Tensiunile dintre Grecia și Turcia din cauza explorărilor în Marea Mediterană au escaladat – Cronica Externă

Europa

1. NATO s-a alăturat solicitărilor Uniunii Europene și ale SUA pentru a obliga Rusia să răspundă unor întrebări serioase cu privire la otrăvirea dizidentului rus Alexei Navalnîi. (Reuters). Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să se conformeze unei investigații care va fi coordonată de organizația ONU de monitorizare a armelor chimice. Stoltenberg a solicitat totodată ”o reacție internațională” la otrăvirea lui Navalnîi. (DW)

2. Tensiunile dintre Grecia și Turcia din cauza explorărilor în Marea Mediterană au escaladat. Premierul grec a declarat vineri că țara sa va discuta cu Turcia pentru a rezolva conflictul doar când provocările Turciei vor înceta. (AlJazeera)

Rusia

3. Kremlinul a declarat vineri că dorește dialog cu Germania cu privire la cazul politicianului opoziției, Alexei Navalnîi, afirmând că doctorii ruși care l-au tratat inițial au fost mult mai transparenți decât sunt doctorii germani care îl îngrijesc acum. (Reuters)

SUA

4. Șapte ofițeri de poliție au fost suspendați în Rochester, New York, din cauza arestării lui Daniel Prude în luna martie, un bărbat Afro-american care a încetat să mai respire, iar ulterior a murit. Avocații familiei sale au dezvăluit o filmare cu o cameră de corp, care arată că ofițerii de poliție i-au acoperit capul și i-au împins fața în asfalt. Moartea lui Prude a fost calificată ca ucidere de către autopsia medicală. (CNN)

5. Experții de pe Wall Street cred că revenirea pieții de capital semnifică așteptarea ca Joe Biden să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie, iar această victorie ar fi un semnal bun pentru continuarea recuperării economice. (CNN)

Orientul Mijlociu

6. Facțiuni palestiniene rivale s-au întâlnit pentru a discuta moduri de prevenire a anexării de către Israel a unor părți din Cisiordania. Ei au denunțat de asemenea normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. (Link)

Asia

7. Impactul pandemiei coronavirus înrăutățește subnutriția în India. Guvernul indian a declarat că va cheltui $20 miliarde pentru a oferi gratuit orez, făină și linte pentru 800 milioane de oameni. (Link)

Noua Zeelandă

8. Noua Zeelandă a oprit temporar exporturile de vite, după ce un vapor care a plecat din Noua Zeelandă s-a scufundat lângă Japonia. Au fost găsiți doar doi dintre membrii echipajului, însă unul a fost ulterior pronunțat decedat. (NYTimes)

Africa

9. Sute de protestatari s-au adunat în Bukayu, Congo, să ceară autorităților protecția laureatului Nobel pentru Pace, Denis Mukwege, care a primit amenințări cu moartea. Mukwege este un fizician care critică în mod deschis abuzurile de drepturile omului din Congo. (Link)

America Latină

10. Oficialii columbieni au declarat că au deținut patru venezueleni acuzați de participarea la o tentative eșuate de a-l elimina pe președintele Venezuelei Nicolas Maduro în luna mai. (WSJ)

Global

Bonus: Uli Stein, unul dintre cei mai faimoși desenatori ai Germaniei, a cărui carieră a acoperit 40 de ani, a murit neașteptat la vârsta de 73 de ani. Artistul era cunoscut global pentru desenele sale cu animale și oameni cu nasuri uriașe, precum și pentru umorul său abraziv. (DW)

Ți-ar mai putea plăcea
Procurorii israelieni au depus o plângere revizuită care detaliază acuzațiile de corupție împotriva premierului Benjamin Netanyahu – Cronica Externă
Marea Britanie și Statele Unite au respins rezultatele alegerilor din Belarus – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău