Documente Pentagon: Este puțin probabil ca Taiwanul să reziste superiorității aeriane militare a Chinei, într-un eventual conflict – Cronica dimineții

Sărbători liniștite celor care sărbătoresc Paştele ortodox. Hristos a Înviat!

1. Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi încep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. (News.ro)

2. Guvernul polonez a decis să interzică importurile de cereale și alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol polonez, a declarat liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczyński. (Profit.ro)

3. Este puțin probabil ca Taiwanul să reziste superiorității aeriane militare a Chinei, într-un eventual conflict, conform unor documente militare ale Pentagonului. Documentele mai arată că tactici precum folosirea de către China a navelor civile în scopuri militare au erodat capacitatea agențiilor de spionaj americane de a detecta o invazie. Evaluările arată că oficialii din Taiwan se îndoiesc că apărarea lor antiaeriană poate „detecta cu acuratețe lansările de rachete”, că puțin peste jumătate din avioanele militare taiwaneze sunt pe deplin capabile de misiune și că mutarea avioanelor în adăposturi ar dura cel puțin o săptămână. (WashingtonPost)

Din Cronica de Mediu: UK a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a numărului de zboruri cu avioane private (+75%) dintre toate țările Europei. Activiștii de mediu avertizează că fenomenul poate conduce la un dezastru climatic. Conform datelor, anul trecut în Marea Britanie un avion privat decola la fiecare șase minute. Multe dintre aceste călătorii sunt “fără sens”, după cum le-a clasificat organizația Greenpeace, deoarece acopereau distanţe mai mici de 500 de kilometri, care puteau fi parcurse cu trenul sau feribotul. (CNBC.com) 

4. Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a numit “naiv” apelul președintelui francez Emmanuel Macron ca Uniunea Europeană să adopte o autonomie strategică, mai ales având în vedere războiul Rusiei, o “superputere nucleară”, în Ucraina. „Ideea de autonomie strategică a Uniunii Europene mă tem că este naivă. Securitatea în Europa fără potențialul nuclear strategic al Statelor Unite este de neconceput.” (Bloomberg)

5. Hank Paulson, fost CEO Goldman Sachs și fost secretar al trezoreriei în 2008, când criza financiară a început, crede că SUA se va confrunta cu o recesiune, ținând cont de ceea ce se întâmplă pe piața bancară. (FT)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii au folosit date prelucrate de la Atacama Cosmology Telescope (ACT) pentru a crea cea mai detaliată hartă a materiei negre. Imaginea confirmă teoria lui Albert Einstein despre modul în care structurile masive cresc. (ZME Science)

6. Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că Statele Unite ar trebui să înceteze “să încurajeze războiul” din Ucraina şi să înceapă să vorbească despre pace. (News.ro)

7. Preşedintele francez Emmanuel Macron a promulgat legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani. (G4Media)

8. Germania a deconectat ultimele sale trei centrale nucleare, punând capăt unui program de şase decenii care a generat una dintre cele mai puternice mişcări de protest din Europa. Este un deznodământ foarte aşteptat de ecologişti, care a cunoscut însă o scurtă amânare din cauza războiului din Ucraina. (Hotnews)

9. Nivelul de susținere de care se bucură președintele american Joe Biden este de 43%, cu un punct procentual peste cel avut de Donald Trump, în aprilie 2019, când era președintele SUA. (Politico)

Din Cronica Sportivă: Meciul decisiv al întâlnirii Slovenia – România, pentru accederea în elita Billie Jean King Cup se va disputa duminică. Partida de dublu dintre Kaja Juvan / Tamara Zidansek – Monica Niculescu / Irina Bara a fost întreruptă la scorul de 3-3, din cauza ploii. Organizatorii au sperat că totuşi meciul să se reia sâmbătă, dar vremea nu a permis revenirea pe zgură. După jocurile de simplu este 2-2.

10. Rămășițele unor virusuri vechi de milioane de ani, care au devenit o parte a genomului uman, ajută organismul să lupte împotriva cancerului, spun oamenii de știință, care vor să folosească această proprietate pentru a dezvolta vaccinuri. (Digi24)

Fotografia dimineții este de la slujba de Înviere de la Palatul Mitropoliei din București, 16 aprilie 2022. Inquam Photos / Alexandru Busca:

Ți-ar mai putea plăcea
Ucraina va plăti $8350 pentru fiecare victimă a accidentului aviatic din Iran – Cronica dimineții
Unicef: Un miliard de copii trăiesc într-un risc extrem din cauza schimbărilor climatice și a poluarii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău