Iohannis: România nu va refuza nicio ucraineancă şi niciun ucrainean – Cronica dimineții

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Chişinău, că România va primi atâţia refugiaţi câţi vin. ”Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă şi niciun ucrainean”, a declarat preşedintele, precizând că nu încurajează pe nimeni să-şi părăsească ţara, dar cei care se simt ameninţaţi de război vor primi ajutor în România. (Hotnews)

2. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, într-un briefing cu jurnaliştii români, că liderii Alianţei se aşteaptă la o perioadă complicată în Ucraina, ”în care riscul de escaladare al Federaţiei Ruse să fie destul de pronunţat”. Totodată, Mircea Geoană este de părere că intervenţia militară a NATO în Ucraina ar fi ”un lucru extrem de periculos şi trebuie evitat”. (News.ro)

3. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Federaţia Rusă are un rol esenţial în tot ceea ce ţine de conflictul din Transnistria, iar preşedintele Klaus Iohannis a precizat că problema transnistreană este una a Republicii Moldova şi trebuie rezolvată în formatele internaţionale recunoscute. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Topurile Netflix de conținut sunt alcătuite în proporție de 75% din seriale. În 28 de zile, acestea însumează 10,1 miliarde de ore, în vreme ce vizionarea filmelor ajunge, în aceeași perioadă, la 3,2 miliarde de ore. Așa-zisele hituri nu au viață lungă în topuri, de unde dispar, de regulă, după cel mult două săptămâni. (Bloomberg)

4. Anunțul Ford privind vânzarea fabricii din Craiova către compania Ford Otosan, deținută de Ford și Koc Holding în părți egale, a surprins pe toată lumea, dar mai ales pe angajații uzinei, care spun că nu au fost consultați și informați înainte de anunțul oficial. „Sindicatul este surprins și șocat”, spun agajații. (Profit.ro)

5. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lucrează deja la programe pentru reconstruirea ţării după război. “Le promit tuturor, fiecărui ucrainean care şi-a pierdut casa, care a pierdut un apartament din cauza ostilităţilor sau bombardamentelor că statul va reface totul.” (News.ro)

6. Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat, pentru prima oară, drept un ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin. ”Este un criminal de război”, i-a spus Biden unei jurnaliste. ”Preşedintele Biden vorbea din inimă, pe baza a ceea ce aţi văzut la televiziuni, adică acţiuni barbare ale unui dictator brutal”, a declarat, la scurt timp după aceea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. ”O procedură juridică este în curs la Departamentul de Stat” în vederea unei calificări juridice a unor ”crime de război” comise de către Rusia în Ucraina, a subliniat Psaki. (News.ro). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că declarația președintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin “criminal de război”, este „inacceptabilă”.

Promo: O perspectivă nouă și inedită asupra vestimentației – Paul Olteanu, master trainer și coach, fondatorul MindArchitect.Ro, alături de SARTO, va schimba felul cum te raportezi la propria garderobă. Link.

7. Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, sudul Ucrainei, răpit pe 11 martie de ruşi, a fost eliberat, au anunţat autorităţile ucrainene. (Digi24)

8. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că Rusia doar „pretinde că negociază” cu Ucraina. El spune că discuțiile trebuie să se concentreze pe o încetare a focului mai presus de orice, pentru că „nu negociezi cu pistolul la cap”. (TimesofIsrael)

9. Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018. Majorarea de un sfert de punct procentual aduce dobânda de referință în intervalul 0,25%-0,5%. Totodată, Rezerva Federală a majorat prognoza de inflație pentru acest an de la 2,6% la 4,3%. Pe de altă parte, prognoza de creștere economică a fost redusă drastic, la 2,8%, de la 4% în decembrie. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 26 WTA şi cap de serie numărul 24, s-a calificat a patra oară în semifinalele turneului de categorie WTA 1.000 de la Indian Wells, după ce a învins-o, cu scorul de 6-1, 6-1, pe croata Petra Martici, locul 79 WTA, în doar 53 de minute de joc. Halep va evolua în faza următoare cu poloneza Iga Swiatek, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 3, sau cu americanca Madison Keys, locul 29 WTA şi cap de serie numărul 25. News.ro

10. Deputatul PSD Adrian Solomon, cel care a introdus amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011, a transmis un punct de vedere oficial în care spune „că pe cale administrativă până si furtul se prescrie”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Rușii au bombardat teatrul din Mariupol, unde se aflau copii și femei, deși în fața și spatele clădirii ucrainenii au scris, în rusă, “copii”:

Ți-ar mai putea plăcea
30.000 de copii au fost pe stadion aseară la meciul dintre România și Norvegia – Cronica dimineții
România are nevoie de încă trei decenii pentru a eradica foametea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău