Un implant cerebral i-a permis unui pacientul complet paralizat să comunice – Cronica dimineții

1. Un implant cerebral i-a permis unui pacientul complet paralizat să comunice, conform un studiu publicat în Nature. Bărbatul, complet paralizat, a fost capabil să formuleze cuvinte și propoziții folosind doar gândurile sale. (NYTimes)

2. Zece milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina din cauza invaziei ruse, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Pe lângă cele 3,5 milioane care au plecat în ţările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război. Până la 21 martie, 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Polonia a primit 2.113.554 de refugiaţi, România 543.308, iar Moldova 367.913. (News.ro)

3. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti. El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată”. (News.ro)

4. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va folosi arma nucleară doar dacă „existența sa ar fi amenințată”. (Reuters)

Promo: O perspectivă nouă și inedită asupra vestimentației – Paul Olteanu, master trainer și coach, fondatorul MindArchitect.Ro, alături de SARTO, va schimba felul cum te raportezi la propria garderobă. Link.

5. SUA „au văzut indicii că ucrainenii au trecut mai mult la ofensivă acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe la Pentagon, marți. În sudul, la Herson, ucrainenii „au încercat să recâștige teritoriul”, a adăugat Kirby. (Hotnews)

6. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că instaurarea unor noi restricţii în contextul pandemiei de COVID-19 „depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”, subliniind că toată lumea poate să vadă și să înțeleagă cum evoluează pandemia și să respecte din proprie inițiativă regulile de siguranță sanitară. (G4Media)

7. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că riscurile poluării apelor teritoriale ucrainene din Marea Neagră sunt minime, iar „propagarea unei eventuale poluări până în apele teritoriale române este imposibilă”. (News.ro)

8. Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la baschet masculin, U Banca Transilvania Cluj, s-a calificat, marţi seară, în sferturile Basketball Champions League, după ce a învins, în deplasare, formaţia belgiană Filou Oostende, scor 85-74 (50-34). Este prima echipă din România care atinge această fază a competiţiei. News.ro

9. Statele Unite nu au văzut până acum vreo indicație concretă privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, însă monitorizează îndeaproape informațiile în această direcție, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării. (Hotnews)

10. Australianca Ashleigh Barty, numărul 1 mondial, a șocat lumea sportului în această dimineață anunțând că se va retrage din tenisul profesionist la doar 25 de ani. Barty a făcut anunțul pe rețelele de socializare, spunând că pleacă „să-și urmărească alte vise”. „Sunt atât de fericită și sunt atât de pregătită. Și știu că în momentul de față, în inima mea, pentru mine ca persoană, aceasta este decizia corectă”. (BBC)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Facebook a făcut lobby în toată Europa pentru blocarea GDPR
În 2019, România era pe locul 2 între statele UE la rata de fertilitate – Cronica dimineții
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău