JPMorgan: Victoria în alegeri a primarului centrist al Bucureştiului, Nicuşor Dan, reduce riscul politic pe viitor – Cronica serii
1. După victoria lui Nicușor Dan în alegerile de duminică, leul s-a întărit față de euro în deschiderea ședinței de luni, cu o scădere cu aproape 7 bani a cursului euro, în timp ce dobânzile la care se împrumută statul au continuat corecția începută pe finalul săptămânii trecute, cu scăderi mai reduse astăzi la maturitățile lungi, cum este referința de 10 ani, dar cu reduceri ample la maturitățile pe termen scurt, de 60-70 de puncte de bază. (Profit.ro)
2. Comisia Europeană (CE) a înrăutățit estimarea privind creșterea economică a României în acest an, la 1,4% din PIB, precum și estimarea referitoare la deficitul bugetar, anticipat să ajungă la 8,6% din PIB (în termeni ESA), ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar și de creșterea nivelului intern de volatilitatea politică și fiscală, arată prognoza de primăvară a CE, publicată astăzi. Prognoza de deficit nu include impactul reformei fiscale, încă neadoptată de Guvern și care ar avea potențialul de a diminua semnificativ deficitul, arată Comisia. Prognoza anterioară, cea de toamnă, anticipa creștere economică de 2,5% din PIB pentru 2025 și deficit bugetar de 7,9% din PIB. (Profit.ro)
3. Banca JPMorgan a comunicat luni că victoria în alegeri a primarului centrist al Bucureştiului, Nicuşor Dan, reduce riscul politic pe viitor, iar o scădere a ratingului suveran sub nivelul de investiţii este acum mai puţin îngrijorătoare. JPMorgan a ajustat se aşteaptă acum la o „devalorizare moderată” a monedei naţionale. Potrivit unei note, banca prevede că leul va fi cotat la 5,10 faţă de euro până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi la 5,25 până la sfârşitul anului. (News.ro)
4. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a promulgat legea care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc şi cea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român. (Digi24)
5. Președintele Ucrainei a anunțat luni că a discutat cu noul președinte ales al României, Nicușor Dan. „Este important ca sprijinul pentru Ucraina să continue. România înțelege cât de crucială este lupta pentru libertate și justiție”, a spus Zelenski, care a subliniat că Ucraina este profund recunoscătoare pentru sprijinul României. (Hotnews)
6. Primarul PSD din Buzău, Constantin Toma, a declarat luni că toată conducerea PSD trebuie să-şi depună demisiile sau să fie demişi, după alegerile prezidenţiale, el arătând că electoratul PSD vrea ca acest partid să nu coboare până la zero şi că este foarte aproape de acest lucru. El a respins ideea ca primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, să preia şefia partidului, arătând că o variantă ar putea fi europarlamentarul Victor Negrescu, dar că sunt şi alte variante. Potrivit lui Toma, PSD trebuie să intre la guvernare, pentru că trebuie făcute reforme mari. (Digi24)
7. Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, exclude înlocuirea lui George Simion din funcția de președinte al formațiunii, în ciuda eșecului prezidențial.
Lulea susține că toate scenariile au fost luate în calcul înaintea anunțului liderului AUR că va candida la președinția României, inclusiv ratarea intrării în turul doi sau pierderea celei mai înalte funcții în stat. Atunci, partidul a hotărât că, indiferent de rezultat, George Simion își va păstra funcția de președinte al formațiunii, deci „nu există niciun gram de discuție pe această temă. (Hotnews)
8. Călin Georgescu a declarat luni că „se roagă” pentru Nicușor Dan, după ce acesta a fost ales în funția de președinte al României și i-a urat actualului primar al Capitalei „să fie un președinte înțelept”. În aceeași intervenție, Georgescu s-a referit, de asemenea, și la George Simion, pe care l-a felicitat pentru „lupta” sa. (Digi24)
9. Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, l-a acuzat pe şeful agenţiei franceze de informaţii externe, Nicolas Lerner, că i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor de duminică, adăugând că a refuzat cererea. (News.ro)
10. Banca elvețiană UBS a început să folosească inteligența artificială pentru a transforma analiștii săi în avataruri, trimițând clienților videoclipuri cu aceste simulări de „bancheri”, o măsură despre care banca a declarat că va elibera personalul pentru a se concentra pe sarcini mai productive. Elvețienii utilizează modele de la OpenAI și Synthesia pentru a crea scripturi generate de AI și avataruri ale analiștilor săi, ca răspuns la cererea tot mai mare din partea clienților pentru cercetări în format video. (FT)