8,22 milioane de români dețin active în valoare de 143,3 miliarde de lei la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat – Cronica serii
1. Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, cu un deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevede legea bugetului adoptată la începutul acestui an. Față de varianta pusă în dezbatere publică, rectificarea adoptată acum de către Guvern prevede fonduri suplimentare pentru Agricultură (+4,48 miliarde lei față de 2 miliarde lei în varianta inițială) și Dezvoltare (+1,95 miliarde lei față de o tăiere de 55 de milioane de lei în proiect).
2. Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 8%, peste nivelul de 6,94% pregătit de către Guvern în cadrul rectificării bugetare. Potrivit Consiliului, persistă incertitudini asupra veniturilor din digitalizare și din amnistia fiscală, în timp ce la cheltuieli Guvernul pare să fi subevaluat cheltuielile cu subvenții și bunuri și servicii, în timp ce persistă incertitudini privind impactul recalculării pensiilor. (Profit.ro)
3. Viitura de pe Dunăre, care va atinge vârful la finalul lunii septembrie, va fi mai mică decât se estima iniţial, respectiv 7900 – 8000 mc/s. Debitul fluviului va fi oricum mai mult decât dublu faţă de media multianuală care se situează la 3800 de mc/s. (News.ro)
4. 8,22 milioane de români au ajuns să dețină active în valoare de 143,3 miliarde de lei la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat la finele lunii iunie din acest an. 70% din active sunt deținute de 25% dintre participanți, arată datele ASF. Cel mai mare cont are o valoare de 2,51 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 1.346 lei, se arată în raport. (Profit.ro)
5. Un număr de 3.684 proceduri noi de insolvență au fost deschise în primele șase luni din 2024, în creștere cu 8,32% comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.
6. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat că decizia conducerii partidului este să nu susţină proiectul de lege PNL care i-ar da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, el afirmând că punctul de vedere al PSD este că nu se poate da o lege pentru o singură persoană. (News.ro)
7. „Planul de victorie” al Ucrainei, pe care Volodimir Zelenski l-a adus în SUA pentru a-l prezenta lui Joe Biden, constă în patru puncte-cheie, scrie ziarul britanic The Times:
– Cererea de garanții de securitate occidentale similare acordului de apărare reciprocă în cadrul aderării la NATO;
– Continuarea invaziei Ucrainei în regiunea rusă Kursk ca un atu teritorial;
– Cererea de furnizare a „anumitor” arme moderne;
– Ajutor financiar internațional pentru economia devastată a Ucrainei. (G4Media)
8. UniCredit și-a mărit participația la Commerzbank de la aproximativ 9% la 21%, o mișcare ostilă care marchează o escaladare bruscă a tensiunilor dintre banca italiană și guvernul german. UniCredit a declarat luni că a achiziționat încă 11,5% din acțiunile Commerzbank, la două săptămâni după ce anunțase preluarea unui pachet de 9% din acțiunile băncii – jumătate fiind achiziționate de la guvernul german. (FT)
9. Activitatea economică din zona euro s-a contractat în mod neașteptat în septembrie, ca urmare a stagnării în sectorul serviciilor și a unei încetiniri tot mai accentuate în industria prelucrătoare, potrivit unui sondaj. Indicele compozit preliminar al managerilor de achiziții (PMI) pentru zona euro, compilat de S&P Global, a scăzut la 48,9 luna aceasta, de la 51,0 în august, și pentru prima dată din februarie a coborât sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție. (Profit.ro)
10. Gigi Becali a anunţat că s-a alăturat AUR, partid din partea căruia va candida la Camera Deputaţilor, la alegerile parlamentare din 1 decembrie. (News.ro)