70% din producția de energie a României în 2023 a fost ‘verde” – Cronica de Mediu

1. Energia eoliană a devenit a patra forţă de producţie in România. Astfel, eolienele au devenit a patra forţă de producţie de energie din România, după hidro, nuclear şi gaz, dar peste cărbunii care au ajuns să reprezinte doar 13%. (ZF.ro)

2. Mii de şcoli au fost închise în Filipine din cauza căldurii prea mari.  Peste 5.000 de şcoli au fost închise în arhipelagul din sud-estul Asiei, afectând peste 3,6 milioane de elevi, potrivit cifrelor oficiale. (News.ro)

3. Concentrațiile globale de dioxid de carbon, metan şi protoxid de azot au urcat la niveluri nemaiîntâlnite în 2023. Nivelul celor mai importante trei gaze care captează căldura în atmosferă a atins din nou anul trecut niveluri record, au confirmat oamenii de ştiinţă americani, subliniind provocarea tot mai mare pe care o reprezintă criza climatică. (News.ro)

4. România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul mediului. Mircea Fechet, ministrul mediului, a declarat că țara noastră pierde anual 1.000 de hectare de teren arabil din cauza deșertificării din sudul țării.  (Libertatea.ro)

5. Record global de temperatură pentru luna martie, în acest an. În ultimele 12 luni, temperaturile medii înregistrate pe Pământ au fost cu 1,58 grade Celsius peste pragul perioadei preindustriale. Informațiile au fost transmise de Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al Uniunii Europene. Conform acestuia, temperatura medie din luna martie a fost de 14,14 grade Celsius, cu 0,10 grade peste recordul înregistrat în aceeași lună din 2016 și cu 0,73 grade peste temperaturile medii înregistrate în luna martie în perioada 1991-2020. Martie a fost, de asemenea, cu 1,68°C mai călduroasă decât o estimare a mediei temperaturilor din aceeași lună, în perioada preindustrială (1850-1900). Temperaturi record au fost înregistrate și la nivelul mărilor și oceanelor. Acest lucru, avertizează experții, va determina albirea recifelor de corali, fiind așteptat cel mai grav eveniment de acest fel din istorie. (Biziday.ro)

6. Hawaii este „în pragul unei catastrofe”, spun localnicii, în timp ce criza apei continuă.
În ciuda faptului că este înconjurată de un ocean aparent nesfârșit, apa dulce din Oahu, cea de-a treia ca mărime dintre cele șase insule majore din Hawaii, nu este ușor accesibilă. Insula se bazează pe un acvifer subteran pentru aprovizionarea cu apă. Reaprovizionarea acestui acvifer este un proces natural care durează zeci de ani, deoarece o singură picătură de apă are nevoie de aproximativ 25 de ani pentru a ajunge acolo din cer. În ultimii ani, problemele s-au agravat: mai puține ploi, ceea ce a dus la secete semnificative, precum și scurgeri repetate de combustibil pentru avioane și deversări de substanțe chimice PFAS care au contaminat sistemele de apă. Toate acestea limitează în mod semnificativ utilizarea apei disponibile pentru localnici, dintre care mulți spun că turismul nu face decât să înrăutățească situația. (Cbsnews.com)

7. Antarctica. În martie 2022, lumea a asistat la un eveniment climatic de o amploare fără precedent: o creștere uluitoare a temperaturii în cel mai rece loc de pe Pământ – platoul Antarcticii de Est. Oamenii de știință staționați la stația de cercetare Concordia au documentat un salt remarcabil de 38,5°C peste media sezonieră, stabilind un record mondial înfiorător. (La temperaturi sub zero grade Celsius, un astfel de salt masiv este tolerabil, dar dacă am avea acum o creștere de 40°C în Marea Britanie, aceasta ar duce temperaturile pentru o zi de primăvară la peste 50°C – și ar fi mortal pentru populație). De atunci, ei au observat că Oceanul Sudic trece printr-o schimbare de regim transformatoare, marcată de reduceri drastice ale acoperirii cu gheață de mare. Astfel de schimbări nu numai că perturbă ecosistemele locale, dar au și implicații profunde asupra modelelor climatice globale. (Onegreenplanet.org)

8. 80% dintre emisiile de CO2 după Acordul de la Paris sunt conectate de activitatea a 57 de companii. Aproximativ o treime dintre acestea sunt companii petroliere deținute de investitori, precum ExxonMobil și Chevron, cu sediul în SUA, și BP din Anglia. Corporațiile energetice de stat, precum Saudi Aramco și Gazprom din Rusia, reprezintă alte 36%, iar producătorii de stat național, cum ar fi cei din China și Rusia, reprezintă ultimele 31%. În total, primii 57 de vinovați sunt responsabili pentru un procent uriaș de 88% din emisiile globale, ceea ce corespunde unui număr impresionant de 251 gigatone de dioxid de carbon. (Futurism.com)

9. Emisiile americane de gaze cu efect de seră au crescut cu 1% între 2021 și 2022, dar au scăzut cu aproape 17% față de nivelurile din 2005, potrivit raportului anual de inventariere a emisiilor al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). (Thehill.com)

10. După ce topirea ghețarilor va opri circulația curentului Gulf Stream (Nota : un curent oceanic puternic care aduce apă caldă din Golful Mexic în Oceanul Atlantic), vom asista la schimbări climatice extreme în câteva decenii, arată un studiu. Instrumentele instalate în ocean începând din 2004 arată că circulația Oceanului Atlantic a încetinit în mod vizibil în ultimele două decenii, ajungând probabil la cea mai slabă stare din aproape un mileniu. Studiile sugerează, de asemenea, că circulația a atins în trecut un punct de inflexiune periculos care a trimis-o într-un declin abrupt și de neoprit și că ar putea atinge din nou acest punct de inflexiune pe măsură ce planeta se încălzește, iar ghețarii și calotele de gheață se topesc. (Phys.org)

Ți-ar mai putea plăcea
Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili și au generat, în premieră, 30% din energia electrică a Uniunii Europene – Cronica de Mediu
Iohannis, la COP28: 86% din energia României va fi regenerabilă până cel târziu în 2050 – Cronica de Mediu