53% din cheltuielile statului au fost în 2023 cu personalul și cu asistența socială – Cronica dimineții

1. Unul din patru angajați din România e bugetar, a calculat Consiliul Fiscal. 53% din cheltuielile statului au fost în 2023 cu personalul și cu asistența socială. (EuropaLibera)

2. Conform Eurostat, în ultimul deceniu, vârsta medie din Uniunea Europeană a crescut cu 2,3 ani, în timp ce România a înregistrat o creștere cu aproximativ 3,1 ani față de 2013. (G4Media)

3. Vârsta medie la care românii fac primul credit la bancă a crescut ușor, ajungând în decembrie 2023 la 35,09 ani iar vârsta mediană la 34,08 ani, arată datele Băncii Naționale. (Hotnews)

4. Raportul JATO Dynamics cu privire la evoluția pieței auto europene în 2023 arată că două modele produse exclusiv în România, SUV-urile subcompacte Ford Puma și Dacia Duster, s-au aflat în primele 20 de opțiuni ale clienților europeni. Totodată, Dacia Sandero a ocupat locul 2 în clasamentul general, după Tesla Model Y. (Economica)

Din Cronica de Mediu: Un raport relevă „scăderea fără precedent” a producției de energie electrică pe bază de cărbune și gaze naturale în UE anul trecut. Energia eoliană și cea solară au produs un procent record de 27% din totalul energiei electrice a blocului european în 2023 – pentru prima dată peste un sfert. Cărbunele și gazele au înregistrat o scădere, primul scăzând la cel mai scăzut nivel din istorie, la doar 12% din producția de electricitate a UE. (Euronews.com)

5. Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, din estul ţării, este dovada „costului inacţiunii” Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă administrația Biden. (Digi24)

6. Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, dar nu va putea să se alăture alianţei cât timp se află în război cu Rusia, a declarat sâmbătă ministrul italian de Externe, Antonio Tajani. (News.ro)

7. OpenAI a finalizat o tranzacție în cadrul căreia compania de inteligență artificială din San Francisco a fost evaluată la aproximativ $80 de miliarde, aproape de trei ori mai mult decât în urmă cu 10 luni.  (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit pentru prima oară apă la suprafața unor asteroizi, prin utilizarea telescopului cu infraroșu SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Apa a fost detectată pe asteroizii Iris și Massalia care orbitează Soarele și se află în centura de asterozi dintre Marte și Jupiter, iar aceștia au diametre de 199 kilometri și, respectiv, 135 kilometri. (Universe Today)

8. Oamenii de știință japonezi au creat un satelit minuscul care este făcut din lemn. Sonda LignoSat a fost construită din lemn de magnolie, care, în experimentele efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS), s-a dovedit a fi deosebit de stabil și rezistent. Satelitul din lemn a fost construit pentru a testa ideea utilizării materialelor biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a vedea dacă acestea pot acționa ca alternative ecologice la metalele din care sunt construiți toți sateliții în prezent. (TheGuardian)

9. Două studii recente arată efectele de durată ale fumatului asupra sănătăţii noastre. Imunitatea, în special, pare să fie chiar mai afectată decât se credea până acum. Odată ce o persoană a renunţat la fumat, ea trebuie să aştepte zece ani pentru a avea din nou o speranţă de viaţă comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată, sugerează rezultatele unuia dintre studii. Fumatul ucide anual mai mult de 8 milioane de persoane în întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătăţii. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Federaţia Română de Polo anunţă că naţionala masculină a obţinut calificarea la JO de la Paris, de pe locul 10 la Campionatul Mondial. News.ro

10. Mamei lui Aleksei Navalnîi i s-a spus sâmbătă că cel mai important lider al opoziției din Rusia a fost lovit de „sindromul morții subite” și că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea unei anchete. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Copiii din Rafah, Gaza, au protestat împotriva războiului. Ahmad Hasaballah/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
După aproape 20 de ani, Guvernul crește redevențele petroliere – Cronica dimineții
Fermierii români amenință cu blocarea vămilor și a portului Constanța – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău