Curtea Constituțională a decis să îi redea lui Traian Băsescu drepturile de fost șef de stat (locuința de protocol și o indemnizație lunară) – Cronica serii

1. Angajaţii din sistemul bugetar au declanşat, marţi, a doua zi de proteste, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă începând de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului. Zeci de salariaţi ai Ministerului Finanţelor s-au dus la uşa ministrului Alexandru Nazare şi au discutat cu acesta. Proteste ample au avut loc în mai multe oraşe din ţară, iar protestatarii au ameninţat cu blocarea totală a activităţii şi cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile şi salariile. Şi angajaţii Primăriei Municipiului Bucureşti au declanşat un protest spontan în faţa instituţiei. Şi angajaţii Curţii de Apel Bucureşti au protestat în faţa instituţiei, iar apoi au pornit spre Ministerul Justiţiei. (News.ro)

2. Consilierul prezidențial Radu Burnete consideră că „România traversează o criză existențială” și ar fi nevoie de un nou contract între stat și cetățeni în privința taxării. „Trebuie să închidem cu evaziunea și economia neagră”, mai spune el și subliniază că este necesar ca statul să ofere servicii de calitate. (Digi24)

3. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 58,281 miliarde de euro la finele lunii iunie 2025, în creștere cu 4,71% comparativ cu nivelul de 55,661 miliarde de euro înregistrat la 31 mai 2025. (Profit.ro)

4. Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nică, actualul șef al Corpului de control al premierului, au declarat surse politice. El o va înlocui pe Nicoleta Cârciumaru. Nică a fost numit în ianuarie 2024 de fostul premier Marcel Ciolacu în funcția de șef al Corpului de Control și a condus în trecut Direcția Mari Contribuabili din ANAF. El a făcut parte din consiliile de administrație de la șase companii de stat. Din 2015 și până în 2024 la Hidroelectrica, unde a fost șef al departamentului de control din compania cu capital majoritar de stat. (G4Media)

5. Curtea Constituțională a decis marți să îi redea lui Traian Băsescu drepturile de fost șef de stat, precum locuința de protocol și o indemnizație lunară, au declarat surse oficiale. Băsescu pierduse aceste drepturi în 2022 după ce Curtea Supremă a decis că acesta a colaborat cu Securitatea comunistă, iar o lege votată în 2021 le interzice foștilor demnitari colaboratori cu Securitatea să se bucure de drepturile cuvenite. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft a prezentat un AI despre care spune că este mai performant și mai economic decât medicii în stabilirea diagnosticelor. MAI-DxO a avut o rată de succes de peste 80% față de 20% rata medicilor în testele companiei și presupune costuri mai mici deoarece are nevoie de mai puține analize. (Profit.ro)

6. În luna iunie, înmatriculările de autoturisme noi din România au fost în scădere cu 50.1% față de iunie 2024, ajungând la un volum de 10.522 unități. Autoturismele pur electrice au înregistrat o scădere de 54.3% față de iunie 2024, realizând o cotă de piață de 4.1%. Pe primele 6 luni din 2025, înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unități, cu o scădere de 21.8% față de perioada similară a anului 2024, conform APIA. (Profit.ro)

7. Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi coordonează marţi 24 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Sibiu, inclusiv la sediile a şase companii, precum şi la locuinţele unor persoane, în cadrul unei investigaţii privind un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de 54 de milioane de euro, pentru modernizarea aeroportului din Sibiu. Două dintre firmele vizate în ancheta Parchetului European sunt Bog’art și UTI, au declarat surse judiciare. Deocamdată, ancheta în acest dosar se efectuează in rem. (G4Media)

8. Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au decis liberarea condiţionată a Elenei Udrea. Soluţia Judecătoriei nu este definitivă, procurorii putând să o atace la Tribunalul Prahova. (News.ro)

9. Polonia va introduce controale temporare la frontierele sale cu Germania şi Lituania începând din 7 iulie, a anunţat marţi premierul Donald Tusk, care urmează exemplul mai multor alte ţări din Uniunea Europeană care au reintrodus controalele la frontieră pentru a stopa migraţia ilegală. (Digi24)

10. Președintele american Donald Trump a sugerat marți că departamentul său pentru eficiență guvernamentală ar trebui să analizeze o eventuală tăiere a subvențiilor pe care companiile lui Elon Musk le-au primit pentru a face economie de fonduri federale.„Elon ar putea să primească, de departe, mai multe subvenții decât orice altă ființă umană din istorie și, fără subvenții, Elon va trebui probabil să tragă obloanele și să se ducă înapoi în Africa de Sud”, a scris Trump. „Fără lansări de rachete, sateliți sau producție de mașini electrice și țara noastră ar economisi o AVERE. Poate că ar trebui ca DOGE să analizeze bine acest lucru? Sunt economii mari de făcut!!!”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Apărării Naționale a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei – Cronica serii
Cronica serii – Depozitele bancare ale populației și firmelor au ajuns la 70+ miliarde euro