Numărul infecțiilor respiratorii a scăzut substanțial săptămâna trecută – Cronica serii

1. Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru, au precizat surse guvernamentale. Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 luni, au mai precizat sursele. (Profit.ro)

2. Numărul infecțiilor respiratorii a scăzut substanțial săptămâna trecută, cu 25% față de intervalul precedent și au fost înregistrate încă 9 decese, în timp ce răspândirea geografică a gripei este extinsă, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică. (G4Media)

3. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, despre noi creşteri de taxe şi eliminări ale facilităţilor fiscale, că în 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc. El a precizat că, pe de altă parte, în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să se intre pe o serie de ajustări, care vor fi anunţate la momentul respectiv. (News.ro)

4. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat joi că Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei. (News.ro)

5. Asociaţia CFA România, care reuneşte profesionişti din domeniul investiţiilor, face publice rezultatele unui sondaj care estimează, pentru anul 2023, o depreciere a leului în raport cu moneda euro, o majorare a datoriei publice dar şi o creştere uşoară a Produsului Intern Brut (PIB) faţă de anul anterior. Oficialii CFA estimează că punctul maxim al inflaţiei a fost atins, cel mai probabil la finalul anului 2022, dar apreciază că nivelul acesteia se va menţine la un procent format din două cifre. Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut cu 4,2 puncte la valoarea de 37,9 puncte. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: ChatGPT a promovat examenele de la o facultate de drept din SUA cu nota generală C+, dar nu a fost considerat un student grozav de profesor. Instrumentul bazat pe AI „a arătat o bună înțelegere a regulilor legale de bază și a avut o organizare și o compoziție solidă în mod constant”, dar a întâmpinat dificultăți când s-a confruntat cu ipoteze ce puteau avea mai multe finalizări posibile. (TechXplore)

6. Hidroelectrica a început să furnizeze facturile la energie electrică, întârziate pentru ultimele nouă luni, iar acestea vor fi transmise la interval de câte o săptămână, și nu „cu teancul” pentru mai multe luni, anunță președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea. (Profit.ro)

7. Una dintre solicitările Austriei, respectiv ridicarea unui gard solid la frontiera Bulgariei cu Turcia, este respinsă de către Comisia Europeană, comisarul Ylva Johansson declarând joi că în bugetul UE nu sunt prevăzuți bani pentru „ziduri și garduri”. (Hotnews)

8. Economia Statelor Unite a crescut cu 2,9% în trimestrul 4 al anului trecut. Creșterea este mai mică decât cea înregistrată în trimestrul 3, când plusul a fost de 3,2%. (WSJ)

9. Costul unei pizze Margherita a crescut, în Italia, la nivelul lunii decembrie, cu aproape 30%, în ritm anual, mult peste nivelul inflației care a fost, în aceeași lună, de 12,3%. Bloomberg a introdus un nou index, Pizza Margherita Index, care va măsura lunar nivelul costului pentru acest produs specific italian. (Bloomberg)

10. Părinții unei fete din Marea Britanie, care a murit după ce a inhalat deodorant cu aerosoli, doresc o etichetare mai clară a produselor pentru a avertiza despre potențialele pericole. Giorgia Green, care avea 14 ani, a suferit un stop cardiac după ce a pulverizat deodorantul în dormitorul ei. Părinții ei au aflat că și alți tineri au murit accidental după ce au inhalat deodorant. Prin lege, deodorantele cu aerosoli trebuie tipărite cu avertismentul „a nu se lăsa la îndemâna copiilor”. Părinții Giorgiei invocă însă faptul că scrisul este mic și cred că mulți părinți cumpără deodorant pentru copiii lor fără să observe avertismentul. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă $7,2 miliarde anul trecut – Cronica serii
Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău