Ministrul Finanțelor Publice: Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine – Cronica serii

1. Premierul Ludovic Orban afirmă că au existat discuţii ca elevii să meargă la şcoală din 1 octombrie, iar din 14 septembrie cursurile să se desfăşoare online. El spune că sunt argumente ale specialiştilor care spun că profesorii şi elevii revin din concediu, iar anchetele epidemiologice au arătat că o mare parte din cei infectaţi au fost în concediu. (News.ro)

2. Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine și toate datele oficiale de la Institutul Național de Statistică și Eurostat confirmă acest scenariu, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. (Profit.ro)

3. Banca Comercială Română a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru 2022-2024 cu 1,2 – 1,4 puncte procentuale, ca urmare a efectelor benefice așteptate din planul european de recuperare. Fondurile europene vor reprezenta, în medie, circa 2,4% din produsul intern brut în fiecare an în următorul deceniu. România ar urma să primească granturi de până la circa 63 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 din bugetul multianual și pachetul de relansare economică. Economiștii BCR se așteaptă la o creștere economică de 3,7%, 4,7% și respectiv 5,3% în 2022-2024. (Profit.ro)

4. Autoritățile române și cele maghiare au inaugurat, vineri după-amiază, în cadrul unei ceremonii comune, un nou punct de trecere a frontierei, Borș II – Nagykereki, destinat tranzitului de mărfuri și persoane, și au marcat deschiderea traficului pe lotul Biharia-Borș al Autostrăzii A3, care se conectează cu M4 din Ungaria. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook Watch are peste 1,25 miliarde de utilizatori lunari, arată o statistică oficială care a contorizat toate vizualizările de peste un minut. Watch se apropie de YouTube, care numără peste 2 miliarde de utilizatori, și mai are loc suficient de creștere, atrăgând deocamdată mai puțin de jumătate din cei 2,7 miliarde de utilizatori Facebook. (Variety)

5. Guvernul a ajuns cu împrumuturile, după primele opt luni ale anului, la 97,3 miliarde de lei (20,1 miliarde de euro). În august, o lună liniștită în mod obișnuit pentru piețele financiare, statul a împrumutat de la bănci 2,6 miliarde de lei, sub ceea ce și-a propus, dar și aproape 500 de milioane de euro. (Profit.ro)

6. Economia Statelor Unite a adăugat 1,4 milioane locuri noi de muncă în august. Șomajul a scăzut la 8,4%, de la 10,2%, cât a fost în iulie. (WSJ)

7. Epidemia de coronavirus a provocat închiderea a 12 școli în Franța continentală, a declarat vineri ministrul educației, Jean-Michel Blanquer. Este un număr mic, ținând cont că în total sunt aproape 60.000 de școli. (Hotnews.ro)

Una din Cronica de Sport: Astăzi, de la ora 21.45, echipa de fotbal a României (cu meciul de debut al noului selecționer, Mirel Rădoi) va întâlni pe Arena Națională (fără spectatori), într-un meci din liga Națiunilor, echipa similară a Irlandei de Nord. Din Liga B, grupa 1, mai fac parte reprezentativele Austriei și Norvegiei, care se întâlnesc la aceeași oră, la Oslo. Meciul va fi în direct pe PRO TV (Gsp.ro)

8. Un vaccin anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare, potrivit datelor publicate vineri în revista medicală The Lancet. (Link)

9. Lionel Messi a declarat, într-un interviu pentru goal.com, că va rămâne la FC Barcelona deoarece singura cale pentru ca el să plece ar fi achitarea clauzei de 700 de milioane de euro, ceea ce este imposibil. (News.ro)

10. O versiune restaurată a ultimei părţi a trilogiei „Naşul/ The Godfather”, regizate de Francis Ford Coppola, va fi lansată în decembrie în cinematografe, au anunţat studiourile Paramount. (News.ro)

Fotografia serii – Activista suedeză de mediu Greta Thunberg ține un banner pe care scrie „Greva în școli pentru mediu” în timp ce protestează în fața parlamentului suedez. Fredrik Sandberg/TT News Agency/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cîţu: Este prematur să aibă loc o discuţie pe tema unui paşaport de vaccinare
Cronica serii – Rusia aduce rachete nucleare la granița cu Ucraina
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău