naționale. Huber a adăugat că a fost surprins de ”partizanatul” și ”tonul zelos” al reacțiilor față de decizia germană. ”Suntem convinși că decizia noastră este una buna pentru Europa pentru că întărește conexiunea cu legea și acest lucru se va vedea în termen mediu și lung” a adăugat și Andreas Voβkuhle, judecător german. Criticii au acuzat judecătorii germani de punerea în pericol a euro și subminarea solidarității europene prin supra jurisdicția asupra CJUE, și alimentarea unor curente anti-europene în Polonia și Ungaria. Cancelarul Angela Merkel a spus că ”respectă” decizia BverfG (Curtea Constituțională a Germania) și va face tot ce este necesar pentru a rezolva impasul. (Politico)

SUA

3. Imunologul american Rick Bright a făcut o predicție sumbră în declarația sa în fața Comisiei pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților. El a spus că SUA se poate confrunta cu ”cea mai întunecată iarnă din istoria modernă” dacă liderii nu acționează decisiv pentru a preveni reapariția coronavirus. Bright și-a pierdut locul de muncă pentru a avertizat administrația Donald Trump să se pregătească pentru pandemie. (AlJazeera)

4. Perioada următoare de recuperare economică și ajutoare guvernamentale va fi un test mult mai dificil pentru Uniunea Europeană decât cele provocate de lipsa solidarității în răspunsul coordonat la criza coronavirus. Riscul adâncirii unei falii Nord-Sud și criza zonei euro va adânci dezechilibrul economic dintre cei care au și cei care nu au în interiorul Uniunii. (Politico)

Orientul Mijlociu

5. La presiunea Rusiei, agențiile ONU care operează în Siria au fost solicitate să oprească programele de finanțare pentru organizațiile de caritate private care transportă servicii medicale cruciale pentru salvarea vieților pe frontiera cu Irakul, conform unor surse din interiorul organizației. (ForeignPolicy)

6. Israel își va deschide plajele începând de miercurea viitoare, 20 mai. (TimesofIsrael)

7. La finalul vizitei sale în Israel, Mike Pompeo a declarat că guvernul israelian ”are dreptul și obligația” de a decide dacă și când dorește să își aplice suveranitatea asupra West Bank. (TimesofIsrael)

Asia

8. Facebook și-a cerut scuze pentru rolul său în confictul soldat cu morți care a zguduit Sri Lanka în 2018, după ce o investigație a identificat faptul că discursul urii și zvonuri răspândite pe platforma de social media ar fi condus la violențe împotriva musulmanilor. Protestele de la începutul lui 2018 au izbucnit cu furia îndreptată împotriva musulmanilor pe social media. (AlJazeera)

Bonus: O femeie a născut în timp ce călătorea în India pe jos, s-a oprit cât timp a dat naștere copilului, iar apoi a continuat să meargă pentru încă 160 km, cu noul născut. Identitatea femeii este necunoscută. Aceasta călătorea împreună cu soțul și cei patru copii dintr-un oraș în altul în căutare de locuri de muncă, fiind lipsiți de orice resurse, inclusiv transport și nimeni nu s-a oferit să îi ajute. (CNN)

Africa

9. Un grup numit Drepturile Omului pentru Eritreeni, cu sediul în Amsterdam, a deschis o acțiune în instanță miercuri împotriva Uniunii Europene, al cărei obiect este oprirea unui proiect de finanțare pentru Eritreea, care folosește muncă forțată, într-un efort de a responsabiliza Uniunea Europeană pentru modul în care cheltuie miliarde în Africa. O acțiune similară va fi pornită în Marea Britanie. Proiectul are în vedere construcția unui drum între Etiopia și Eritreea, însă modul de administrare a banilor este opac, din cauza corupției autorităților și sistemului dictatorial de conducere a țării.  (NYTimes)

Global

10. Vaccinul ar trebui să fie accesibil tuturor și gratuit. Mai multe figuri publice, printre care 50 de foști lideri globali și președintele Africii de Sud au lansat o scrisoare deschisă prin care solicită ca orice vaccin împotriva COVID-19 să fie gratuit, liber de orice patent sau protecție juridică și disponibil pe tot globul. (FT)

Bonus: Au crescut cererile pentru cumpărarea unei insule private. Începând cu luna martie a apărut un interes crescut pentru escapadele pe insule private și exclusiviste. Celebrități ca Leonardo di Caprio și George Clooney dețin propria insulă. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Aproximativ 30 de cetățeni ai unor state membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare – Cronica Externă
Cazurile de coronavirus din Africa au depășit jumătate de milion – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău