Astronomii au localizat pentru prima oară o sondă în spațiu prin analiza câmpurilor de stele – Cronica Spațială

1. Inginerii care se ocupă de misiunea New Horizons au demonstrat că pot localiza sonda spațială prin analiza câmpurilor de stele din imaginile transmise de sonda către Pământ. În prezent, sonda New Horizons se află la circa 8 miliarde de kilometri de Pământ, adică în afara sistemului nostru solar. Practic, este pentru prima oară când cercetătorii au folosit tehnica numită „deep space navigation” („navigație în spațiul îndepărat”). În mod obișnuit, poziționarea unei sonde în spațiul cosmic este realizată prin analizarea undelor radio. (New Horizons)

2. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Heidelberg din Germania arată că planetele cu masă asemănătoare cu cea a Pământului sunt prezente frecvent în jurul piticelor roșii. Descoperirea are potențialul de a ajuta astronomii să identifice planete locuibile în jurul piticelor roșii. (EarthSky)

3. Cercetătorii de la Universitatea din Tokio au descoperit în galaxia Messier 83 nori de gaz care se deplasează cu viteză mare și care cel mai probabil provin din afara galaxiei. Acești nori conțin gaze dense din punct de vedere molecular, similare cu cele necesare pentru formarea de noi stele. Cu alte cuvinte, descoperirea sugerează că galaxiile sunt capabile să susțină formarea de stele inclusiv prin atragerea gazelor din afara galaxiei. (EarthSky)

4. Proiectul de lege semnat de Donald Trump în 4 iulie, cunoscut sub numele „One Big Beautiful Bill”, include un amendament potrivit căruia NASA va primi eșalonat fonduri adiționale de 9,9 miliarde de dolari până în 2032. Fondurile suplimentare ar urma să sprijine în mod direct programe precum Artemis, Space Launch System și Orion, în condițiile în care anterior s-a vehiculat că programul Artemis, prin care SUA vor să trimită din nou oameni pe Lună, este în pericol. (Astronomy)

5. China a anunțat planurile pentru prima sa misiune spațială care vizează cercetarea planetei Neptun. Statul asiatic propune lansarea unei sonde spațiale care să orbiteze Saturn și să studieze Titan, cel mai mare satelit al său. Misiunea ar urma să fie lansată în cursul anului 2032. (SpaceNews)

6. Agenția Spațială Europeană (ESA) ar putea fi nevoită să amâne din nou misiunea ExoMars, care prevede trimiterea unui rover pe Marte. Racheta și modulul de amartizare pentru misiune ar trebui realizate de NASA până în 2028, însă acest lucru a devenit incert din cauza reducerii bugetului NASA de către administrația lui Donald Trump. Anterior, misiunea a fost gândită în parteneriat cu Roscosmos, însă planurile au fost abandonate din cauza războiului din Ucraina. (Space)

7. Agenția Spațială Europeană (ESA) a selectat cinci startup-uri europene care ar putea deveni eligibile să primească până la 169 de milioane de euro pentru a dezvolta rachete alternative la cele ale companiei franceze Arianespace. Dintre cele 5 companii, una singură (Isar Aerospace) a mai încercat până acum să lanseze o rachetă. (ArsTechnica)

8. Trei universități italiene au inițiat un proiect de 4 ani în cadrul căruia își propun să dezvolte plante de orez cu o înălțime de numai 10 centimetri care să crească pe Lună și să le ofere astronauților posibilitatea unui meniu sățios cu eforturi minime. Cercetătorii analizează particularitățile creșterii planetelor în spațiu și utilizează și tehnologii genetice pentru a-și îndeplini obiectivul. (Universe Today)

9. O echipă de cercetători de la MIT a realizat un studiu potrivit căruia datele obținute de sonda spațială Cassini despre satelitul Titan al planetei Saturn ar putea fi extrapolate pentru a caracteriza mai ușor atmosferele exoplanetelor. Dacă va fi confirmat, acest rezultat ar permite cercetătorilor să analizeze mai repede particularitățile exoplanetelor descoperite de-a lungul timpului. (Universe Today)

10. Sean Duffy, șeful departamentului de transporturi al Statelor Unite, a fost numit în funcția de administrator interimar al NASA și o înlocuiește astfel pe Janet Petro. Decizia vine după ce Trump a renunțat la nominalizarea miliardarului Jared Isaacman în funcție din cauza apropierii acestuia de Elon Musk. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA analizează locul exact în care va fi amplasată baza Artemis Base Camp în cadrul misiunii umane pe Lună – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit nori în atmosfera satelitului Titan al planetei Saturn – Cronica Spațială