Între 28 mai și 1 iunie, va avea loc Salonul Internaţional de Carte Bookfest – Cronica de Carte

1. Ediţia a XVIII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie la Romexpo, propune 450 de evenimente găzduite de 155 de expozanţi. Portugalia este țara invitată de onoare a Salonului din acest an și cele mai importante nume ale literaturii portugheze sunt invitate la Bookfest: José Luís Peixoto, Gonçalo M. Tavares, Ana Margarida de Carvalho, João Melo, Maria do Rosário Pedreira, Mafalda Milhões, David Machado. (News.ro)

2. Marți, 20 mai 2025, a avut loc a XIX-a ediție a Premiilor Observator cultural, iar printre câștigători se numără Andrei Gorzo – Premiul pentru memorialistică, pentru volumul „Ce am învățat de la Graham Greene. O istorie de familie” (Editura Polirom); George Cornilă – Premiul pentru proză, pentru volumul „Silex” (Editura Polirom); Caius Dobrescu – Premiul pentru poezie, pentru „Bolyai la Timișoara. O epopee onirică” (Editura Tracus Arte). (Răsfoiala)

3. Premiul International Booker 2025 a fost acordat romanului „Heart Lamp”, de Banu Mushtaq, în traducerea engleză semnată de Deepa Bhasthi, o colecție de douăsprezece povestiri care descriu viața femeilor musulmane din comunitățile din sudul Indiei. Este prima carte de proză scurtă care câștigă acest premiu prestigios, în valoare de 50 000 de lire sterline și care împărţit între autor şi traducător. (News.ro)

4. Au fost anunțate nominalizările la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2024, pe mai multe categorii precum proză, poezie, dramaturgie, critică, eseu și istorie literară, traduceri etc. Astfel, autorii nominalizați la categoria proză sunt: Hanna Bota (pentru volumul „Să spui sau să nu spui”, Editura Polirom), Ruxandra Cesereanu („Regii gunoaielor”, Editura Polirom), Tudor Ganea („Vreau să aud numai de bine”, Editura Polirom), Ioana Nicolaie („Drumul spre Soare-Răsare”, Editura Humanitas), Ioana Pârvulescu („Aurul pisicii”, Humanitas), Bogdan-Alexandru Stănescu („Soarele negru”, Editura Trei) și Cristina Vremeș („Balada necunoscutului”, Editura Humanitas). (Uniunea Scriitorilor)

5. Scriitorul Casper Orr recomandă șapte dintre cele mai bune romane scrise de autori cu autism, care au revoluționat literatura, printre care volume precum „Vremuri interesante”, de Naoise Dolan (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „O viață imposibilă”, de Matt Haig (Editura Nemira) și „Un fel de sclipire”, de Elle McNicoll (Editura Booklet). (Electric Literature)

6. „Audition”, de Katie Kitamura, „The Dream Hotel”, de Laila Lalami, „The Buffalo Hunter Hunter”, de Stephen Graham Jones și ”Searches: Selfhood in the Digital Age”, de Vauhini Vara, sunt printre cele mai bune 21 de cărți ale anului 2025 de până acum în viziunea revistei Esquire.

7. „Dulcele sărut al Daliei”, de James Ellroy (la noi, la Editura Polirom), „Și caii se împușcă, nu-i așa?”, de Horace McCoy (Editura Humanitas Fiction), „Creation Lake”, de Rachel Kushner și „The Expat”, de Hansen Shi, sunt printre cele mai bune opt romane ale genului thriller noir. (New York Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „A Curse Carved in Bone”, de Danielle L. Jensen (al doilea volum din seria Saga of the Unfated); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul „Mark Twain”, de Ron Chernow. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „The Emperor of Gladness”, de Ocean Vuong. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Șapte ani stranii. Jurnal, 2018-2024, de Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas

-Ceilalți, de Ion Manolescu, Editura Nemira

-Opt sute de metri, o mie șase de pași până la tine, de Simona Ferrante, Editura pentru Artă și Literatură

-Contorsionări zilnice. Antologia Poetic Hub, coordonator Carmen Florea, Editura Charmides

-Orfanii, de Florin Chirculescu, Editura Nemira

-Care este visul tău?, de Simon Squibb, Editura Publica

-Escroaca onestă, de Tove Jansson, Editura Art

-Un bărbat intră în grădina Paradisului, de Eshkol Nevo, Editura Humanitas Fiction

-Viața lui Celine, de Frederic Vitoux, Editura Cartier

-Illuminati. De la societate secretă la teoriile conspirației, de PierreYves Beaurepaire, Editura Humanitas

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitoarea canadiană Margaret Atwood a devenit cea de-a patra laureată a Premiului pentru libertatea de a publica, acordat de revista britanică The Bookseller și de ONG-ul Indexul Cenzurii (Răsfoiala);

-Italianca Nicoletta Verna a fost desemnată câștigătoarea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2025, pentru lucrarea sa „I giorni di vetro” (Livres Hebdo);

-Top 6 cărți despre non-monogamie, recomandate de psihoterapeuți (New York Times);

-Șapte cărți despre modalitatea de a te simți ca „acasă” într-o țară nouă, recomandate de scriitoarea Bruna Dantas Lobato (Literary Hub).

Fotografia săptămânii: Din ce în ce mai multe cupluri integrează librăriile în petrecerile lor de logodnă sau de nuntă. În imagine, Morgan Brewton-Johnson și Sam Hall, care s-au căsătorit în octombrie la Librăria Beacon Hill Books & Cafe din Boston, iar fiecare invitat al lor a primit în dar o carte. Sursa: New York Times.

Ți-ar mai putea plăcea
Câştigătorul Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” este scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu – Cronica de Carte
Târgul de carte Gaudeamus 2019, între 20-24 noiembrie, la Romexpo – Cronica de Carte