Rectificare bugetară: Deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB – Cronica serii

1. Deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară prezentat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale. (Profit.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, împreună cu Guvernul, este decis să facă ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, să reconstruiască tot sistemul sanitar din temelii, un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament va fi o nouă majoritate. (News.ro)

3. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o revenire pe creștere a economiei românești în 2021, avansul Produsului Intern Brut fiind estimat la 4,5%, după un declin de aproximativ 4,2% în acest an. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Japonezii de la SoftBank au disponibile $80 miliarde în cash pentru achiziții, inclusiv pentru răscumpărarea propriilor acțiuni. (Bloomberg)

4. România a intrat în criza Covid-19 cu vulnerabilități legate de datoria externă și de stat, competitivitatea costurilor și de un mediu de afaceri imprevizibil, vulnerabilități care au continuat să se adâncească, potrivit Comisiei Europene. Executivul UE notează că ratele datoriilor au crescut semnificativ, iar poziția externă a țării s-a deteriorat. (Profit.ro)

5. Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE. România este singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, arată datele publicate miercuri de Eurostat. (G4Media)

6. Rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în luna octombrie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,3%, țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației fiind Polonia, Ungaria, Cehia și România, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

7. Vaccinul laboratoarelor american Pfizer şi german BioNTech prezintă o eficienţă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de covid-19, arată rezultatele finale ale testului lor clinic la scară mare, anunţă miercuri, într-un comunicat, această alianţă. (News.ro)

8. Fostul ministru PSD Lia Olguța Vasilescu, aleasă primar al Craiovei la scrutinul din 27 septembrie, și-a asigurat majoritatea în Consiliul Local, iar PSD a obţinut şi cele două posturi de viceprimar. Votul decisiv a fost dat de consilierul PNL Dan Diaconu, care a votat candidaţii propuşi de social-democraţi. (Hotnews)

9. Comerțul electronic din SUA a crescut cu 79% YoY în Q3, pe fondul pandemiei, spun cei de la Walmart, care sunt convinși că tendința va continua pe aceeași linie și după pandemie. Walmart a avut venituri de  $134.7 miliarde în Q3, iar acțiunile companiei au crescut anul acesta cu peste 25%. (CNBC)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon lansează un serviciu pentru comanda și livrarea medicamentelor, disponibil în Statele Unite. Amazon Pharmacy va accepta majoritatea tipurilor de asigurări și va oferi reduceri pentru cei fără asigurare, urmând să ofere livrări gratuite pentru abonații Prime. (CNBC)

10. UEFA a decis, miercuri, ca România să câştige la masa verde confruntarea cu Norvegia, din Liga Naţiunilor, care a fost anulată după ce norvegienii nu au putut face deplasarea la Bucureşti. Decizia ar fi trebuit să fie luată de Corpul de Control, Etică şi Disciplină al UEFA, dar având în vedere urgenţa situaţiei, preşedintele comisiei a trimis dosarul la Comisia de Apel. (News.ro)

Fotografia serii – Actorul american Michael B. Jordan, cunoscut din filme ca „Fahrenheit 451”, „Black Panther” şi „Creed”, a fost desemnat de revista People cel mai sexi bărbat în viaţă pe 2020:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Iohannis a semnat decretul de revocare a procurorului sef DNA, Laura Kovesi
Liberalii au discutat despre interzicerea cumulului pensie-salariu şi majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău