Atmosfera lui Venus ar putea fi prielnică pentru găzduirea unor forme de viață – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au folosit observatorul spațial XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene și observatorul Chandra al NASA pentru a identifica modul în care a arătat explozia unei supernove care a fost vizibilă pe cer în anul 1181 timp de 185 de zile consecutive. În momentul producerii sale, explozia supernovei a arătat pe cer ca o „stea” temporară din constelația Cassiopeia și a avut o strălucire apropiată de cea a planetei Saturn. (NASA)

2. O cometă alcătuită din roci și gheață dintr-un grup de comete cunoscut sub numele de Marsden a devenit cometa cu numărul 5.000 identificată cu ajutorul observatorului spațial Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). Cele 5.000 de comete au fost descoperite pe parcursul a 28 de ani, în ciuda faptului că observatorul spațial nu a fost conceput pentru astfel de descoperiri. (NASA)

3. NASA a ales primele trei instrumente pe care le vor utiliza astronauții la Polul Sud al Lunii în cadrul misiunii Artemis III. Astfel, astronauții vor colecta date despre regolitul lunar, interiorul Lunii și modul în care oamenii ar putea trăi pe termen lung pe Lună, elemente care vor contribui inclusiv la pregătirea unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte. (NASA)

4. Satelitul de comunicații Queqiao-2 lansat de China a ajuns cu succes pe orbita Lunii. Acesta va juca rol de satelit de comunicație pentru vehiculul spațial Chang’e-6, care va fi lansat în luna mai și cu ajutorul căruia China intenționează să aducă mostre de regolit de pe partea întunecată a Lunii. Practic, satelitul Queqiao-2 va face legătura între Pământ și Chang’e-6, întrucât comunicațiile directe nu sunt posibile pe partea întunecată a Lunii. (Space News)

5. Un experiment de laborator realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) arată că 19 amino-acizi au rezistat cel puțin o lună într-o soluție de acid sulfuric care a inclus și o cantitate mică de apă. Concentrația soluției este similară cu cea din atmosfera lui Venus, ceea ce sugerează că este posibil ca în atmosfera planetei să existe forme de viață sub forma unui astfel de molecule complexe. (MIT)

6. Luna este mai activă din punct de vedere seismic decât se credea până acum. Cercetătorii au reanalizat date din misiunile Apollo din anii ‘70 și au descoperit 22.000 de cutremure care nu fuseseră identificate anterior, ceea ce triplează numărul total de cutremure care au fost identificate de-a lungul timpului pe satelitul natural al Pământului. (Space)

7. Un asteroid care a lovit Marte cu 2,3 milioane de ani în urmă a generat un crater cu o lățime de 14 kilometri și o adâncime de aproape un kilometru, pe lângă alte două miliarde de cratere mai mici întinse pe 1.800 de kilometri, potrivit unor date analizate de cerceători cu ajutorul sondei spațiale Mars Reconnaissance Orbiter. Se estimează că un astfel de eveniment are loc pe Marte o dată la 3 milioane de ani. (Space)

8. Sonda spațială Europa Clipper a trecut cu succes de simulările efectuate de NASA înainte de lansarea programată peste mai puțin de șase luni. Sonda va avea rolul de a studia Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter, iar în acest sens inginerii NASA au testat sonda într-un mediu asemănător cu cel pe care îl va avea de înfruntat pe parcursul călătoriei sale. (JPL)

9. Viitoarea stație spațială Orbital Reef, care va fi dezvoltată de Blue Origin și Sierra Space, a trecut patru teste importante organizate de NASA pentru verificarea tehnologiilor de care va dispune. Testele au vizat inclusiv sistemul regenerativ al stației spațiale, care va oferi aer curat și apă potabilă inclusiv prin reciclarea urinei, o metodă folosită în prezent pe Stația Spațială Internațională. (Science Alert)

10. Oficialii NASA și-au exprimat încrederea că sunt pe punctul de a rezolva o problemă tehnică din cauza căreia sonda spațială Voyager 1 nu mai transmite date în formatul corect. Problema a fost identificată în luna noiembrie la computerul care colectează date de la instrumentele sondei, însă este dificil de rezolvat din cauza faptului că niciunul dintre angajații care a conceput calculatorul în anii ‘70 nu mai este disponibil pentru a contribui la o soluție. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit dioxid de carbon pe Europa, satelitul lui Jupiter – Cronica Spațială
Rover-ul Perseverance al agenției spațiale americane NASA a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău