Companiile din China au fost excluse oficial de la licitațiile pentru infrastructură din România – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, de miercuri, vor merge la cursuri cu prezenţă fizică toţi copiii din grădiniţe şi învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, dar şi elevii claselor de gimnaziu şi de liceu – cu excepţia anilor terminali – din localităţile unde rata de infectare este sub 1 la mie. Elevii din claselea a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea şi a unsprezecea din peste 1.400 de localităţi unde rata de infectare depăşeşte 1 la mie vor relua cursurile online. Elevii claselor terminale vor merge la şcoală începând din 10 mai. (News.ro)

2. Luna martie a însemnat o creștere importantă a creditării. Volumul nominal a avansat cu cel mai ridicat ritm lunar din ultimul deceniu în cazul firmelor și din ultimii trei ani în cazul populației. Împrumuturile de consum au revenit pe creștere, în timp ce cele pentru locuințe au mers deosebit de bine, înregistrând cea mai mare creștere din ultimii cinci ani. (Profit.ro)

3. Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a publicat lista cu țările ale căror operatori economici vor avea voie să participe la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură din România, iar China nu se regăsește printre acestea. (G4Media)

O știre din Cronica de Tehnologie: NYPD a renunțat la contractul cu Boston Dynamics și va returna roboții Spot pe care i-a folosit. Decizia vine după ce poliția a folosit roboții în mai multe situații ce au stârnit controverse, în loc ca acesta să fie folosit în situații periculoase pentru ofițeri, cum a promis departamentul la început. (NYPD)

4. Circa 2 milioane de români au nevoie de RCA pentru mașinile foarte vechi pe care le dețin, chiar dacă automobilele nu mai pot circula pe șoselele din țară. Este concluzia unei decizii a Curții Europene de Justiție care statuează că toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă RCA până în momentul în care sunt radiate. Mai mult, decizia CJUE exclude și posibilitatea suspendării RCA, instrument prezent în legislația din România și destul de des folosit în ultima perioadă. (Economica)

5. Agenția americană a medicamentelor va autoriza săptămâna viitoare utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani. (CNN)

O știre din Cronica de Business: O cercetătoare româncă stabilită în SUA, care a deschis un startup de biotehnologii în urmă cu doi ani, alături de alți antreprenori, a reușit să-și asigure o finanțare totală de $140 milioane de la investitori americani din domeniul pharma. (Startup Cafe)

6. NASA a cerut SpaceX să întrerupă lucrul la proiectul care își propune să ducă din nou omul pe lună, pentru prima oară din 1972, după ce contractul acordat a fost atacat de Blue Origin (a lui Jeff Bezos) și Dynetics. O decizie va fi anunțată cel devreme pe 4 august. (Reuters)

7. Statul american Maryland a anunțat că oferă $100 fiecărui angajat din sectorul public care se vaccinează. Pentru a primi banii, angajații trebuie să facă dovada vaccinării și să accepte că, dacă Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor va recomanda, își vor administra încă o doză în următoarele 18 luni. (WashingtonPost)

8. 67% din cele 90 de persoane care au participat la faza 3 a unui studiu clinic în care s-a folosit medicamentul MDMA, cunoscut ca drogul Ecstasy, s-au simțit mai bine. Medicamentul, combinat cu terapia, a dat rezultate în tratamentul persoanelor care suferă de sindromul post traumatic. Între cele 90 de persoane au fost prezenți veterani de război, persoane abuzate sexual, lucrători pe serviciile de ambulanță sau persoane molestate în timpul copilăriei. MDMA, inventat de Merck în 1912, a devenit ilegal în SUA în 1985. (NYTimes)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep joacă astăzi, în turul al treilea al turneului de tenis de la Madrid, cu Elise Mertens (pe care a învins-o în cele două întâlniri anterioare), de la ora 14.00. Învingătoarea din acest meci va juca în sferturile de finală ale turneului cu învingătoarea partidei Aryna Sabalenka – Jessica Pegula.

9. Bill Gates, cofondatorul Microsoft, şi soţia sa Melinda şi-au anunţat divorţul, după 27 de ani de căsnicie. Cei doi, care au trei copii, au anunțat că vor continua să lucreze împreună la fundația care le poartă numele. (WSJ)

10. Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a scris că ieri a fost probabil cel mai curat aer înregistrat pe toată suprafața Bucureștiului în ultimii ani. „E prima oară de când urmăresc senzorii când văd un aer atât de curat măsurat pe Aerlive.ro. Și nu a plouat, bate ușor vântul, iar traficul e redus! Probabil e cel mai curat aer înregistrat pe toată suprafața Bucureștiului în ultimii ani. Probabil!”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Lider de sindicat: Angajații din sănătate vor face grevă luna viitoare – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Gabriela Firea continua declaratiile impotriva lui Dragnea

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău